Oldalak

2011. március 16., szerda

Tarte de amêndoa, azaz portugál mandulatorta

Kedvesem húga szokott ilyen sütit sütni, mielőtt kiderült, hogy szegény lisztérzékeny... Mivel már régen nem ettem ilyet, gondoltam, megsütöm magam! A recept innen való, de szinte megegyezik a családival.


Hozzávalók: 
Tésztához:
  • 100 g margarin
  • 100 g cukor
  • 200 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 2 tojás
  • 3 ek. tej
Tetejére:
  • 150 g darabolt mandula
  • 3 dl tej (egy másik recept 1,5 dl-t ír)
  • 100 g cukor
  • 100 g margarin
A tésztához a margarint a cukorral habosra verjük, majd egyesével belekeverjük a tojásokat. Addig dolgozunk a gépi mixerrel, amíg szép könnyű állaga nem lesz. Ezután hozzáadjuk a tejet és a sütőporos lisztet és jól belekeverjük. Egy 23 cm-es tortaformát kivajazunk, beleöntjük a masszát és 180 fokos sütőben halványra sütjük. Eközben... A "bevonathoz" szükséges összes hozzávalót feltesszük lassú lángra főni. Folyamatos kevergetés mellett, megvárjuk, míg besűrűsödik. Nos, erre én az idők végezetéig várhattam volna, ugyanis jeleit sem mutatta a sűrűsödésnek. Ezért gondolom, hogy a 1,5 dl tej legközelebb elég lesz. Szóval, ha elértük a megfelelő állagot (meg ha nem, akkor is), a tésztát kivesszük a sütőből, ráöntjük a mandulás "krémet" és visszatesszük a sütőbe, amíg a mandulák szépen megbarnulnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólást!