2012. május 18., péntek

Mézes puszedli szülinapra

A portugáloknak (legalábbis a rokonoknak, barátoknak) nagyon ízlik a magyar mézes puszedli. Ezért, amikor egyik kedves barátunknak szülinapja volt, gondoltam, meglepem és sütök neki egy dobozzal. Akkora sikert aratott az ajándékom, hogy a puszedliket eldugta a vendégek elöl. Ez egy fantasztikus recept, egyböl puha lesz a puszedli és sokáig az is marad. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen egyszerü elkészíteni! Köszönet Tücsökbogárnak a remek receptért! Az biztos, hogy nem várok Karácsonyig, hogy újra megsüssem...





Hozzávalók:
Kb. 40 db. puszedlihez

  • 33 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 12 dkg méz
  • 2  tojás
  • 2 ek. víz
  • 3 ek. olaj
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
  • csipet só
A mázhoz:
  • 2 tojásfehérje
  • 17,5 dkg porcukor 



 
A tojásokat, a sót, a mézet, a cukrot, a vizet és az olajat habosra keverjük. Egy másik tálban elkeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerkeverékkel, majd hozzáadjuk a tojásos keverékhez. Összegyúrjuk, 1 órát a hütöben pihentetjük. Egy tepsit kibélelünk sütöpapírral, a sütöt 175 fokra elömelegítjük. A tésztából diónyi golyókat formázunk (nedves kézzel, ha ragadna), majd egy kanál hátuljával lelapítjuk öket, hogy kb. 0,5 cm magas korongokat kapjunk. 10-12 perc alatt megsütjük. Megvárjuk, míg teljesen kihülnek a puszedlik, ekkor kezdödhet a móka. A mázhoz  a tojások fehérjét a cukorral göz felett felverjük. Ha szép sima bevonatot szeretnénk, akkor szépen belemártjuk a puszedliket, majd sütöpapírra tesszük száradni. Ha ilyen rusztikus puszedli a vágyunk, mint az enyémek is, akkor az ujjunkkal "pingáljuk" meg és akkor biztos nem lesz szép egyenletes. Színes cukorkával megszórva, máris szülinapi zsúros hangulata lesz! Egy éjszaka alatt szépen rászárad a máz.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper képek! Azt hinné az ember, hogy tényleg csak Karácsonykor jöhet számításba, de ilyen fotók után, máris egy nyárias édesség is az apró színes gyöngyökkel! Cukik!

    VálaszTörlés
  2. Tök jó, a párom is nagyon szereti a mézes puszikat, ez lesz a következő sütim, bár én a mázzal nem fogok bajlódni :)

    Egyet még szeretnék kérdezni, hány darab puszedli lesz ennyi hozzávalóból?

    Jellemzően mindenből duplát szoktam sütni (najó a narancsosakból nem), de a rozmaringos ropogósodból (ami nálam mediterrán fűszeres szokott lenni, sőt szezámmagot is szoktam bele tenni), helyből 3 adaggal sütök!
    És ha jól sejtem ebből is duplával kellene kezdenem:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem 40 darab lett pontosan! Elég kiadós... A máz nagyon finom ám rajta! 40 puszedlit 10 perc alatt bekentem.

      Törlés
  3. Én is imádom őket, bár ezer éve nem ettem. Nagymamám mindig egy csomag puszedlivel jött át hozzánk. Én azt a fajtát is szeretem, amin a fehér máz csak foltokban van, vagy van olyan ami kívül csokis. Szuper recept!:)

    VálaszTörlés
  4. Ha puszedli rögtön karácsonyra gondolunk, pedig most is de szívesen megennék 2 vagy inkább 3 db. Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek, mi is nagyon szeretjük:) Tényleg nálunk is csak karácsonykor van, de miért is?:)

    VálaszTörlés
  6. Hű, ha finom puha lesz, akkor recept elmentve :)

    VálaszTörlés
  7. Én a sítáborba menet készítettem utoljára. Azt kell, hogy mondjam ez a legfinomabb mézes puszedli, amit eddig ettem.
    A cukorgyöngyök nagyon édesek rajta. (mindkét értelemben :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen egyetértek! Isteniek ezek a puszedlik! Mégegyszer köszönet a receptért :)

      Törlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...