Oldalak

2012. október 26., péntek

Füszeres gombával töltött empanada

 ...vagy empada, ha portugálul mondom. A Wiki szerint ez a tésztaféleség a középkorban jelent meg a galíciai és portugál területeken, amikor még mór megszállás alatt voltak, majd a gyarmatosítás során egész Dél-Amerikában elterjedt és népszerü fogássá nötte ki magát. Én most Tisztatészta 52. VKF! felhívására készítettem el csípös, petrezselymes, gombás, picit kolbászos töltelékkel. A szuper empanada tészta receptje Smitten kitchen-töl való és ezentúl gyakran fogom töltögetni mindenféle jóval, például csirkével, akár kis garnélákkal, igazából bármivel.



Hozzávalók:

12 db.tenyérnyi empanadahoz
  • 2 és1/4 bögre (415 g) liszt (a 1/4 bögre tk. tönkölyliszt volt nekem)
  • 1,5 tk. só
  • 1/2 bögre (90 g) hideg vaj
  • 1 tojás
  • kb. 1 dl jéghideg víz
  • 1 ek. ecet
  • +1 tojás és egy kis víz a lekenéshez
A gombás töltelékhez
  • 400 g gomba (többféle, lehet friss vagy mirelit is)
  • egy kis darabka vékony kolbász
  • olívaolaj
  • 1 tk. vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • chilipehely (én jindungo-t használtam, ez egy afrikai fajta és erös)
  • apróra vágott petrezselyem




A tészta összeállítása: a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót és elmorzsoljuk a vajjal. Egy villával a tojást felverjük az ecettel és a vízzel, majd hozzáöntjük a lisztes-vajas morzsához. Ujjunkkal elkeverjük, majd néhány mozdulattal összegyúrjuk (egy pici víz lehet kell majd még hozzá, hogy összeálljon). A tésztát téglalappá formázzuk, fóliába csomagoljuk és legalább 1 órára (max. 6 órára) hütöbe tesszük. Ezalatt elkészítjük a gombás tölteléket:




A nagyobbacska gombákat felszeleteljük. Egy kis olívaolaj és vaj keverékén a felaprított fokhagymát halványra pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát és a kis darabkákra szeletelt kolbászt. Várjuk meg míg kiengedi magából a nedvességet, majd újra felveszi, ekkor sózzuk, füszerezzük és keverjük bele az apróra vágott petrezselyem felét. Amint a gomba elkészült (ez pár perc lesz), keverjük bele a maradék petrezselymet. Tegyük félre, amíg hül, megformázzuk az empanadakat.




A lehütött tésztát 12 egyenlö részre osztjuk. Enyhén lisztezett deszkán mindegyiket kb.13 cm-es átméröjü körré nyújtjuk, kb. 0,3 cm vastagságúra. A közepükre 1 púpos evökanálnyi gombás tölteléket halmozunk. Félbehajtjuk és villával vagy az ujjainkkal összenyomkodjuk a széleit. Szép is legyen és jól is zárjon az a lényeg. Egy tojás és egy kis víz keverékével megkenjük. Két tepsire lesz szükségünk, mindegyiket sütöpapírral kibéleljük, ráhelyezzük az empanadákat (de inkább már lekenés elött tegyük meg). A 200 fokra elömelegített sütöbe egyszerre tesszük mindkettö tepsit úgy, hogy egyik a sütö alsó harmadában helyezkedjen el, a másik a felsö harmadában. Kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük az empanadákat úgy, hogy félidöben helyet cserél a két tepsi. Melegen vagy langyosan tálaljuk.

TIPP: a tésztát nyújtás elött le is lehet fagyasztani!

10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Finom lehet ezzel a gombás töltelékkel, de csirkéssel is jó lehet!

    VálaszTörlés
  2. Olyan sokszor találkoztam már empanada-val... Nagyon finom lehet! Irtó guszta!

    VálaszTörlés
  3. hú de gusztusos, mindent szeretek, amivel megtöltötted, de maga a tészta is nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  4. De szép:) Imádom a gombát minden formában, tehát jöhetne:)

    VálaszTörlés
  5. Sosem hallottam róla, de engem meggyőztél a fotókkal! Minden finomság benne van. :)

    VálaszTörlés
  6. nagyon aranyos blog. díj nélkül, támtám nélkül, csak úgy simán. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, nagyon szépen köszönöm kedves Névtelen! A kedves szavak elegendöek :)

      Törlés
  7. csudaszép, ezt el fogom készíteni.

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!