Oldalak

2011. október 14., péntek

Csudálatos briós

Ez a briós annyira, de annyira finom, hogy más receptet ki sem fogok próbálni. Tökéletes! Ízes kalandok oldalán bukkantam rá. Az enyémek egy picit halványabbra sültek, mert már nem bírtam tovább várni, azonnal meg kellett kóstolnom.


Hozzávalók:
(6 darabhoz)
  • 30 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 1 dl langyos tej
  • 1 dl natúr joghurt
  • 2 dkg élesztő (nálam fél zacsi porélesztö)
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek. cukor
  • csipet só
Kenéshez:
  • 1 tojássárgája
Szóráshoz:
  • 3-4 ek. kristálycukor


 A langyos tejhez egy teáskanál cukrot keverünk, majd hozzáadjuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet, a maradék cukrot, a sót, a sütőport összekeverjük. Felolvasztjuk a vajat. A liszthez adjuk az élesztős tejet, a joghurtot, az olvasztott vajat és a két tojás sárgáját, és a kézi mixer dagasztaó karjaival összedolgozzuk a tésztát. Ha ragad,  adjunk hozzá bátran lisztet, én is ezt tettem. Langyos helyen 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk, mindegyiket ujjnyi vastagra sodorjuk, azután csiga alakban feltekerjük. Ezt itt meg is nézhetitek.  Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a briósokat, és letakarva 15-20 percen át kelesztjük. Ezt követően megkenjük tojássárgájával és megszórjuk kristálycukorral. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük. Köszönöm a szuper receptet Tündérnek!

19 megjegyzés:

  1. Ez tényleg csudálatos! :)))

    VálaszTörlés
  2. Ah, Petra lenyúlta! :-) Mindegy, attól még az és a tányég is milyen helyes! :-)

    VálaszTörlés
  3. Néha elgondolkodom rajtad. Persze lehet, azért mert távol vagy otthonról, de nagyon sok ételed valamilyen szinten a gyerekkorhoz, a múlthoz kötődik. A "felnőttes" kaják és fotók inkább Portugáliához köthetők. Az oldalad dizájnja is olyan nagyis, kissé meseszerű, "kalánnénis". És akkor a cseresznyés-copfos kislányt, mint profilképet még nem is említettem...

    VálaszTörlés
  4. @ Teakert: Az az igazság, hogy én nagyon finnyás kislány voltam és nagyon kevés kaját szerettem. Amiket mostanában föztem, azok a kedvenceim voltak akkor is és most is. Már sokat javultam, de még most is az egyszerü ételeket szeretem, meg az olyanokat, amikhez nem kellenek beszerezhetetlen hozzávalók, pl macskabajusz vagy kígykönnycsepp ;) Szeretem a retro, meg vintage dolgokat a ruháktól kezdve mindenben: dekorációban, sütikben, zenében... Ja, és tanító néni a foglalkozásom (bár jelenleg nem dolgozom), Anyucim is az, így a "gyerekes" dolgok ezért is állnak hozzám közel. A portugál kajákat szeretm, de számomra a magyar az igazi :)

    VálaszTörlés
  5. Az elöbb kimaradt egy "ó". Kígyókönnycsepp...

    VálaszTörlés
  6. Ha azt mondod ez a legjobb, akkor ahogy lehetőség adódik én isc kipróbálom.:)

    VálaszTörlés
  7. Hiszek neked, hogy a legjobb:)Nagyon jól néz ki, mindenképpen kipóbálandó:)

    VálaszTörlés
  8. Ez az elsö briós, amit sütöttem, de már ettem sokat és eddig nekem ez ízlik a legjobban. És még másnap is finom!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta a briósod! Olyan jó hogy beindultak a kelt tészta sütések, annyi sok finomságot láttam csak a mai napon hogy csak kapkodom a fejem, hogy most melyiket is próbáljam ki?:-)) Pld. ezt is szívesen kipróbálnám, csak láttam éppen milyen bonyolúlt az összefonása!

    VálaszTörlés
  10. Ennek nem bonyolult! Nem is kell fonni! Csak csigaformában feltekerni!!!

    VálaszTörlés
  11. De olvastam a kommented! És ne kérdezd honnan vettem azt a Mónit! Mittomén! Az első másodperctől Móni voltál nekem...Juci! Azt ott fennt, meg csak félig kajolom be, az csak a felszín, amire fogod! Bors néni..)))

    VálaszTörlés
  12. Átugranál hozzám? Már az oldalamra csak...

    VálaszTörlés
  13. Tényleg "csudálatos" és biztos "finam" is.

    VálaszTörlés
  14. Na, ez mostanában terítékre kerül :)

    VálaszTörlés
  15. Megsütöttem, nagyon fincsi, köszi a receptet! Hamarosan viszontláthatod nálam ;)

    VálaszTörlés
  16. @Bors and Pepper Szerintem nálunk is az lesz ;) Még egyszer köszi!
    Neked amúgy hogy lett ilyen szép? Az enyém kissé szétterült..

    VálaszTörlés
  17. @Adél (Afraa) Passz, szerencsém volt... Bár én adtam hozzá még lisztet, mert lágynak találtam, lehet ezért.

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!