2011. április 29., péntek

Hasznos tudnivalók

Összegyüjtöttem néhány hasznos súly-, ürmérték-, sütési höfok átszámítást, amiket a fenti menüpontban (Hasznos tudnivalók ) mindig megtalálhattok!


2011. április 28., csütörtök

Chamuças, indiai-goai vendégváró falatok

Én a goai végét ragadnám meg a dolognak. Goa, India legkisebb tartománya 400 évig portugál gyarmat volt. Az építészetben, konyhában és egyéb dolgokban (például a családnevek) elég erös portugál hatás mutatkozik. Amikor megérkeztem Portugáliába, egy intenzív nyelvtanfolyamon vettem részt Lisszabonban, ahol volt egy nagyon kedves goai csoporttársam. A neve ugyan portugálos volt, de nem beszélte a nyelvet. A tanfolyam lezárásaként egy goai étteremben ebédeltünk és ott ettem elöször chamuçát (vagy samosa az indiai konyhában). Aztán rájöttem, hogy itt minden lagziban, buliban közkedvelt csemege, de olyan emberrel nem találkoztam, aki házilag készítette volna. Itt jött el az én idöm...


Hozzávalók:
  • 250 g darálthús
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1/2 tk. cukor
  • 1/2 tk. örölt kömény
  • 1/2 tk. sáfrány (*nem volt itthon, ezért a curryböl picit többet tettem bele)
  • ízlés szerint piripiri/chili/eröspaprika
  • 1/2 tk. bors
  • 1/2 tk. szegfüszeg
  • 1/4 tk. fahéj 
  • 1/2 tk. curry (*nálam 1 tk.)
  • 1 tk. ecet
  • rétestészta
A hagymát és a fokhagymát apróra szeleteljük, az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darálthúst, sózzuk, megszórjuk a pici cukorral. Amikor kifehéredik a hús, az összes füszert beletesszük. Ha már elfötte a vizet, az ecetet is hozzáadjuk. Megvárjuk míg kihül. A sütöt 200 fokra elömelegítjük. Én két réteg rétestésztát használtam, ebböl kb. 10x10 cm-es négyzeteket vágtam, 2 tk. füszeres husit tettem a közepébe a széleket tojásfehérjével bekentem és félbe hajtottam, hogy háromszöget kapjunk. Nem kentem be semmilyen zsiradékkal, de lehet, hogy leközelebb kipróbálom úgy is. Szóval a kész háromszögeket a forró sütöben kb. 20 percig, ropogósra sütöttem. Egy másik változat szerint olajban kell kisütni, de nekem a sütöben való sütés szimpatikusabb volt. Nagyon finom lett, legközelebb már tudom, mivel várom a vendégeket :)

2011. április 27., szerda

A cukorborsó fözelék

Ha valaki megkérdezné, mi a kedvenc ételem, azt válaszolnám: cukorborsó fözelék és krumplistészta. Anyukámnak nehéz dolga volt velem kislány koromban, mert egy kezén meg tudta számolni, mit szeretek, ezért képtelenség volt kitalálni, mit fözzön (vagy inkább könnyü?). Nem, nem könnyü, mert a család nem csak belölem állt, például a mindenevö növérem is ott volt, és a kicsit válógatós Apukám is. Az évek során sokat fejlödtem persze, de azért nem vagyok egy "gourmet", a kedvenc ételeim is mutatják ezt. A föiskolai lakótársaim is emlékezhetnek rá, hogy minden héten vittem a cukibori fözeléket (persze mindenki más zöldborsónak hívta) és ha föztem, akkor krumplistésztát készítettem. Mindegyiket természetesen Anyukám receptje alapján. Szóval ezt a receptet (is) Anyukámnak ajánlom, igaz nem a legelegánsabb étel ez, de azt hiszem érteni fogja. Föleg így, Anyák napja közeledtével...


Hozzávalók:
  • 500 g fagyasztott zöldborsó (Anyukám a Fevitára esküszik)
  • fél fej hagyma
  • kb. 2 dl tej
  • kb. 1-1,5 ek. liszt
  • kb. fél csokor petrezselyem
  • pici olaj
  • só, bors, vegeta
  • víz
A borsót annyi vízzel feltesszük föni, amennyi éppen ellepi. Beledobjuk egészben a hagymát, sózzuk, vegetázzuk és egy pici olajat öntünk bele. Eközben a tejet csomómentesen elkeverjük a liszttel. Amikor a cukibori már megpuhult, belekeverjük a habarást, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet (ez az egésznek a lelke) és jól megborsozzuk. Legalábbis én igen, szeretem, ha kiérzödik a feketebors íze. Néha egy kis eröspaprikát is szórok bele. Kb. 10 percig fözzük még és kész is!

Kiegészítés: Úgy döntöttem, kedvenc, színes ételemmel benevezek a Strawberry által kiírt 42. színpompás VKF versenyre. Hiszen van-e a zöldborsónál zöldebb zöldség a világon?!

2011. április 26., kedd

Tavirai sült bárány

A magyar húsvéti reggeli után, portugál bárány ebéd volt terítéken. Párom családja Dél-Portugáliából származik, így az algarve-i konyha közel áll Rui szívéhez. Így esett a választásunk e receptre. Igazából most csak kukta voltam, a pácot párom készítette, a sütést felügyeltem én. Az eredmény finom, omlós bárány lett.


Hozzávalók:
  • 1 kg báránycomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 100 g sertészsír (ezt kihagytam, helyette vaj vagy margarin)
  • 1 dl borecet (kifelejtettem:)
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 6 db egészbors
  • 4 db szegfüszeg
  • 2 db babérlevél
  • egy kis petrezselyem
  • pirospaprika
  • olivaolaj
  • krumpli
A páchoz: a combot bedörzsöljük egy kis pirospaprikával, a fokhagyma szeleteket, a borsot, a szegfüszeget, a babérlevelet rádobáljuk, egy kis petrezselyemmel megszórjuk, megsózzuk, ráöntjük a bort, az olivaolajat és egy kis vizet. Fóliával letakarva 3-4 órára a hütöbe tesszük. A pácolási idö leteltével tepsibe helyezzük, rákockázzuk a vajat vagy margarint, lefedjük alufóliával és 200 fokos sütöbe sütjük 15-20 percig, majd letekerjük a höfokot 160 fokra. Néha a levével meglocsoljuk. Amikor már nagyjából megpuhult, a kockára vágott krumplit bedobáljuk a tepsibe. Ekkor már levehetjük az alufóliát és készre sütjük. ( Mi édesburgonyát is sütöttünk mellé.) A sütés kb. 2 órát vesz igénybe.

Tavira

2011. április 25., hétfő

Magyar Húsvét Portugáliában

Szerintem három csoport létezik: 
  • Vannak, akik elszakadnak hazájuktól, más országban élnek és felveszik annak szokásait, hagyományait.
  • Vannak, akik mindent próbálnak úgy csinálni, mint otthon, a körülményekhez képest.
  • És vannak, akik fel is veszik az új szokásokat, de hüek is maradnak a szülöhaza tradícióihoz.
Én azt hiszem, a harmadik csoportba tartozom, de néha hajlamos vagyok a második csoportba átpártolni. Azért ma, volt magyar Húsvét is, meg egy pici portugál is. Azt hiszem, az ünnepi reggeli asztal, elég magyarosra sikerült, ahogy otthon mindig is láttam:


Kalács, pirostojás (festék otthonról), füstölt csülök (sonkát nem találtunk), (mü)barka hímestojásokkal, (plusz, szinte minden kiegészítöt Anyukámtól kaptam), retek, kígyóubi (ezek a zöldségek nem annyira népszerüek itt) és portugál "kalács", folar, Algarveból (nem én sütöttem). Holnap pedig Rui meglocsol. Évek óta Ö gondoskodik róla, hogy ne hervadjak el ;)

2011. április 23., szombat

Mogyorós répakuglóf

Még soha nem sütöttem répás sütit. Pedig egész jópofa dolog. És mikor máskor, ha nem Húsvétkor próbálom ki?! A recept alapjául Strawberry mini kuglófjai szolgáltak, csak én normál méretüt készítettem és nem narancsosan. De teljesen olyan, mintha lenne benne narancs...


Hozzávalók:
  • 200 g sárgarépa finomra reszelve (4-5 db közepes répa)
  • 4 tojás
  • 140 g cukor
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 200 g darált mogyoró (pl. Lidlböl)
  • 70 g liszt

A sütöt 190 fokra elömelegítjük. A répát lereszeljük. A tojások sárgáját 4 ek. cukorral habosra keverjük. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A végén hozzáadjuk a maradék cukrot és fényes habbá varázsoljuk. A reszelt répát a darált mogyival, a reszelt citromhéjjal és a liszttel elkeverjük. A cukros sárgákhoz hozzáadjuk a fehérjehabot és óvatosan belekeverjük, majd a lisztes-répás elegyet is lágyan beledolgozzuk. A masszát kivajazott formába öntjük, a sütöbe tesszük, a höfokot letekerjük 160 fokra és 30-40 perc alatt megsütjük.

Elsö kalácsom: duplán fonott kalács

Nagyon büszke vagyok magamra, még soha nem sütöttem kalácsot. És úgy tünik, egész jól sikerült. A recept Mazsáé, annyi változtatással, hogy én egy picivel kisebbet készítettem, de így is jó nagy lett!


Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 dl langyos tej
  • 7 dkg olvasztott langyos vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1,7 dkg élesztö
  • egy csipet só
Kenéshez:
  • 1 tojás sárgája
  • 3 ek. tej
Az élesztöt 1 deci langyos tejjel és 1 ek. cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a cukrot, a sót egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a maradék tejet, az olvasztott vajat és a felfutatott élesztöt. Én a gépi mixer kelesztö lapátaival dolgoztam össze, majd kézzel fejeztem be a tészta összeállítását. Ruganyos tésztát kapunk, ami elválik az edény falától. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. Ezután könnyedén átgyúrjuk a tésztát és 1/3 - 2/3 arányban két felé osztjuk a duplafonathoz. A nagyobbik részt 3 részre osztjuk, hengereket sodrunk és sima hármas fonással összefonjuk. Ezt sütöpapirral bélelt tepsibe tesszük. A kisebb részt is 3 felé osztjuk, és úgy, mint az elöbb, hármas fonást készítünk. A nagyobbik fonat közepét tenyerünk élével benyomjuk és a mélyedést kikenjük a tojássárgájával elkevert tejjel. Ebbe helyezzük a kisebbik fonatot. Letakarva duplájára kelesztjük, majd az egészet átkenjük a tojásos tejjel és hagyjuk 10 percet száradni. 175 fokon 15 percig sütjük, majd 160 fokra visszavesszük a sütöt és még 15-20 percet hagyjuk a sütöben. Rácson hagyjuk kihülni.




2011. április 22., péntek

Nem annyira Húsvéti menü

Katitól kaptam a kedves felkérést erre a játékra. A lényege, hogy a már létezö receptjeinkböl egy Húsvéti menüt állítsunk össze. Mivel a blogom még nagyon fiatal, nincsenek kifejezetten ünnepi receptjeim, de azért egy rövidke listát összeállítottam:

Sopa Juliana, portugál zöldségleves
Káposztával, répával, nyuszicsalogatónak :)

Recept    










Jardineira, portugál ragu
Bárányból...

Recept










Tarte de amêndoa, portugál mandulatorta
Hogy valami ropogós is legyen a sütin... 

Recept











Mivel 1-2 napig nem voltam itthon, csak most tudtam újra gép elé ülni, és úgy láttam  a játék már eléggé körbejárt. Így én azokat hívnám meg, hogy csatlakozzanak, akiknek van kedve (és receptje) hozzá és még nem tették.



2011. április 15., péntek

Tekeredik a pizza...

...csiga akar lenni. De nem lett. Illetve sütés után nem tudtam szépen, csigánként elválasztani, de ez semmit nem vont le az értékéböl. Nagyon finom lett, kiadós is, szerintem négyen is jól lehet lakni ebböl a mennyiségböl. A recept tesómtól van, aki 4 nappal szülés elött készítette. Tehát a recept egyszerü ( vagy a tesóm Superwoman).


Hozzávalók:

Tészta:
  • 50-60 dkg liszt
  • 1 zacskó szárított élesztő 
  • 3-4 dl tej
  • pici cukor
  • pici só

 Pizzakrém:
  • 1 konzerv hámozott paradicsom
  • 2-3 ek. sürített paradicsom
  • 1-2 tk. cukor
  • bors, oregano, bazsalikom, kakukkfü

Feltét:
  • bármi; nálam: sonka, kukorica
  • mozzarella

Minden hozzávalót beleöntünk egy tálba, a tejet fokozatosan adjuk hozzá. A robotgép dagasztóspiráljának segítségével nokedli sűrűségű, sima tésztát készítünk. Addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától. Langyos helyen kb. 20 percig kelesztjük. Ekkor kicsit átgyúrjuk és 2 részre osztjuk. Vékonyra kinyújtjuk (kb. 2 mm) és jöhet a töltelék. A szószhoz a paradicsomokat villával szétnyomkodjuk (leve nem kell) és a többi hozzávalóval összekeverjük. Ezzel megkenjük a tésztát, majd rápakoljuk a feltétet, feltekerjük és kb 1,5-2 cm-es szeletekre vágjuk. Tepsibe (picit olajjal kikentem) sűrűn egymás mellé rakjuk, sajttal megszórjuk. Amíg a sütő előmelegszik 200 fokra, kelni hagyjuk. Kb. 30 perc alatt készre sütjük.

2011. április 13., szerda

Toklász vs. kutya

Ma nagy riadalom ért. Reggeli séta közben a kutyusom elkezdett furán viselkedni. Az arcát a mancsával piszkálta, azt hittem az orrát csiklandozza valami. Aztán látom ám, hogy a szemét próbálja vakarni. Megnéztem és azt látom, hogy egy tühegyes toklász ékelödött be a szemgolyója fölé, a szemhéja alá, belülröl. Gyorsan haza, hívom a párom, mi a helyzet és hogy indulok a dokihoz. Mondta várjam meg, haza tud jönni a munkából. Addig én simogattam szegénykét, vigyáztam, ne nyúljon a szeméhez. Aztán megérkezett a másik gazdi is, elkezdte vizslatni a szemét, amíg én öltöztem. Aztán kiabál, hogy menjek gyorsan. Miközben széthúzta a kutyink szemhéját, ö olyan szerencsésen forgatta a szemét, hogy kifordult a toklász, én meg ügyesen kiszedtem. Úgy néz ki, semmi gond nincsen, nem sértette meg a szemét, de azért kamillával borogatom majd és figyeljük, tényleg minden rendben van-e vele. Szóval ezért sem volt nagy kedvem fözni ma...

Csirkesali

Nagyjából 30 fok van. Ma egyedül ebédelek, így nem csaptam nagy hühót a fözés körül. Elmentem a boltba, vettem egy fél frissen sült grillcsirkét ( a portugálok a világ egyik legtöbb csirkét evö nemzete) és jégsalátát. A csirkemellet felkockáztam, a kenyeret  is, majd megpirítottam egy kis fokhagymás olajon, összeborítottam mindezt a salival, picit megborsoztam és bekebeleztem az egészet.

2011. április 12., kedd

Portóis muffin

Úgy gondoltam, megünneplem magam a díjam kapcsán és sütök valamit. Ennél jobb receptre nem is bukkanhattam volna: egyszerü, gyors, portugálos, csokis és egy picit alkoholos is. Elvégre ünneplünk... Portói pedig mindig van itthon. A recept Stahl Judittól való, csak neszkávé nélkül, mert én a kávét nem szeretem. És egyáltalán nem hiányzott belöle! Isteni lett!!!


Hozzávalók:
  • 1 dl édes portói bor
  • 5 dkg mogyoró
  • 20 dkg étcsoki
  • 10 dkg puha vaj
  • 12 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 1 kvk. sütöpor
  • 1 csipet só
  • 6 ek. portói a tetejére

A tésztához az 1 dl bort kb. fél decire beforraljuk és kihütjük. A mogyorót egy tepsiben illatosra pirítjuk, majd finomra öröljük (én már eleve örölt mogyorót használtam). A csokit a felforralt portóival göz felett megolvasztjuk, majd megvárjuk míg kihül. Eközben... A tésztához a puha vajat a cukorral géppel felverjük, majd a tojások sárgáját egyesével hozzáadjuk, beledolgozzuk. A megolvasztott boros csokit beleöntjük és géppel összekeverjük. A tojások felvert habját óvatosan hozzáforgatjuk, majd a sütöporos-lisztes-mogyorós keveréket is belekeverjük. A masszát a formákban szétosszuk és 175 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük. Ha már kész, a még langyos muffinokat megszúrkáljuk és 1-1 evökanál portóival meglocsoljuk. (Én csak a hagyományos formájú muffinokat bolondítottam meg, a négyszögleteseket nem. Mindegyik nagyon finom, ízlés kérdése, ki-mennyire szereti kiérezni a portói ízét.)

Köszönöm!!!

Csípjen meg valaki! 

 

Nagyon-nagyon köszönöm! Annyira, hogy szavakat sem találok! Muito obrigada :)

2011. április 9., szombat

Szupergyors sürített tejes süti

Ez a süti annyira gyorsan összeállítható, hogy még a sütö sem melegszik fel ennyi idö alatt... A receptre itt bukkantam.


Hozzávalók:
  • 1 doboz (395 g) cukrozott sürített tej
  • 4 tojás
  • 120 g liszt
  • 1/2 tk. sütöpor
  • 50 g vaj felolvasztva, majd kihülve
A sütöt 180 fokra elömelegítjük. A tojásokat a sürített tejjel felverjük, majd belecsurgatjuk a vajat. A sütöporos lisztet beleforgatjuk. Lyukas közepü kuglófformába öntjük a masszát és betesszük a sütöbe, kb. fél órára, illetve amíg aranybarnára nem sül. Tüpróba szükséges! Tea, kávé vagy frissen facsart narancslé mellé való, könnyü sütemény! Porcukorral izlés szerint meg lehet szórni.

Megjegyzés: Hosszas ízlelgetés után arra a következtetésre jutottam, hogy egy citrom reszelt héja még finomabbá tenné ezt a sütit :)

2011. április 8., péntek

Sopa Juliana (portugál zöldségleves 2.)

Ez is egy portugál gyöngyszem, talán a kedvenc itteni levesem. Tulajdonképpen a sopa de legumeshez hasonló, csak minden csíkokra van szeletelve.

Hozzávalók:
  • 4 db. közepes krumpli
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 3 db. sárgarépa
  • 1 darabka sütötök (elhagyható)
  • póréhagyma
  • kelkáposzta (kb. egy kisebb fej fele)
  • 1 db. fehérrépa (nálunk ez nincs, itt "turnip"-et használunk, ami tarlórépa magyarul)
  • 2 ek. olívaolaj
A krumplikat, egy sárgarépát és a sütötököt megpucoljuk, kockára vágjuk. A hagymákat felaprítjuk (póréhagymából egy kis darab), az egészet beletesszük egy lábosba/kuktába  (én a kuktámba) és felengedjük vízzel, hogy böven ellepje. Mialatt a zöldségek megpuhulnak, a másik két sárgarépát, a fehérrépát, és a kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk illetve reszeljük, ha igazán vékonyra szeretnénk. Amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pürésítjük, sózzuk és hozzáadjuk a csíkokra szeletelet zöldségeket. Amikor minden megpuhult, 2 ek. olívaolajat adunk hozzá és még egyszer felforraljuk. Én most tettem bele tésztát is, de ez elhagyható. 

Megjegyzés: a póréhagymát nem muszáj beleturmixolni, a csíkozott zöldségekkel együtt is hozzáadható.

2011. április 7., csütörtök

Surimis-koktélrákos-cukorborsós fettuccine

Ha valamit gyorsan össze kell dobni, és van a fagyasztómban koktélrák és/vagy surimi (magyarul tenger gyümölcse?), abból valami ilyesmi kerekedik ki:


Hozzávalók:
  • 2-3 marék koktélrák
  • 4 rudacska surimi
  • 1 bögre cukorborsó
  • fél citrom reszelt héja
  • só, bors, borsikafü
  • 2 tk. petrezselyem
  • olaj, olivaolaj

A tésztának a vizet feltesszük forrni. A cukorborsót kevés vízben megfözzük. Ezalatt a rákocskákat folyó víz alá rakjuk, hogy pár pillanat alatt felengedjenek. A surimiket is felolvasztjuk, kockára vágjuk. Amíg lecsöpögnek, elkészítjük az "öntetet". A petrezselyemhez hozzáadjuk a citromhéjat, egy kis borsikafüvet (vagy borsot), 2 tk. olivaolajat és 4 ek. vizet, amiben a borsó fött. Ez kész. Amikor a tészta már majdnem megpuhult, pici olajat hevítünk és a tengeri herkentyüket 2-3 perc alatt megpirítjuk.  Közben sózzuk, borsozzuk öket. Hozzáadjuk a zöldborsót és 1 percig még együtt sütjük öket. Erre a kész tésztát ráborítjuk, ráöntjük a petrezselymes öntetet és összekeverjük az egészet. 15 perc alatt kész az egész! Könnyü, finom nyárcsalogató ebéd :)

Az én kuktám

Ö lenne az. Portugáliában mindenkinek van kuktája. Van, akinek több is. A levesek szinte kivétel nélkül ebben készülnek és még egy csomó húsétel is. Párom nagymamájától kaptuk a mi 4,5 literes darabunkat. Ez egy hagyományos fajta, de nagyon jó minöségü portugál gyártmány. Örültem neki, csak nem használtam egy évig. Ugyanis rettegtem töle. Amikor elkezd pöfékelni, forogni a szelep rajta, a göz meg kitör belöle, sípol.... A közelébe sem mentem. De elkezdtem gondolkodni, hogy úgy tudom, kukta még senkit nem ölt meg, így bátorságot vettem magamon és egy caldo verdével felavattam. Ugyan amikor elkészült, a páromat küldtem oda kinyitni, de túlélte Ö is. Azóta rendszeresen használom, talán olyan dolgokat is fözök benne, aminek egy sima lábos is elég lenne. Minden idö- és energiatakarékosan elkészül benne.
 
Egyes élelmiszerek kuktában főzési ideje
Forrás: hu.wikibooks.org/wiki/Szakácskönyv/Alapok/.../Kukta

Élelmiszer megnevezése Főzési idő (perc) Élelmiszer megnevezése Főzési idő (perc)
Bárányhús
15-20
Borjúhús
15-20
Burgonya egészben
12
Burgonya félbevágva
7-8
Burgonya felszeletelve
4-5
Cékla egészben
30
Cékla szeletelve
10
Csirke
10-15
Hal
7-8
Kacsa
15-20
Karalábé szeletelve
4-5
Kelkáposzta szeletelve
2
Karfiol
6
Lencse
15
Liba
40-50
Marhahús egészben
40-50
Marhahús szeletben
25-30
Nyúl
40-45
Paradicsom
1
Padlizsán hámozva
2-3
Paraj
2-3
Patisszon
5
Sárgarépa
2-3
Szárazbab
35-40
Sertéshús egészben
25-30
Sertéshús szeletelve
10-15
Tök szeletelve
3
Zöldbab
5
Zöldborsó
2-3
Zukkini szeletelve
3

2011. április 5., kedd

Repül a, repül a...

Én! Ma utazok vissza Portugáliába, így Anyukám kényeztető ételei után újra fakanált ragadok. Remélem , egy-két finom recepttel tudok majd kedveskedni olvasóimnak!

Kép: Jen Skelley

2011. április 3., vasárnap

Málnalekváros zabpelyhes süti

A recept alapjául Mézeskalács zabpelyhes sütije szolgál, csak ízlésem szerint egy kicsit átformáltam. Ismét használhatnám a villámgyors jelzőt, egy szempillantás alatt elkészült.


Hozzávalók:
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg zabpehely
  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg őrölt dió
  • 12,5 dkg natúr joghurt vagy kefir
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 3 ek. málnalekvár vagy bármilyen más lekvár

A tojást habosra verjük a cukorral. Belekeverjük a joghurtot, a tejet és a lekvárt. Egy másik tálba a száraz hozzávalók mennek: liszt, zabpehely, dió, szódabikarbóna. Végül a lisztes-zabos keveréket könnyed mozdulatokkal elvegyítjük a tojásos masszában. 180 fokon, 20 perc alatt megsütjük. Fagyival tálalva is el tudnám képzelni :)

Megjegyzés: egy kis porcukor azért elfér a tetején...

2011. április 1., péntek

Dióbundás-citromos muffin

Stahl Judit Gyors muffinok könyvéből való ez a remek kis recept. Ezt-azt kihagytam és hozzátettem, de nagyjából megegyezik az eredetivel. Judit nem lódított, tényleg gyors és nagyon fincsi.


Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj / margarin
  • 2 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 1/2 cs. vaníliáscukor vagy 1/2 tk. vaníliaaroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 12 dkg liszt
  • 1 kvk. sütőpor
  • 1/2 kvk. szódabikarbóna
A diós bundához:
  • 3-5 dkg dió
  • 1 ek. cukor
  • 2 dkg vaj
A tojásokat a cukorral és a vaníliával olyan habosra verjük, amilyenre csak tudjuk. Hozzáreszeljük a citrom héját, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet. Végül finoman belekeverjük a felolvasztott, kihűlt vajat. A formákat kibéleljük papírral és 3/4-ig töltjük őket a masszával. 175 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. 
Ezalatt... A bundázáshoz a diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd ha kihűlt, a cukorral együtt durvára őröljük. A vajat folyósra olvasztjuk. A megsült és kihűlt muffinokat ecsettel megkenjük a vajjal, majd belemártjuk a dióba. Szinte tovább tartott leírni, mint elkészíteni :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...