Oldalak

2013. február 10., vasárnap

Egytojásos kakaós sütemény

... nem bánom, tortának is hívhatjuk.

Azért döntöttem úgy, hogy tortának is hívhatjuk, mert megpakolva gyümölcsökkel, megtöltve például mascarponés krémmel, máris ünnepivé tehetjük ezt a végtelenül egyszerü süteményt. Ez speciel egy új-zélandi recept, de ha átlapozgatom a nagymamám receptes füzetkéjét, valószínü találok benne hasonlót. Nagyon könnyü a tésztája, egymás után több szelet simán lecsúszik. Tapasztalat.




Hozzávalók:
18 cm-es formához
  • 50 g vaj
  • 1 ek. golden syrup/méz
  • 1 tojás
  • 1/2 bögre cukor
  • 1 ek. jó minöségü cukrozatlan kakaópor
  • 1 bögre liszt
  • 1 tk. sütöpor
  • pár csepp vanília kivonat
  • 3/4 bögre tej
  • 1 tk. szódabikarbóna
Tetejére:
  • fagyasztott bogyós gyümölcsök (málna, szeder, áfonya, ribizli)
  • 1 ek. barnacukor



A vajat a golden syruppal/mézzel a mikróban megolvasztjuk. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot és jó habosra, levegösre felverjük az egészet. A lisztet, a kakaót, a sütöport egy tálban összekeverjük, beleszitáljuk a tojásos keverékbe és nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a masszába. A tejben elkeverjük a szódabikarbónát és óvatosan belekeverjük a tésztába.



Egy 18 cm-es tortaformát kikenünk, majd az alját kibéleljük sütöpapírral. Beleöntjük a masszát és 190 fokos elömelegített sütöben, kb. 30 perc alatt megsütjük. Tüpróba szükséges! Amikor megsült, 10 percet hagyjuk a formában, majd utána kivesszük és rácson hagyjuk kihülni. Én a gyümölcsöket egy kis cukorral összeforraltam, picit szétnyomkodtam villával és amikor kihült, a tortára borítottam. De egyszerüen, a szeletek mellé is adagolhatjuk.


Recept: innen.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik maga a recepted is és a sütemény is nagyon guszta! Kifogom próbálni ha elég magas akkor akár valóban még krémmel is meglehet tölteni !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Ha 18 centis formában sütöd, szép magas lesz!

      Törlés
  2. Guszta lett nagyon. Szerintem is simán hívhatjuk tortának :)

    VálaszTörlés
  3. A minden háztartásban fellelhető Horváth Ilonánál kakaós lepénynek hívják :) Móni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg is neztem a Horvath Ilonamban, es tenyleg szinte ugyanaz! Mondtam en, hogy biztos minden nagymamanak van ilyen receptje :) Ezek szerint az uj-zelandiaknak is megvan a Horvath Ilona :D Mindegy is, az a lenyeg, hogy egyszeru, de finom sutemeny ez!!!

      Törlés
  4. Igazad van, nekem is van hasonló receptem, amit szeretek előkapni ha gyorsan készítenék valami finomságot! Bogyós gyümölcs, meggy vagy cseresznye, csokidarabok, dió - mindig azzal szórom meg amihez éppen kedvem van. Krémmel még nem töltöttem meg de jó az ötlet! :)

    VálaszTörlés
  5. Szuper! Na, ezt el is teszem a kedvencek közé, azt hiszem, jól fog jönni :)
    Örülök, h újra itt vagy :)

    VálaszTörlés
  6. Mamám sütötte ezt a tortát minden vasárnapra. Félbevágva lekvárral töltve. Nagyon finom és is tudom igazolni. Guszta!

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!