Oldalak

2011. december 15., csütörtök

Nagymamám diós csodakiflije

Nagymamám minden évben süt csodakiflit Karácsonyra. Ez az egyik sláger nálunk, úgy tűnik, soha nincs belőle elég. Én idén készítettem először, még otthon, Portugáliában, így tejföl helyett creme fraiche-t használtam, de szerencsére nem látszott különbség! Nem tudom, miért hívják így, de szerintem azért, mert csuda finom!


Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 2 dl tejföl (20%-os)
  • 10 dkg vaj / margarin
  • 2 db tojássárgája
  • reszelt citromhéj
  • pici só
  • olvasztott zsír (kenéshez)
  • rétesliszt (szóráshoz)
Töltelék:
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojásfehérje

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, egy csipet sót, egy kis reszelt citromhéjat (kimaradhat) és a tejfölt. Tésztát gyúrunk belőle, majd egy picit pihentetjük. Ezalatt elkészíthetjük a tölteléket: a porcukrot elkeverjük az őrölt dióval. A tojások fehérjét habbá verjük, majd beleforgatjuk a diós keverékbe. Ezután a tésztánkat szép vékonyra kinyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük, rétesliszttel megszórjuk, majd jó szorosan feltekerjük (mint a bejglit, a mamám így magyarázta). 2cm-es szeletekre vágjuk, lapjukra fektetjük őket és ovális formájúra nyújtjuk. Ezek közepére kevés tölteléket halmozunk és lazán feltekerjük, úgy, hogy kifli formát kapjunk. 28-30 darab lesz belőle. Forró, 200-220 fokos előmelegített sütőben  pár perc alatt megsütjük (amikor kezd egy kis színt kapni, kész is). Még melegen porcukorral megszórjuk.


9 megjegyzés:

  1. Elhiszem, hogy csoda finom lehet! A nagyik ugyebár tudnak! :o)))

    VálaszTörlés
  2. csatlakozom az előttem szólóhoz!! nagyon nagyon fini lehet.

    VálaszTörlés
  3. Guszta, és valóban ez nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  4. Anyukám is gyakran sütött csodakiflit. Nagyon guszták lettek, mi nagyon szeretjük:)

    VálaszTörlés
  5. Anyósom szokott hasonlót sütni, már a recept is nálam van. Nagyon finomak ezek az omlós, vajastésztás sütik!! Szépek lettek! :)

    VálaszTörlés
  6. Mifelénk Erdélyben, azon belül is Biharban, valamikor lakodalmas sütemény volt, amikor még az asszonyok sütötték a sütiket a házaknál, és nem rendelték. A neve is ugyanez, bár sokan, csudikiflinek neveztük:-)9 Nálunk is családi recept, csak mi zsírral gyúrjuk be a tésztáját:-)
    Jó babra munka, de csak úgy eteti magát:-)Nagyon szépek lettek!:-)

    VálaszTörlés
  7. @Fagyal Hajnalka
    Csudikifli! De kedves! Így még jobban tetszik!!!

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm Mindenkinek a kedves hozzászólásokat!!!

    VálaszTörlés
  9. nagyon finom lesz! ezt megsütjük :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!