Oldalak

2011. november 27., vasárnap

Diós kalács

Én és a blogom mától hivatalosan is ünnepi lázban ég. A jobb oldalon lévö -szerintem hangulatos- kis képre kattintva egyböl a karácsonyi oldalra ugrasz. Itt olyan receptek találhatók, amelyek illenek az adventi és karácsonyi idöszak hangulatához. A mai süteményt Advent elsö vasárnapja alkalmából sütöttem. A kalács, a már jól bevált Barbi-féle recept, kakaós változata itt található. Most a diós bejgli töltelékével készült és nagyon, de nagyon fincsi lett!



Hozzávalók:
1 nagy rúdhoz
  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dl tej (+egy kevés a kenéshez)
  • 12,5 g élesztö (én szárítottat használtam, fél zacsit, müködött)
  • 2 tojás sárgája (+1 tojás a kenéshez)
  • 1,5 csapott ek. cukor
  • 1,5 ek. olaj 
A diós töltelékhez:
  • 10 dkg dióbél (örölt)
  • 7 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 3 dkg zsemlemorzsa
  • reszelt citromhéj
Az élesztöt fél ek. cukorral a langyos tejben felfuttatjuk. A liszt közepébe öntjük (tálban), majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót. A gépi mixer megfelelö karjával dagasztjuk, és 1 órát kelesztjük. Eközben elkészítjük a tölteléket: a vízböl és a cukorból szirupot fözünk, majd ebbe belekeverjük a diót, a zsemlemorzsát és a citromhéjat. Hagyjuk kihülni. A már megkelt tésztát átgyúrjuk és fél centi vastagra nyújtjuk. Megkenjük a diós masszával és feltekerjük. Sütöpapírral bélelt tepsiben még fél órát hagyjuk kelni, majd a felvert tojással bekenjük. 150 fokos sütöben, kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Amikor kész, langyos tejjel megkenegetjük és rácson hagyjuk kihülni. Akár a bejgli helyett is meg lehet sütni, mert ez egyszerübb szerintem és mégis nagyon finom.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós lett. Nekem mindegy, hogy kalács vagy bejgli, mindkettőt szeretem:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett. Imádom a diós sütiket. :)

    VálaszTörlés
  3. Már én is készülök a diós sütikhez, diótöréssel egyelőre, és én is imádom!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, jó puha lehet a tésztája és finom lehet a dióval !

    VálaszTörlés
  5. Nagyon széééép, épp amilyennek lenni kell. Az ünnepi blogruha meg annyira édes! Nagyon jó ízlésed van.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Lányok a kedves megjegyzéseket!!!

    VálaszTörlés
  7. Ezt a szégyent! Erről én, hogy maradtam le??? A kakaóst láttam, de ez valahogy kiúszott a látómezőmből! Pedig csodálatosan néz ki, és még nagyobb az örömön, hogy megint rám hivatkoztál! Azt hiszem diósan én is ki fogom próbálni!! :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!