Oldalak

2012. február 14., kedd

Nagymamám sajtos pogácsája

Ismét egy klasszikus Nagymamám receptjei közül. Omlós, kívül-belül sajtos finomság. Ez életem második pogácsája, az elsöt itt már megmutattam Nektek. Kezdek rájönni néhány dologra: például, hogy ne nyújtsam ki túl vékonyra a tésztát (majd legközelebb vastagabbra hagyom) illetve hogy ne menjek el a sütö mellöl, amikor már majdnem megsült (no komment). De a recept egyszerü és a tészta tökéletes. Csak egy kis gyakorlat hiányzik még...


Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg reszelt sajt (+ a szóráshoz)
  • 1 pohár tejföl
  • 2 dkg élesztö
  • 1 tojássárgája (+1 tojás a kenéshez)
  • 25 dkg margarin (én 5 dkg-t zsírral helyettesítettem)

 A lisztet tegyük egy nagy tálba, készítsünk egy kis mélyedést a közepére és tegyük bele az összes hozzávalót a sajt kivételével. Morzsoljuk el, dolgozzuk össze . Amikor már összeállt, adjuk hozzá a sajtot és addig gyúrjuk, amíg már sima, nem ragacsos a tészta. Takarjuk le, hagyjuk legalább fél órát pihenni. Ezt követöen kicsit lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, kenjük meg vékonyan egy kis olvasztott zsiradékkal (margarin/vaj/zsír) és hajtogassuk össze (jobbról-balról, lennt-fennt), mintha egy kis csomagot készítenénk. Takarjuk le és ismét legalább fél órát hagyjuk pihengetni. Az idö leteltével fogjuk a sodrófánk és nyújtsuk ki a tésztát, egy-másfél ujjnyira.Szaggassuk ki, majd a kis pogik tetejét kenjük le tojással és szórjuk be sajttal. 




Ekkor 175 fokra kapcsoljuk be a sütöt és ha bemelegedett, tegyük be a pogikat. A leszakadt tésztamaradékot összegyúrjuk és vagy újra kiszaggatjuk vagy rudakra-négyzetekre felvágjuk és szintén bekenjük és megszórjuk. Figyeljünk a sütésnél, hogy amikor már majdnem megsültek, ne menjünk messzire a sütötöl, mert hirtelen megbarnulnak. Én így jártam sajnos az elsö adaggal, a kerek pogikkal, a tévé elvonta a figyelmem... De a második kör hibátlan lett :)

12 megjegyzés:

  1. Óh, az a tévé! :) Mindegy! Nekem nagyon tetszenek a pogijaid! Fincsi! :))

    VálaszTörlés
  2. Isten áldja a nagyikat! :)
    Remek a recepi, este sülni is fog egy adag belőle:)
    ...mostanában amúgy is sok finomság készül az oldaladról! köszi:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon trendi a kocka alak! Különben is a kőr már uncsi...Finom lehet!

    VálaszTörlés
  4. Istenien néz ki! A gyakorlat is meg lesz, hidd el! Továbbra is csak ilyen ügyesen! :-D

    VálaszTörlés
  5. A nagyik nagyon tudtak! Jó sok sajtot tettél bele, nálam máris nyert! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon mutatósak, látom megint nosztalgiázol:)

    VálaszTörlés
  7. Én szeretem azokat is, amik kissé sültebbek, jöhet egy adag belőle :)!!

    VálaszTörlés
  8. A képeket elnézve megy ez Neked már most is! :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!