Oldalak

2011. február 20., vasárnap

Jardineira, azaz portugál marharagu kertész módra

Ez az étel is megtalálható minden portugál háziasszony repertoárjában, így az enyémbe is belekerült. Tulajdonképpen nem más, mint hús zöldségekkel. A hús lehet marha, disznó, akár bárány is, a zöldség pedig krumpli, sárgarépa, zöldbab, cukorborsó, igazából bármi. Én ma marhából készitettem, krumplival, sárgarépával és zöldbabbal.





Hozzávalók:

  • 50 dkg (marha)hús
  • 3 db közepes krumpli
  • 2-3 db sárgarépa
  • 5-6 szál friss zöldbab (vagy mirelit)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 ek. paradicsompüré
  • (oliva)olaj
  • 3-4 szem szegfüszeg
  • 1 db babérlevél
  • só, bors

A hagymát felaprítjuk és olivaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst és addig sütjük, amíg a hús kifehéredik. Sózzuk, borsozzuk, kis vízzel felengedjük, belepottyantjuk a szegfüszeget és a babérlevelet (ettöl lesz picit "más" íze) és addig fözzük, amíg a hús már majdnem puha  lesz. Én kuktában csinálom, így gyorsabban megy e müvelet. Idönként megkeverjük, pótoljuk a vizet, ha szükséges. Tehát, ha a husi már majdnem kész, hozzáadjuk a paradicsompürét és a nagyobb kockára vágott zöldségeket ( persze a zöldbab nem tud kocka lenni). (A sárgarépát picit elöbb belerakhatjuk, mint a krumplit, hiszen annak több idö kell, hogy megpuhuljon.) A kuktát visszazárjuk illetve fedö alatt puhára fözzük. (4 fös család esetén, növeljük a mennyiségeket!)

1 megjegyzés:

Köszönöm a hozzászólást!