A portugáloknak (legalábbis a rokonoknak, barátoknak) nagyon ízlik a magyar mézes puszedli. Ezért, amikor egyik kedves barátunknak szülinapja volt, gondoltam, meglepem és sütök neki egy dobozzal. Akkora sikert aratott az ajándékom, hogy a puszedliket eldugta a vendégek elöl. Ez egy fantasztikus recept, egyböl puha lesz a puszedli és sokáig az is marad. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen egyszerü elkészíteni! Köszönet Tücsökbogárnak a remek receptért! Az biztos, hogy nem várok Karácsonyig, hogy újra megsüssem...
Hozzávalók:
Kb. 40 db. puszedlihez
- 33 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 12 dkg méz
- 2 tojás
- 2 ek. víz
- 3 ek. olaj
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
- csipet só
- 2 tojásfehérje
- 17,5 dkg porcukor
A tojásokat, a sót, a mézet, a cukrot, a vizet és az olajat habosra keverjük. Egy másik tálban elkeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerkeverékkel, majd hozzáadjuk a tojásos keverékhez. Összegyúrjuk, 1 órát a hütöben pihentetjük. Egy tepsit kibélelünk sütöpapírral, a sütöt 175 fokra elömelegítjük. A tésztából diónyi golyókat formázunk (nedves kézzel, ha ragadna), majd egy kanál hátuljával lelapítjuk öket, hogy kb. 0,5 cm magas korongokat kapjunk. 10-12 perc alatt megsütjük. Megvárjuk, míg teljesen kihülnek a puszedlik, ekkor kezdödhet a móka. A mázhoz a tojások fehérjét a cukorral göz felett felverjük. Ha szép sima bevonatot szeretnénk, akkor szépen belemártjuk a puszedliket, majd sütöpapírra tesszük száradni. Ha ilyen rusztikus puszedli a vágyunk, mint az enyémek is, akkor az ujjunkkal "pingáljuk" meg és akkor biztos nem lesz szép egyenletes. Színes cukorkával megszórva, máris szülinapi zsúros hangulata lesz! Egy éjszaka alatt szépen rászárad a máz.
Nagyon szuper képek! Azt hinné az ember, hogy tényleg csak Karácsonykor jöhet számításba, de ilyen fotók után, máris egy nyárias édesség is az apró színes gyöngyökkel! Cukik!
VálaszTörlésTök jó, a párom is nagyon szereti a mézes puszikat, ez lesz a következő sütim, bár én a mázzal nem fogok bajlódni :)
VálaszTörlésEgyet még szeretnék kérdezni, hány darab puszedli lesz ennyi hozzávalóból?
Jellemzően mindenből duplát szoktam sütni (najó a narancsosakból nem), de a rozmaringos ropogósodból (ami nálam mediterrán fűszeres szokott lenni, sőt szezámmagot is szoktam bele tenni), helyből 3 adaggal sütök!
És ha jól sejtem ebből is duplával kellene kezdenem:D
Nekem 40 darab lett pontosan! Elég kiadós... A máz nagyon finom ám rajta! 40 puszedlit 10 perc alatt bekentem.
TörlésÉn is imádom őket, bár ezer éve nem ettem. Nagymamám mindig egy csomag puszedlivel jött át hozzánk. Én azt a fajtát is szeretem, amin a fehér máz csak foltokban van, vagy van olyan ami kívül csokis. Szuper recept!:)
VálaszTörlésHa puszedli rögtön karácsonyra gondolunk, pedig most is de szívesen megennék 2 vagy inkább 3 db. Nagyon guszta!
VálaszTörlésGyönyörűek, mi is nagyon szeretjük:) Tényleg nálunk is csak karácsonykor van, de miért is?:)
VálaszTörlésHű, ha finom puha lesz, akkor recept elmentve :)
VálaszTörlésAz lesz :)
TörlésÉn a sítáborba menet készítettem utoljára. Azt kell, hogy mondjam ez a legfinomabb mézes puszedli, amit eddig ettem.
VálaszTörlésA cukorgyöngyök nagyon édesek rajta. (mindkét értelemben :D)
Teljesen egyetértek! Isteniek ezek a puszedlik! Mégegyszer köszönet a receptért :)
Törlés