Oldalak

2011. március 4., péntek

Édes Portugália

Itt komolyan veszik az édesség szó jelentését. Én kifejezetten édesszájúnak tartom magam, de néhány süti még rajtam is kifogott. Annyira, de annyira émelyítö némelyik desszert! A legtöbb sütemény fö hozzávalója a tojáskrém. Ezért a legtöbb recept így kezdödik: végy 12 tojássárgáját... És a fehérjével, mi lesz?! Abból csináljunk Molotovot ( tojásfehérjehab süti, tojáskrémmel leöntve)! 
De nézzük melyik Portugália nemzeti süteménye: a Lisszabon Belém-negyedéböl származó Pasteis de Belém vagy Pastel de Nata. A 19. században egy belémi  kolostorban készítették elöször, majd itt nyílt meg 1837-ben a cukrászda, ahová ma is betérhetünk egy sütire. Csak itt kapható az eredeti recept alapján készülö Pasteis de Belém, az ország többi sütijét pastel de nata-nak hívjak, de lényegében ugyanarról a dologról van szó. (Levelestészta  tojásos-tejszínes krémmel megtöltve, fahéjjal meghintve /cupcake formában/, ami nagyon-nagyon finom és nem túlságosan édes.) Söt, én már ettem finomabbat is, mint az eredeti, egy sima kis kávézóban. Mert itt a kávé mellé "jár" egy pastel de nata. Itt angolul egy egész egyszerü recept található, amihez csak 4 tojás kell.. Hamarosan ki is próbálom!!!

2 megjegyzés:

  1. Én már jártam itt! Egy kis "ékszer doboz" az a cukrászda.A tojáskrémes süti tényleg nagyon finom!
    Szeretnék majd ismét ott kávézni!!!
    P.:N.J.

    VálaszTörlés
  2. Remélem hamarosan fogsz is :) Puszi!!!!

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!