Ez nem egy portugál sütemény. Hanem angol. Nevét nem az angol turisták által is kedvelt portugál Madeira-szigetekröl kapta, hanem az innen származó borról (portóihoz hasonló), ugyanis akkoriban ezt fogyasztották a sütemény mellé. Ezt a piskótához hasonló finomságot ma már inkább tea mellé kínálják. Én egy kis klementin curddel bolondítottam meg, ami nagyon jó párosításnak bizonyult.
Ezzel a sütivel ünneplem a Bors&Pepper 2. szülinapját! Köszönöm, hogy olvastok, igyekszem továbbra is a kedvetekben járni :)
Hozzávalók:
18 cm-es formához
- 175 g (szobahömérsékletü) vaj
- 175 g cukor
- 3 tojás
- 250 g liszt
- 1 tk. sütöpor
- 1 citrom/klementin/mandarin/narancs reszelt héja
- 2-3 ek. tej
A vajat a cukorral habosra keverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat úgy, hogy minden tojást jól beledolgozunk a vajas krémbe. Könnyü, habos keveréket kell, hogy kapjunk. Ekkor hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, beleszitáljuk a sütöporral elkevert lisztet és beleforgatjuk a vajas keverékbe. 2-3 evökanál tejjel fellazítjuk a masszát. Egy 18 cm-es tortaformát kivajazunk, az alját sütöpapírral kibéleljük, újra kivajazzuk és meghintjük egy kis liszttel. 180 fokos elömelegített sütöben 45-60 percig sütjük. Tüpróba szükséges! Amikor elkészült, 10 percig a formában hagyjuk, majd kifordítjuk a formából és rácson hagyjuk teljesen kihülni.
A klementin curd -ami a Puffin-féle narancs curd recept alapján készült- nagyon jól illet hozzá.
Forrás: bbc.co.uk
Forrás: bbc.co.uk
Először is gratulálok a blogszülinapodhoz! További sok sikert kívánok sok szeretettel! A süteményed csodásan néz ki , amit inkább tortának mondanék. Nagyon finom lehet, akár csokiöntettel is eltudnám képzelni.
VálaszTörlésItt is nagyon boldog blogszülinapot kívánok!
VálaszTörlésIgazán ínycsiklandozó lett a süti, a klementin curd pedig..hmmm, nagyon kívánatos :)
Szuper lett az új dizájn is :)
Két "fülcimpa húzás" a blogodnak! Nagyszerű ételek és szép fotók vannak Nálad, úgy hogy csak így tovább! Én szeretlek olvasgatni, különleges recepteket látni...Ez a süti is nagyon finom lehet, főleg az utolsó képen... Nyamm!
VálaszTörlésIgazán könnyed finomsággal ünnepelted a blogszülinapodat, amihez én is szeretettel gratulálok! :)
VálaszTörlésÉn is kívánok még sok szülinapot!
VálaszTörlésTegnap én is pont citrom-narancs curd-t gyártottam!:)
Boldog blogszületésnapot kívánok, csak így tovább:)
VálaszTörlésGyönyörű süti, szülinaphoz illő:) Boldog szülinapot kívánok, további örömteli blogolást:)
VálaszTörlésHehe, angol desszert mellé kaktusz, tetszik! Boldog blogszületésnapot B&P!!
VálaszTörlés