Ismét Barbinál "vendégeskedtem", itt bukkantam rá erre a receptre, ami a jó öreg Váncza-féle sütis könyvböl származik (Karácsonyra ajándékötlet magamnak :). Már ránézésre is nagyon megtetszett, hát még amikor megkóstoltam: teljesen olyan a tésztája, mint a nagymamim almáspitéjének! Ezért is neveztem át lepényröl, pitére. Ugye nem baj?!
Hozzávalók:
(fél adag)
- 25 dkg liszt
- fél csomag sütöpor
- 9 dkg puha vaj
- fél tojás (tudom, ez így vicces)
- 2,5 dkg cukor
- annyi tej, hogy könnyen gyúrható legyen (kb. 0,5-1 dl)
- fél kiló szilva
- 50g kristálycukor fahéjjal
- a tojás másik fele a kenéshez
A tésztához valókat összegyúrjuk, majd két felé osztjuk. Az egyik (kicsit nagyobb) felét kinyújtjuk és a kivajazott tepsi/tál (19 cm átméröjü) aljára tesszük. A tojás fehérjével megkenjük, majd villával megszúrkáljuk. Erre pakoljuk rá a félbe vágott szilvákat és jól megszórjuk fahéjascukorral. A tészta kisebb felét is kinyújtjuk, és betakarjuk vele a szilvákat. A tojás sárgájával megkenegetjük, villával megböködjük. Eközben a sütöt már 200 fokra elömelegítettük. Betesszük a sütit sülni, majd 10 perc után 180 fokra letekerjük a höfokot és aranybarnára sütjük.
Nagyon finom lehetett!!!
VálaszTörlésNagyon gusztának néz ki, biztos nagyon finom!
VálaszTörlésCsodásan néz ki, finom lehetett.
VálaszTörlésGyönyörű!!! Ugye milyen finom, igazi békebeli sütemény! A pite itt találóbb mert piteformában sütötted! Én tepsiben, de szerintem nem is ez a lényeg, hanem a csodálatos tésztája, íze! Örülök, hogy Neked is bejött! :)
VálaszTörlésNagyon-nagyon fincsi lett, mindenkinek ajánlom!
VálaszTörlésKöszi Barbi, hogy felraktad!!!
Csudaguszta, imádom a szilvás sütiket (is). ;DDDD
VálaszTörlésMi lenne, ha nem várnál karácsonyig azzal a meglepetéssel? El tudom küldeni neked a Vánca-szakácskönyv online változatát, ha érdekel. :)))
VálaszTörlésHogy érdekel-e?????? Megtennéd? Nagyon örülnék neki Petra!
VálaszTörlés