Mostanáig a lekvárkészítés elkerült engem (vagy én öt). Azonban az óriási ajándék sütötök (és az uram) arra kényszerített, hogy megfözzem életem elsö lekvárját. Itt Portugáliában ez az egyik legkedveltebb fajta, talán a paradicsomlekvár elözi csak meg. Legalábbis a mi családunkban így van ez. Én nem vagyok sütötök rajongó, sütve sem szeretem, így biztos voltam benne, hogy ebben a formában sem fog ízleni. És DE! Nagyon finom, semmi tökíze nincs, inkább olyan mézédes-fahéjas aromája van. Persze fahéj van benne, ez azért nem is meglepö. Nagyon könnyü elkészíteni, kevergetni sem kell állandóan és az életünk sincs veszélyben a bugyogás-prüszkölés miatt, ugyanis nyugisan forrdogál.
Hozzávalók:
4-5 db. 450g-os üveghez
- 1,5 kg sütötök (megtisztítva, héj nélkül)
- 1 kg kristálycukor
- 1 rúd fahéj
- 2 darabka citrom- vagy narancshéj (fehér része nélkül)
- 1 dl víz
A megtisztított sütötököt felkockázzuk (kb.4-5 centis darabokra). A vizet egy vastagfalú edénybe öntjük, hozzáadjuk a cukrot. Közepes lángon olvasztjuk a cukrot, amíg teljesen el nem keveredik a vízzel, közben kevergetjük (ez pár perc). Beledobjuk a rúd fahéjat.
Mehet is bele a sütötök. Jól összeforgatjuk a cukorral. Magas lángon fözzük. Jó sok levet fog engedni, gyakran megkeverjük (nem kell állandóan), a tetejéröl a habot szürövel leszedjük. Amikor már nem teljesen folyékony a cukorszirup (illetve ha túlságosan forrna), közepes lángra halkítjuk.
Idöközben tegyük bele a citrom- illetve narancshéjat. Amikor a tököt könnyedén szét tudjuk nyomni a fakanállal, vegyük le a lángról (ez nálam pontosan 1 óra volt). Ekkor botmixerrel pürésítsük, de csak annyira, hogy néhány darabka maradjon benne, nem kell, hogy teljesen sima legyen. (Természetesen a fahéjrudat és a citromhéjat vegyük ki elötte.) Ha ezzel megvolnánk, pár percre rakjuk vissza a tüzhelyre, de ekkor már állandóan kevergessük, mert odakozmálhat. Így teszteljük, hogy készen van-e a lekvárunk: egy kis tányérra vegyünk ki egy teáskanálnyit belöle, várjunk 1 percet és a kanállal húzzunk egy csíkot a közepébe. Ha nem folyik azonnal össze az "út" két oldala, kész!
A dunsztolást Nyammm (katt!) módszere alapján csináltam, nem írom le most külön.
A Facebookos oldalamon füszercsomagot lehet nyerni, az oldalsávon található képre kattintva megtudhatjátok a részleteket!
öööö....tudom ám, hogy a régiek (szüleink, nagyszüleink) ennyi cukorral készítették a lekvárt. de én már zsenge gyerekként háborogtam ellene. nekem a gyomrom nem veszi így be.
VálaszTörlésszerinted mi lenne kevesebb cukorral?
esetleg továbbfőzve?
a színe gyönyörű, nem hiába foglalkoztat engem is a téma.
(narancssárga bolond lennék)
Húha, fogós kérdés. Mint írtam, zöldfülü vagyok a lekvárbusinessben, nem tudok ebben érdemben nyilatkozni. De ha más lekvárokkal neked müködött kevesebb cukorral, nem kizárt, hogy ezzel is sikerül. Ha kipróbálod, írd ám meg nekem, milyen lett!
TörlésHűt tényleg csodaszép a színe, bárcsak kapnék én is egy ilyen nagy tököt ajándékba:)
VálaszTörlésAmúgy én éppen azt szeretem a sütőtökben, hogy sütőtök íze van:)
Hmm, micsoda különlegesség! Én se vagyok igazán oda a sütőtökért, de ezek a képek annyira meggyőzőek... :)
VálaszTörlésKezdem azt hinni Adél, te vagy az elveszettnek hitt ikertesóm. Vagy csak simán egyforma az ízlésünk :)
TörlésGyönyörű színe van. Esküszöm megcsinálom. Mondjuk az én baracklekvár függő páromat nem fogom tudni rávenni a kóstolásra. Talán úgy, ha keni a palacsintát kicserélem az üvegeket... Hi hi hi... :o)
VálaszTörlésLehet, hogy egy éve még berzenkedtem volna, de amióta nyáron cukkiniből főztem lekvárt és isteni lett, elhiszem, hogy nagyon finom ez a lekvár is. Felcsigáztál! :)))
VálaszTörlésCsináltam, kevesebb cukorral ( 1,5 kg tök, 65-70 dkg cukor), finom lett, gyorsan kész is (szumma 1 óra az egész) lett, az apró üvegek még a sütőben, igaz rájöttem a dunszt nemigen lesz így jó, mert a sütő kihűti magát... azért hátha nem romlik meg.
VálaszTörlésIgaz csak 4 üvegcsével lett, 2x450g, 2x 320g (kb, nem tudom pontosan mekkorák), de a párom még megkóstolni sem akarta, mert tökből van:( Nem szereti. A sütőtökös zöldségpüré levest megette. Gondoltam hátha ezt is. Persze ha nem tudná miből van...Segond, majd én megeszem! :)
Örülök, hogy elkészítetted! A sütötököt én sem szeretem, de a lekvár valahogy mégis lecsúszik :) Én hamarosan készítem a következö adag lekvárt, én is kipróbálom kevesebb cukorral. Elsöre nem mertem kísérletezni :D
TörlésItt a karácsony, illene ezt is bevetni gasztro ajándékba... csak azok a fránya kezeletlen narancshéjak hiánya.... :(
VálaszTörlés