Ez az elsö curd, amit valaha
készítettem, söt még nem is ettem soha. Talán a citrom curd a
legnépszerübb, de az epres változat jobban izgatta a fantáziám. Elvégre amiben eper van, csak finom lehet...
Hozzávalók:
Kb. 600-700 ml-hez
- 500 g eper
- 100 g cukor
- 60 g vaj
- egy csipet só, ha a vaj nem sózott
- 2 tojás, felverve
- 2 ek. víz
Az epreket megmossuk és félbevágjuk, majd egy lábosba tesszük a 2 ek. vízzel együtt. Lefedjük, felforraljuk, majd lehalkítjuk a lángot és kb. 5 perc alatt puhára fözzük. Lyukas merökanállal kiszedjük a gyümölcsöket és szitán átpaszírozzuk. Egy höálló edénybe tesszük az eperpürét, hozzáadjuk a többi hozzávalót és gözfürdöre helyezzük. A lángot közepesre állítjuk, állandó keverés mellett fözzük, amíg a vaj fel nem olvad és még utána 10 perccel tovább.
Ezután a lángot felerösítjük és állandó keverés mellett addig fözzük, amíg jó sürü, puding-szerü krémet nem kapunk. Ez kb. 10-15 perc. Amikor elkészült, levesszük a lángról és meg egy picit kevergetjük. Ha nem használjuk fel azonnal (mármint hütés után), tiszta, zárható üvegekbe öntjük és hütöben tároljuk (állítólag akár 2 hónapig is eláll). Sütikbe, kalácsra, de akárcsak a reggeli piritósra is fincsi.
Recept: http://australianfood.about.com
Tipp: Ha teljesen sima krémet szeretnénk kapni, miután elkészült, újra passzírozzuk át!
Tipp: Ha teljesen sima krémet szeretnénk kapni, miután elkészült, újra passzírozzuk át!
Nagyon ínycsiklandozónak néz ki, szinte érzem az ízét és illatát! Ez jobban vonz engem mint a citromos változat. :-)
VálaszTörlésHát én nagyon szeretem a curd-öket, citrom, narancs:) Epreset még sosem ettem, de nagyon jól hangzik:)Főleg friss portugál eperből:)
VálaszTörlésNa csak teremjen az eper nálunk is! Ki nem fogom hagyni... Finom lehet!
VálaszTörlésDe jó, nagyon érdekes recept:)
VálaszTörlésÉn is inkább az eprest kóstolnám meg :) Na majd igyekszem ;)
VálaszTörlésNagyon finom lehet ha már eper van benne! Guszta! Akinek megterem annak érdemes kipróbálnia!
VálaszTörlésEz sokkal jobban tetszik mint a lemon curd, nagyon klasz!
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik, remélem, ki is próbáljátok majd!
VálaszTörlésMuszáj volt ma is megkukkantanom, nálam biztosan el fog készülni:)
VálaszTörlésNagyon király!!
VálaszTörlésNagyon finom lehet, az biztos jobban fogyna mint a citromos változat :)
VálaszTörlésCsatlakozom....:)) ez az epres változat szuperül hangzik!!
VálaszTörlés