A laskatök (cucurbita ficifolia) vagy népies nevén istengyalulta tök nem igazán ismert Magyarországon. Portugáliában és Brazíliában (abóbora gila vagy chila) annál inkább, elsösorban lekvárt készítenek belöle és sok süteményt meg is töltenek vele. Na de térjünk vissza a nevére: miért is nevezzük istengyalulta töknek? Azért, mert nem kell gyalulni. Juhéj! A tököt héjával együtt kell megfözni és a belsejét könnyedén ki lehet ezután kaparni, ami szálas állagú lesz. Spanyolul angyalhaj töknek nevezik, hiszen olyan szép, fehér, átlátszó lesz a tök belsejéböl leváló rész. (A recept után egy videóban ezt meg is nézhetitek.) Összel készítek is ilyen lekvárt, ugyanis ez párom kedvence.
A kalács receptje a nálam már jól bevált Barbi-féle recept, amit nálam itt találtok. A változás csak annyi, hogy most ezzel a portugál lekvárral kentem meg és meghintettem egy kis fahéjjal (mivel a lekvár színe elég világos, nem látszik jól a képeken sajnos).
A laskatök pedig így néz ki:
Kép: brasilsabor.com.br |
A "gila" elkészítéséröl pedig itt egy videó, ami ugyan brazil, de jól bemutatja, milyen is ez a tök:
Hogy mik nincsenek:) Érdekes a neve nagyon:) Nálunk is használják a tököt szaporítónak más dzsemekhez. Fincsi lehet ez a kalács:)
VálaszTörlésNagyon izgalmasan hangzik:)Nem hiszem, hogy találkoztam volna ezzel a tökkel erre nálunk...
VálaszTörlésáhhhhá, szóval ez az angyalhaj! Itt van is valami sütiféle, amibe ezt töltik, megvan a receptje, ki is próbálom...meg ezt is jó volna :)
VálaszTörlésIzgalmasan hangzik! Tényleg otthon szoktak használni tököt dzsemek szaporítására. Én megkóstolnám a sütidet és azt a dzsemet is szívesen!
VálaszTörlésNagyon szép lett a kalács! Ilyen tököt most látok először, pedig nagyon tetszik amit a videon láttam! :))
VálaszTörlésÉrdekes lehet ez a tök, főleg lekvárként kóstolnám meg :D
VálaszTörlésMegnéztem a videót, nagyon különleges! Sosem láttam még ilyen tököt...Nagyon guszta a kalács. El nem tudom képzelni az ízét! :o)
VálaszTörlésHogy milyen az íze? Hát, nem is tudom, de semmi tök íze nincs. Teljesen olyan, mintha valamilyen gyümölcslekvár lenne, a fahéj nagyon passzol hozzá. Nincs erös, domináns íze. Itt a család kedvence a paradicsomlekvár, ez a lekvár és a sütötöklekvár. Nem a klasszikus gyümölcslekvárok. Érdekesnek találtam ezt mindig... :)
VálaszTörlésDe ismert, legalábbis felénk :-) Papa nevelt is ilyet mindig, általában levest készítettek belőle. A szó olvastán azonnal heves nosztalgia fogott el...
VálaszTörlésHagyományos tökből még hamis ananászbefőttet is szoktak csinálni ananász szörppel :-)
Ez a kalács meg nagyon tuti egyébiránt :-))
Én imádtam Portugáliában a tökös sütiket:) Talán a fahéj miatt, de kicsit narancsra emlékeztetett, sokféle sütiben ettem mind isteni volt:) Nyilván ez is az lett!
VálaszTörlésKedves Era! Azt hiszem igazad van! Talán a narancsra emlékeztet egy kicsit ez a lekvár!!!!
TörlésNagyon jó! így bevallom még én sem ettem tököt, de biztos megkóstolnám :)
VálaszTörlés