Ismét egy sikerélményröl tudok beszámolni kedves olvasóim, ugyanis csodás kalácsot sikerült sütnöm, hála Limarának. Annyira finom, igazán foszlós, hogy csak na! Húsvétra is kedveskedhetünk vele szeretteinknek vagy csak úgy. Nálam egy sima hétföi napon készült...
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl habtejszín
- 1 egész tojás
- 1 tojásfehérje
- csipet só
- 3 ek. cukor
- 2 dkg élesztö
- 1 tojássárgája
- pici tej
- 1 egész tojás
A hozzávalókat egy tálba tesszük és a gépi mixer dagsztóspiráljai segítségével hólyagos tésztává dolgozzuk össze. (Itt megjegyzem, nekem az itteni lisztem néha furán viselkedik és sokkal több folyadékot felvesz, mint a receptek megkívánják. Most is így történt, így natúr joghurtot adtam még hozzá és szerencsére nem volt baj, müködött.) Visszatérve a témához, a tésztát letakarjuk és duplájára kelesszük. Amikor ez megtörtént, lisztezett felületre borítjuk és 2/3 - 1/3 arányban ketté osztjuk. A nagyobbik feléböl egy kb. 40 cm hosszú hurkát sodrunk, amit aztán félbehajtunk és megcsavarunk. Egy sütöpapírral bélelt tepsibe tesszük, a közepére sodrófával egy kis mélyedést alakítunk ki és ezt bekenjük az egy kis tejjel elkevert tojássárgájával.
A tészta kisebbik harmadát 3 részre osztjuk, vékonyabb kígyókat sodrunk belölük, majd összefonjuk. A fonatot pedig a kikent mélyedésbe tesszük. Ismét hagyjuk, hogy duplájára keljen, majd bekenjük az egész tojással. 180 fokon kb. 30 percig sütjük (nekem 40 perc kellett). Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le.
Egy kis szolgálati közlemény:
Aki kedveli a blogom, ne felejtse el a Facebookon "like"-olni az oldalam! 184-en vagyunk jelenleg. (Juhéj!) Olyan jó lenne, ha szombatig (szülinapom) meglenne a 200 borsszem!
Jaj, már megint kínzol azokkal a szép eperszemekkel! Persze a kalács is csodaszép lett! Limarának mindig tuti receptjei vannak! Nagyon szép kalács! Gondolom Húsvétra újból elkészül...
VálaszTörlésNagyon szép, ezzel nevezhetsz nálam a játékba: a húsvéti kalács pályázatra:)
VálaszTörlésCsodás a kalács! Látszik rajta, h jó foszlós!
VálaszTörlésLimara egy zseni, az összes receptje nagyon jó! Amiket eddig megcsináltam tőle, mind sikerélmény volt...de látom, ezzel te sem vagy másként :)
Jajj de jó lett:) Ezzel talán még én is megpróbálkozom:)
VálaszTörlésAjándék tőlem a blogomon:)
Szépséges lett! :)
VálaszTörlésGyönyörű! De én kérhetném az epret???
VálaszTörlésCsodás lett a kalácsod:) Nincs is finomabb egyszelet foszlós kalácsnál a kávéhoz:)
VálaszTörlésCsodálatos lett a kalácsod! Nagyon ügyes vagy! Az epret imádom, nagyon mosolygós ott a kalács mellett!
VálaszTörlésHű de ügyes vagy! :) Ó és az az eper :) De jó lenne ha már szezonja lenne :)
VálaszTörlésHát ez tényleg gyönyörű!! Elmentettem Húsvétra én is... :-)
VálaszTörlésKöszi Csajok :) Mindenkinek ajánlom, nagyon jó ez a recept!
VálaszTörlésNem egy hétköznapi kalács!!!! Ügyes vagy!
VálaszTörlésÜgyes vagy, szép lett a kalácsod!
VálaszTörlés