Portugáliában nem szerezhetö be egykönnyen a tönkölyliszt, illetve ha tartanak is a nagyáruházak bio részlegén, nagyon drága (500g 3,50€). Az Aldis akciónak hála, még mindig van jó pár kilóval a kamrámban. De erröl azt hiszem, már írtam is. A pizza tésztája Jamie receptje alapján készült, csak a liszteket variáltam meg egy kicsit. A spárgával most kezdek barátkozni, ezért simán, csak rápakoltam a pizzák tetejére.
Hozzávalók:
4 pizzához
- 350 g teljes kiörlésü tönkölyliszt
- 100 g fehér tönkölyliszt
- 50 g búzadara
- 1/2 ek. só
- 7 g szárított élesztö
- 1/2. ek. barnacukor
- 325 ml langyos víz
- 2 ek. olívaolaj
- 4-5 ek. paradicsomszósz
- friss vagy szárított zöldfüszerek
- bors
- sonka
- Pizzánként 2 szál spárga
- mozzarella
Az élesztöt felfuttatjuk a cukros, langyos vízben. Az összes többi száraz hozzávalót egy nagy tálba rakjuk, a közepébe egy kis mélyedést készítünk és ide öntjük bele az olívaolajat és a felfuttatott élesztöt. A kézi mixer spirál karjaival dagasztjuk, amíg szép sima, nem ragacsos tésztát kapunk. Ezután 20-30 percet letakarva pihentetjük. Az idö leteltével 4 gombócra osztjuk, mindegyiket átgyúrjuk egy picit, majd vékonyra kinyújtjuk öket. Paradicsomszósszal megkenjük (most így készült: 1-2 ek. paradicsompüré/pizza, megszórva oregánoval, kakukkfüvel, bazsalikommal, borssal). Sonkával megpakoljuk, a megmosott, megtisztított spárgákat ráhelyezzük, mozzarellával beborítjuk. 250 fokos sütöben, legalul, 7-10 perc alatt megsütjük. Hamarabb elkészül, mintha pizzát rendelnénk, egészségesebb és finomabb.
A tönkölylisztes tészták nálam nagyon nyerők ;-)
VálaszTörlésNem nagyon használok tönköly lisztet, pedig már ki kéne próbálnom. Tudom, hogy sokkal egészségesebb mint a fehér. Pont ezért. Nagyon guszta a pizzád!
VálaszTörlésNekem most amíg van, csak azt használom majd! Aztán bízok benne, hogy az Aldiban újra lesz...
TörlésNekem is nagyon bejön, annyira harapnivaló! Hmmm...
VálaszTörlésKipróbálom majd én is, ez a megszokott pizzatésztám, bár mióta Gaba tésztáját próbáltam, nem akarok mást! A spárga nagyon tuti! ;-)
VálaszTörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésÉs hogy megy a barátkozás a spárgával? Én még nem kóstoltam, de mivel hasonló az ízlésvilágunk (vagy finnyásvilágunk :) ), ezért bízom a véleményedben :)
Képzeld, ízlik!!! Minél többet eszem, annál jobban. Elöször azért nem voltam elájulva töle, de most már jól csúszik. Próbáld ki!!!
TörlésNálunk is drága ez a liszt,de szeretem és pizzát is gyakran készìtek belôle.szuper ez a feltét!
VálaszTörlésMár szinte mindent tönkölylisztből készítek, de itt is hasonló horror ára van, sajnos. A pizza nagyonjó, imádom a spárgát:)
VálaszTörlésEz nagyon jó lehet. Szívesen kipróbálnám, finom lehet a spárgával!
VálaszTörlésÉn már tavaly óta barátkozom a spárgával és idén nagyon vártam a szezont :) Most is lapul egy csomag a hűtőmben :) Ja és guszta a pizzád!
VálaszTörlésKipróbálós!! Sosem ettem spárgát, de egy ideje szemezek vele, és mivel a pizza bárhogy jöhet, így a kettő együtt is csak jó lehet! :))
VálaszTörlésSzuper! Tavaly már próbálkoztam a spárgával és nagyon bejött! Pizzához nem jutott volna eszembe, de nagyon ötletes! :-)
VálaszTörlés