Oldalak

2012. május 31., csütörtök

Petite Madeleine levendulával és naranccsal

Azóta tervezem eme remek "franszia" sütikék elkészítését, amióta Chez Sandránál nyertem madeleine sütöformát. Még soha nem ettem ilyen sütiket azelött. Tea mellé tökéletes. Tea nélkül is az. David Lebovitz receptjét vettem alapul, csak én levendulával illetve naranccsal ízesítettem a kis kagylókat, de legközelebb citromosan is kipróbálom. Mivel most sütöttem elöször, kísérleteztem egy kicsit, hogy sápadtan vagy jobban megsütve finomabb-e, de nem tudtam eldönteni. Finom lett így is-úgy is!




Hozzávalók:
60 db. mini madeleine-hez
  • 2 tojás
  • 87 g cukor
  • 117 g liszt
  • 1/2 tk. sütöpor
  • 80 g vaj (olvasztva, szobahömérsékletüre hütve)
  • csipet só
  • 1 kvk. szárított levendulavirág (a levendulás felébe)
  • 1 kisebb narancs reszelt héja (a narancsos részbe)




A sütöformát kivajazzuk, kilisztezzük (ha szilikonos nem kell) és a hütöbe tesszük. A tojásokat a cukorral gépi mixer segítségével 5 percig verjük. Beleszitáljuk a sütöporral elkevert lisztet és összeforgatjuk a tojásos masszával. A vajat kanalanként adagolva óvatosan belekeverjük. A masszát ketté osztjuk, egyik felébe beleszórjuk a levendulavirágot, a másik részbe belereszeljük a narancshéjat (egyfélét is készíthetünk, természetesen). Legalább 1 órára (max. 12 órára)  hütöbe tesszük.




A sütöt 210 fokra elömelegítjük. Az elökészített kagylóformákat 3/4-ig töltjük a masszával, ez kb. 3/4 teáskanálnyi az én formámnál. Ne igazgassuk, ne kenjük szét a formákban, hagyjuk úgy, ahogy lehuppant a kanálról, szét fog terülni magától sütés közben. 9-10 perc alatt halványra vagy aranybarnára sütjük a kis madeleineket.

Tipp: Szárított levendulavirágot pl. a Herbáriákban be lehet szerezni.

12 megjegyzés:

  1. Imádom! Szuper design:) Még én sem készítettem, formám nincs még hozzá...

    VálaszTörlés
  2. Van formám, csak receptem nem volt hozzá! Juhéj, már van az is! Szuper képek! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  3. Nekem van receptem de nincs formám! Pedig igazán kipróbálnám, annyira csalogatóak lettek a kis Madeleinek. És a fotók is csodásak!

    VálaszTörlés
  4. Nagy kedvenc nálam de még levendulásan sosem próbáltam. Biztos fini :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom puha keksz lehet, már többször rácsodálkoztam, de még nem sütöttem. Most először kívántam meg igazán, annyira jól fotóztad! Szépek a csészék!! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néz ki, guszta! Nem kóstoltam még eddig, olyan kekszre hasonló lehet, talán kicsit puhább?

    VálaszTörlés
  7. Igen, olyasmi, mintha mondjuk egy sürübb piskóta lenne, teasütemény inkább, mint keksz. Másnap is finom :)))

    VálaszTörlés
  8. En aranybarnàra szoktam sutni , imàdom mikor kivul kicsit 'ropogòsabb'
    belul meg puha. Nagyon elegàns ès finom suti, pròbàld ki narancsviràg
    izesitovel egyszeruen fantasztikus !!
    Szia!

    VálaszTörlés
  9. Úristen mennyire guszták:) Igazi francia hangulat:)

    VálaszTörlés
  10. De jók ezek a képek! Fincsi a kis süti, szeretem! :P

    VálaszTörlés
  11. Imádom őket!!!!..a kedvenceim...és amúgy is nagy teás vagyok...:))

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!