Nagymamám minden évben süt csodakiflit Karácsonyra. Ez az egyik sláger nálunk, úgy tűnik, soha nincs belőle elég. Én idén készítettem először, még otthon, Portugáliában, így tejföl helyett creme fraiche-t használtam, de szerencsére nem látszott különbség! Nem tudom, miért hívják így, de szerintem azért, mert csuda finom!
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 2 dl tejföl (20%-os)
- 10 dkg vaj / margarin
- 2 db tojássárgája
- reszelt citromhéj
- pici só
- olvasztott zsír (kenéshez)
- rétesliszt (szóráshoz)
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojásfehérje
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, egy csipet sót, egy kis reszelt citromhéjat (kimaradhat) és a tejfölt. Tésztát gyúrunk belőle, majd egy picit pihentetjük. Ezalatt elkészíthetjük a tölteléket: a porcukrot elkeverjük az őrölt dióval. A tojások fehérjét habbá verjük, majd beleforgatjuk a diós keverékbe. Ezután a tésztánkat szép vékonyra kinyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük, rétesliszttel megszórjuk, majd jó szorosan feltekerjük (mint a bejglit, a mamám így magyarázta). 2cm-es szeletekre vágjuk, lapjukra fektetjük őket és ovális formájúra nyújtjuk. Ezek közepére kevés tölteléket halmozunk és lazán feltekerjük, úgy, hogy kifli formát kapjunk. 28-30 darab lesz belőle. Forró, 200-220 fokos előmelegített sütőben pár perc alatt megsütjük (amikor kezd egy kis színt kapni, kész is). Még melegen porcukorral megszórjuk.
Elhiszem, hogy csoda finom lehet! A nagyik ugyebár tudnak! :o)))
VálaszTörléscsatlakozom az előttem szólóhoz!! nagyon nagyon fini lehet.
VálaszTörlésGuszta, és valóban ez nagyon finom lehet!
VálaszTörlésAnyukám is gyakran sütött csodakiflit. Nagyon guszták lettek, mi nagyon szeretjük:)
VálaszTörlésAnyósom szokott hasonlót sütni, már a recept is nálam van. Nagyon finomak ezek az omlós, vajastésztás sütik!! Szépek lettek! :)
VálaszTörlésMifelénk Erdélyben, azon belül is Biharban, valamikor lakodalmas sütemény volt, amikor még az asszonyok sütötték a sütiket a házaknál, és nem rendelték. A neve is ugyanez, bár sokan, csudikiflinek neveztük:-)9 Nálunk is családi recept, csak mi zsírral gyúrjuk be a tésztáját:-)
VálaszTörlésJó babra munka, de csak úgy eteti magát:-)Nagyon szépek lettek!:-)
@Fagyal Hajnalka
VálaszTörlésCsudikifli! De kedves! Így még jobban tetszik!!!
Köszönöm Mindenkinek a kedves hozzászólásokat!!!
VálaszTörlésnagyon finom lesz! ezt megsütjük :)
VálaszTörlés