Semi-frio vagy semifreddo, attól függ, hogy Lisszabonban vagy Rómában vagyunk. Nálunk, Portugáliában is nagyon közkedvelt desszertnek számít. A párom egyik kedvence az epres változat. Be kell, hogy valljam, nagyon jól sikerült, szuperfinom lett! Habos, krémes, epresen édes!
Hozzávalók:
(18x18 cm-es üvegtálhoz)
- 1 csomag (85g vagy 100g) epres gyümölcskocsonya (pl. Alsa vagy Dr. Oetker )
- 200 ml tejszín
- 200g cukrozott sürített tej
- 3 db átlátszó zselatinlap
- kb. 150g darált háztartási vagy Maria keksz (ezzel finomabb)
- kb. 100g olvasztott vaj/margarin
- eper a díszítéshez
A kekszet ledaráljuk, az olvasztott vajjal összemorzsoljuk és a tál vagy forma aljára simítjuk. Az epres zselé felét elkészítjük, ahogy a csomagoláson van, csak fele annyi vízzel (pl. ha az egészhez 2 dl víz kell, akkor 0,5 dl vízzel). 2 zselélapot 1-2 ek. hideg vízben picit beáztatunk, majd hozzádjuk a még meleg gyümölcskocsonyához. Megvárjuk, míg kihül. Eközben a tejszínt felverjük és belekeverjük a sürített tejet. A már kihült kocsonyát belekeverjük a tejszínbe és ráöntjük a kekszre. Hütöbe tesszük dermedni. Ez idö alatt az epres kocsonya másik felét ugyanúgy elkészítjük, mint az elöbb, csak 1 zselélapot adunk hozzá. Miközben ez hül, az epret felszeleteljük. Ennyi idö alatt a krémünk is megdermed annyira, hogy az epreket rá tudjuk rakosgatni és a kihült kocsonyát a tetejére tudjuk önteni. 2-3 órát legalább a hütöben dermesztjuk.
Ez is csodás! Nagyon tetszenek a portugál ételekről és az országról, szokásokról szóló bejegyzéseid. Nem hagyok most külön-külön kommentet, pedig mindegyikhez tudnék... Szuperek!
VálaszTörlésJövök és olvaslak! :D