Ez a süti nem ennek indult. Nagyon nem. Egy portugál piskóta-szerüséget szerettem volna csinálni, de valami nem stimmelt. Illetve semmi sem. A krém finom lett, de nem olyan, a piskóta jó lett, de nem olyan. Ezért valami teljesen más lett belöle, egyszerü, de nagyszerü! És még mindig büszke vagyok a fréziámra :)
Hozzávalók:
A piskótához:
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 1 tk. sütöpor
- 2,5 dl tej
- 1 tojás
- 3 dkg cukor
- fél csomag vaníliás cukor
- 1,5-2 dkg liszt vagy kukorica keményítö (én ezt használtam)
- eperlekvár
A krémhez a tejet a vaníliás cukorral megmelegítjük (egy pici tejet tegyünk félre még hidegen). A tojást a cukorral jól felverjük, beleszitáljuk a lisztet, majd a pici tejet beleöntjük. Simára keverjük. A meleg tejbe beleöntjük a hideg tojásos masszát és folyamatos kevergetés mellet sürü krémmé fözzük. Amikor elkészült, géppel egy kicsit felverjük, hogy lágyabb legyen. Hagyjuk kihülni. TIPP: a krém tetejét folpack fóliával betakarjuk úgy, hogy a krémhez hozzá is érjen, így nem fog "megbörösödni". Gondolom ez pudingnál is müködik...
A piskótához a tojásokat habosra verjük a cukorral, majd beleszitáljuk a sütöporos lisztet és alaposan összekeverjük (akár géppel is lehet). Egy kb. 30x24 cm-es tepsit sütöpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát és 150 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Az elkészült tésztát cukorral beszórt sütöpapírra fordítjuk még melegen, négyzetekre vágjuk, az egyik felét bekenjük lekvárral, majd krémet adagolunk rá és a maradék piskótanégyzetekkel befedjük.
Büszke is lehetsz a fréziádra, de a sütidre is, mert guszta és finom.
VálaszTörlésVan úgy az ember lánya, hogy nem jön össze amit tervez, de látod lett belőle más finomság, és még mindig szép a fréziád::)
VálaszTörlésKépzeld Mrita, a kép óta még egy virága kinyílt!
VálaszTörlésIgazad van Kati, és nem is bánom, hogy nem sikerült az eredeti ötlet :)
Nagyon szép a frézia, és a süti is ínycsiklandozó!!
VálaszTörlés