Oldalak

2011. szeptember 13., kedd

Szilvás pite

Ismét  Barbinál "vendégeskedtem", itt bukkantam rá erre a receptre, ami a jó öreg Váncza-féle sütis könyvböl származik (Karácsonyra ajándékötlet magamnak :). Már ránézésre is nagyon megtetszett, hát még amikor megkóstoltam: teljesen olyan a tésztája, mint a nagymamim almáspitéjének! Ezért is neveztem át lepényröl, pitére. Ugye nem baj?!


Hozzávalók:
(fél adag)
  • 25 dkg liszt
  • fél csomag sütöpor
  • 9 dkg puha vaj
  • fél tojás (tudom, ez így vicces)
  • 2,5 dkg cukor
  • annyi tej, hogy könnyen gyúrható legyen (kb. 0,5-1 dl)

  • fél kiló szilva
  • 50g kristálycukor fahéjjal
  • a tojás másik fele a kenéshez



A tésztához valókat összegyúrjuk, majd két felé osztjuk. Az egyik (kicsit nagyobb) felét kinyújtjuk és a kivajazott tepsi/tál (19 cm átméröjü) aljára tesszük. A tojás fehérjével megkenjük, majd villával megszúrkáljuk. Erre pakoljuk rá a félbe vágott szilvákat és jól megszórjuk fahéjascukorral. A tészta kisebb felét is kinyújtjuk, és betakarjuk vele a szilvákat. A tojás sárgájával megkenegetjük, villával megböködjük. Eközben a sütöt már 200 fokra elömelegítettük. Betesszük a sütit sülni, majd 10 perc után 180 fokra letekerjük a höfokot és aranybarnára sütjük.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztának néz ki, biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
  2. Csodásan néz ki, finom lehetett.

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű!!! Ugye milyen finom, igazi békebeli sütemény! A pite itt találóbb mert piteformában sütötted! Én tepsiben, de szerintem nem is ez a lényeg, hanem a csodálatos tésztája, íze! Örülök, hogy Neked is bejött! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon-nagyon fincsi lett, mindenkinek ajánlom!
    Köszi Barbi, hogy felraktad!!!

    VálaszTörlés
  5. Csudaguszta, imádom a szilvás sütiket (is). ;DDDD

    VálaszTörlés
  6. Mi lenne, ha nem várnál karácsonyig azzal a meglepetéssel? El tudom küldeni neked a Vánca-szakácskönyv online változatát, ha érdekel. :)))

    VálaszTörlés
  7. Hogy érdekel-e?????? Megtennéd? Nagyon örülnék neki Petra!

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!