Van egy új barátom: a whoopie pie! Nem tudom, hogy csak az én életemböl maradt eddig ki ez tuti sütike vagy más is elsiklott felette. Már egy ideje szerettem volna kipróbálni, de valahogy mindig elnapoltam a dolgot. Nagy hiba volt! A whoopie pie is Amerikából jött, akárcsak a cupcake és társai. Egyesek szerint ez a sütike egyesíti a cookie-t, a pie-t és a cake-et, de se nem keksz, mert ez puha és "fluffy" (Ezt magyarul hogy mondjuk? Habkönnyü?), nem is pite, mert kicsi, kerek és különben is krémmel össze van ragasztva. Szóval csudajó találmány, aki szereti a muffint, a cupcake-et, ezt a sütit is szeretni fogja. Bár a tésztája nem olyan, mint a muffiné, annál "fluffybb". Most red velvet készült belöle, mert Valentin-nap volt... Ja, azt említettem, hogy pofonegyszerü elkészíteni?
Hozzávalók:
- 1,5 bögre liszt
- 20 g cukrozatlan kakaópor
- 1/2 tk. sütöpor
- 1/4. tk. szódabikarbóna
- csipet só
- 1/2 bögre vaj/margarin
- 1/4 bögre barnacukor
- 1/2 bögre cukor
- 1 tojás
- 1 tk. vanília aroma
- 1,5 tk. piros ételfesték
- 1/2 bögre natúr joghurt
- 125 g. mascarpone
- kb. 1 dl tejszín
- 4-5 tk. porcukor
- 1 tk. vanília aroma
A száraz hozzávalókat (elsö 5) egy tálban összekeverjük. Egy másik edényben a vajat elkeverjük mindkét cukorral, majd a géppel habosra verjük. Hozzáadjuk a tojást és addig keverjük a géppel, amíg sima és habkönnyü állagú nem lesz. Beleöntjük a vanília aromát és az ételfestéket is (én folyékonyat használtam, ha picit többet teszek bele, pirosabb lett volna, de sebaj). Addig keverjük, amíg egynemü nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a lisztes keverék felét és a joghurt felét. Lassú fordulaton dolgozzuk össze, majd mehet bele a maradék liszt és a joghurt. Addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. A sütöt 180 fokra melegítsük elö. Egy sütöpapírral kibélelt tepsire kis halmokat rakunk egy evökanál segítségével. Hagyjunk helyet a kupacok között, mert szét fognak terülni.
A sütö középsö részére rakjuk a tepsit. 10 perc alatt megsütjük a kis pie-okat. Akkor jó, ha óvatosan megnyomjuk és visszajön. Ne süssük túl!!! Amikor elkészülnek, még elég lágyak, így hagyjuk teljesen kihülni a sütöpapíron (ezzel együtt tettem a rácsra). Amíg hülnek elkészítjük a krémet: a mascarponét elkeverjük a porcukorral (ízlés szerint tehetünk bele többet vagy kevesebbet) és a vaníliával. A felvert tejszínhabot elkeverjük benne úgy, hogy sima krémet kapjunk (akár géppel is lehet). Már tölthetjük is a kis korongokat: a lapos felét megkenjünk krémmel (vagy habzsákból is nyomhatjuk) és ráfordítunk egy másik korongot, óvatosan lenyomjuk egy kicsit. És így tovább....
Ebböl a mennyiségböl kb. 12, majdnem tenyérnyi nagyságú whoopie pie-t kapunk. Jó kiadós, de elég kapós :) A receptet brown eyed baker odalán találtam, de kissé átalakítottam, a krém pedig teljesen más.
Húha. Ez aztán a süti! Már a kép meggyőzött hát még a leírás meg a recept. Előbb utóbb biztos én is kipróbálom, bár ételfesték nélkül, mert ilyesmiket nem szoktam használ.
VálaszTörlésKöszi :) Legközelebb én sem teszek bele ételfestéket, ez csak az alkalom kedvéért volt, a párom meg is jegyezte: mitöl piros? :D
TörlésMég életemben nem hallottam erről a süteményről, de nagyon-nagyon tetszik. Igazán pofásak lettek a tieid :)
VálaszTörlésSzió! igen, a fluffy-t mi cukrász angol órán habos-nak fordítjuk. Pl: stir the butter until fluffy :-))))))
VálaszTörlésNagyon jó cucc ez a whoopie pie, én még életemben nem hallottam róla! Ez a "jenki macaron" :-D nem?????
Az én életemben még eddig nem szerepelt, nem ismertem eddig. Nagyon ízletes lehet és guszta!
VálaszTörlésMég én sem hallottam róla, de olyan marketinget csináltál neki, hogy gyorsan el is mentettem a receptet :D
VálaszTörlésMekkora egy bögre? Lehet mindenki tudja csak én nem.
VálaszTörlésEgy bögre (1 cup) 250 ml!
VálaszTörlésKöszönöm. Meg is sütöm, annyira tetszenek.
TörlésSzívesen! Remélem ízlik majd, mi nagyon szeretjük :)
Törlés