Az elsö aranygaluskám is elkészült. Limara receptjét használtam, ami tökéletes, mint mindig. Vanília- vagy borsodóval szokás tálalni, de nekem nem volt idöm most ezzel foglalkozni, inkább egy kis tojáshabot tettem a tetejére. Nagyon finom lett vele!
Hozzávalók:
20-22 cm-es formához
- 33 dkg liszt
- csipet só
- 1,5-2 ek. cukor
- 2 tojássárgája
- egy kis reszelt citromhéj
- kb. 1,5 dl tej
- 3,3 dkg olvasztott vaj
- 1,5 dkg élesztö
- 10 dkg darált dió
- 2-3 ek. porcukor
- 6 dkg olvasztott vaj
- 2 tojásfehérje
- 1 tk. baracklekvár
- 1 ek. porcukor
Az élesztöt a tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba kimérjük, a közepébe egy kis mélyedést készítünk. Ide a közepébe tesszük az összes többi hozzávalót, a felfutatott élesztövel együtt. A kézi mixer spirálkarjaival (ki mivel szokta) lágy kalácstésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen ujjnyi vastagra kinyújtjuk és egy kör alakú szaggatóval (enyém 5,5 cm-es volt) kis korongokat szaggatunk. Ezeket egyesével megforgatjuk az olvasztott vajban, majd meghempergetjük a porcukorral elkevert darált dióban. Egy vajjal kikent formába rakjuk öket egymás mellé, de nem túl szorosan. A kiszaggatott vajas-diós korongokat két rétegben rakjuk le.
Amíg a sütö 180 fokra elömelegszik, letakarjuk és hagyjuk még kelni. Kb. 40 perc alatt megsül, ha a teteje nagyon barnulna, takarjuk le fóliával. Ezalatt a tojások fehérjét felverjük a porcukorral. Amikor már elég kemény a hab, hozzáadjuk a lekvárt és még egy picit tovább verjük. Amikor már úgy látjuk, megsült a tészta, a tetejét beborítjuk a tojáshabbal és még 5 percet sütjük.
Nagyon guszta:) Meleg ide vagy oda én nekem ez bármikor lecsúszna:D
VálaszTörlésDe rég ettem! Meghoztad hozzá a kedvem...Nagyon guszta!
VálaszTörlésÉn is Limara receptjét szoktam használni, úgy jó, ahogy van...ez meg úgy szép és guszta, ahogy van :)
VálaszTörlésJaj, de guszta! Irigyellek most, hogy ilyen fincsi aranygaluskát ettél, mert én is készülök hetek óta sütni, de valami miatt mégsem sütöttem meg... Pedig annyira, de annyira szeretem! :P
VálaszTörlésNyámi :) Jöhetne nekem is :) Ebben a nagy melegekben mondjuk nekem eszem ágában sem volt bekapcsolni a sütőt :)
VálaszTörlés