Oldalak

2012. június 20., szerda

Aranygaluska tojáshabbal

Az elsö aranygaluskám is elkészült. Limara receptjét használtam, ami tökéletes, mint mindig. Vanília- vagy borsodóval szokás tálalni, de nekem nem volt idöm most ezzel foglalkozni, inkább egy kis tojáshabot tettem a tetejére. Nagyon finom lett vele!




Hozzávalók:
20-22 cm-es formához
  • 33 dkg liszt
  • csipet só
  • 1,5-2 ek. cukor
  • 2 tojássárgája
  • egy kis reszelt citromhéj
  • kb. 1,5 dl tej
  • 3,3 dkg olvasztott vaj
  • 1,5 dkg élesztö
"Töltelék":
  •  10 dkg darált dió
  • 2-3 ek. porcukor
  • 6 dkg  olvasztott vaj
Tetejére:
  • 2 tojásfehérje
  • 1 tk. baracklekvár
  • 1 ek. porcukor
 


Az élesztöt a tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba kimérjük, a közepébe egy kis mélyedést készítünk. Ide a közepébe tesszük az összes többi hozzávalót, a felfutatott élesztövel együtt. A kézi mixer spirálkarjaival (ki mivel szokta)  lágy kalácstésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük.




Lisztezett felületen ujjnyi vastagra kinyújtjuk és egy kör alakú szaggatóval (enyém 5,5 cm-es volt) kis korongokat szaggatunk. Ezeket egyesével megforgatjuk az olvasztott vajban, majd meghempergetjük a porcukorral elkevert darált dióban. Egy vajjal kikent formába rakjuk öket egymás mellé, de nem túl szorosan. A kiszaggatott vajas-diós korongokat két rétegben rakjuk le.




Amíg a sütö 180 fokra elömelegszik, letakarjuk és hagyjuk még kelni. Kb. 40 perc alatt megsül, ha a teteje nagyon barnulna, takarjuk le fóliával. Ezalatt a tojások fehérjét felverjük a porcukorral. Amikor már elég kemény a hab, hozzáadjuk a lekvárt és még egy picit tovább verjük. Amikor már úgy látjuk, megsült a tészta, a tetejét beborítjuk a tojáshabbal és még 5 percet sütjük.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta:) Meleg ide vagy oda én nekem ez bármikor lecsúszna:D

    VálaszTörlés
  2. De rég ettem! Meghoztad hozzá a kedvem...Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  3. Én is Limara receptjét szoktam használni, úgy jó, ahogy van...ez meg úgy szép és guszta, ahogy van :)

    VálaszTörlés
  4. Jaj, de guszta! Irigyellek most, hogy ilyen fincsi aranygaluskát ettél, mert én is készülök hetek óta sütni, de valami miatt mégsem sütöttem meg... Pedig annyira, de annyira szeretem! :P

    VálaszTörlés
  5. Nyámi :) Jöhetne nekem is :) Ebben a nagy melegekben mondjuk nekem eszem ágában sem volt bekapcsolni a sütőt :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!