A magyar húsvéti reggeli után, portugál bárány ebéd volt terítéken. Párom családja Dél-Portugáliából származik, így az algarve-i konyha közel áll Rui szívéhez. Így esett a választásunk e receptre. Igazából most csak kukta voltam, a pácot párom készítette, a sütést felügyeltem én. Az eredmény finom, omlós bárány lett.
Hozzávalók:
- 1 kg báránycomb
- 4 gerezd fokhagyma
- 100 g sertészsír (ezt kihagytam, helyette vaj vagy margarin)
- 1 dl borecet (kifelejtettem:)
- 2 dl száraz fehérbor
- 6 db egészbors
- 4 db szegfüszeg
- 2 db babérlevél
- egy kis petrezselyem
- pirospaprika
- só
- olivaolaj
- krumpli
A páchoz: a combot bedörzsöljük egy kis pirospaprikával, a fokhagyma szeleteket, a borsot, a szegfüszeget, a babérlevelet rádobáljuk, egy kis petrezselyemmel megszórjuk, megsózzuk, ráöntjük a bort, az olivaolajat és egy kis vizet. Fóliával letakarva 3-4 órára a hütöbe tesszük. A pácolási idö leteltével tepsibe helyezzük, rákockázzuk a vajat vagy margarint, lefedjük alufóliával és 200 fokos sütöbe sütjük 15-20 percig, majd letekerjük a höfokot 160 fokra. Néha a levével meglocsoljuk. Amikor már nagyjából megpuhult, a kockára vágott krumplit bedobáljuk a tepsibe. Ekkor már levehetjük az alufóliát és készre sütjük. ( Mi édesburgonyát is sütöttünk mellé.) A sütés kb. 2 órát vesz igénybe.
Tavira |
Jól hangzik, picit másabb mint a magyar báránysült.
VálaszTörlésIgen, én is csodálkoztam, hogy pl. rozmaring nem kellett hozzá. De fincsi lett!!
VálaszTörlés