Kedves Trollanyu! Hálás köszönet a receptért! Annyira, de annyira finom lett, a párom teljesen odáig volt. Azt hiszem gyakran kerül majd az asztalunkra ez a skót finomság. Én nem szeretem a krumplipürét és még nekem is ízlett. Nagyon egyszerü elkészíteni, öszi-téli napokon kifejezetten jól csúszik. Mindenkinek szívböl ajánlom ezt a finomságot.
Hozzávalók:
- 30 dkg darálthús (eredetileg bárány, én most marhát használtam)
- 1 fej hagyma
- 2 kisebb sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- házi ételízesítö (vagy vegeta vagy húsleveskocka)
- 1 ek. paradicsompüré
- 1 ek. cukor
- 1,5 ek. worcestershire szósz (nálunk molho inglêsnek is hívják)
- 1-2 db babérlevél
- 1 kvk. friss vagy szárított rozmaring
- 1 kvk. friss vagy szárított kakukkfü
- 0,75 dl víz
- 1 ek. liszt
- olaj
- 40 dkg krumpli
- só, bors
- frissen reszelt szerecsendió
- 0,25 dl tej
- 2 dkg vaj
- 1 tojás
A meghámozott, felkockázott krumplit enyhén sós vízben feltesszük föni. A hagymát apróra vágjuk, egy kis olajon elkezdjük pirítani. A répákat felkockázzuk vagy lereszeljük és a hagymához adjuk. Együtt pirítjuk öket kb. 5 percig (ha nagyon pirulnak, egy kis vizet adjunk hozzá). Hozzáadjuk a darálthúst, sózzuk, borsozzuk és a vegetával is megszórjuk (ez elmaradhat). Beletesszük a babérlevelet, belenyomjuk a fokhagymákat és 5 percig kevergetve pirítjuk a húst. Ezután mehet bele a worcestershire (lehetne rövidebb neve is) szósz, a paripüré és a cukor. Megkeverjük, megszórjuk a liszttel és felöntjük a vízzel. Addig fözzük folyamatosan kevergetve, amíg sürü ragut nem kapunk (kb. 20 perc se). Ekkor mehetnek bele a zöldfüszerek, ezekkel már nem kell tovább fözni.
A püré: a megfött krumpliról leöntjük a vizet. A füszereket rászórjuk, hozzáadjuk a vajat és a tejet és áttörjük az egészet (eszköz híján én villával dolgoztam). Picit hagyjuk hülni, majd hozzáadjuk a tojást. Botmixerrel "pempösítettem".
A sütöt 200 fokra elömelegítjük. Egy tepsit vagy höálló tálat kivajazunk, beleöntjük a húsos ragut, a tetejére pedig elterítjük a krumplipürét. Lehet habzsákból is kinyomogatni, tök jól néz ki, de nekem macerás. Betesszük a sütöbe és 25-30 percig sütjük.
Kedvesem kérése volt, hogy készítsek shepherd's pie-t, a tv-ben látta Gordon Ramsay-töl. Mondtam neki, hogy ok, de én Trollanyu receptje alapján fogom elkészíteni. Kóstolás után pedig azt mondta, hogy szerinte ez finomabb lett, mint a Ramsay-féle. Bár olyat még nem evett...
Nagyon guszta lett! Tudom is hogy milyen finom, mert már én is készítettem. Trollanyu receptjéről pedig el is hiszem, hogy jobb, mint Ramsay-é. :)
VálaszTörlésNem hiszem el!
VálaszTörlésTe már rég "lepipáltál" engem!!!Sütésben és főzésben egyaránt!!
Össze kell szednem magam!
Ezt biztos kipróbálom, lehet már holnap!!!
P.:N.J.
@Névtelen Dehogyis pipáltalak le! Max. sütésben :D Próbáld ki, tuti ízleni fog!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki , guszta! Az íze is biztosan nagyon finom én nagyon szeretem a krumpli pürét így egészen biztos hamar megszeretném!
VálaszTörlésNa, fogom magam és elmegyek. Skót juhásznak állok, és mindig ilyet eszem majd!
VálaszTörlésVagy ha nem, akkor csak kipróbálom a receptet!
Nagyon örülök, hogy nektek is bejött:) Tényleg ez olyan igazi őszi-téli étel. A kedves szavakat pedig nagyon köszönöm:) Gordon Ramsay is skót, (bár a párom útálja) azért én megkóstolnám az övét is:) De csak ha ő is megkóstolja az enyémet. Csak viccelek:)
VálaszTörlésHú, nem is gondoltam, h a Sheperd's pie egy ilyen jó kaját takar..mentve, köszi!
VálaszTörlésNagyon guszta lett (megjavult a fotóapparát?)
Ez csak finom lehet!! Én is el fogom készíteni!!
VálaszTörlésDe jól néz ki!! Kipróbálásra való. Látom értelemszerűen aláterítetted a kockás konyharuhát, nagyon tetszik a fotó is! :))
VálaszTörlésKöszönöm Mindenkinek a jópofa megjegyzéseket!
VálaszTörlésSzerintem én is elkészítem még az idén, nem is tudom, a magyar konyhából miért maradt ki... Csuda jól néz ki!
VálaszTörléslementettem, elrakom a saját menütervbe :)
VálaszTörlés