2012. január 29., vasárnap

Kínai csirke-brokkoli stir-fry

Stir-fry, azaz kevergetve pirított. Nagyjából így lehet lefordítani. Ez az elsö "kínaias" étel, amit életemben föztem. Enni sem sokszor ettem kínait (mármint kaját), talán egy kezemen meg tudnám számolni. Ezt a receptet egy amerikai oldalon találtam, szóval nem tudom mennyire tradícionális, de egy biztos: nagyon finom és gyorsan elkészül! Nagy sikert arattam vele, még magamnál is. Azért ez nagy szó egy újdonságnál... A sok összetevö ne tévesszen meg senkit, ezek többnyire füszerek és tényleg max. 30 perc alatt elkészül az egész!


Hozzávalók:
2-3 före
  • 50 dkg csirkemell
  • 1/4 bögre csirke alaplé (húsleves) vagy víz
  • 1 ek. szójaszósz
  • 1 ek. paradicsom püré
  • 1 ek. hoisin szósz (na, ez nekem kimaradt, de azt hiszem nem hiányzott)
  • 1 ek. rizsecet (én balzsamecetet használtam)
  • 1 tk. barnacukor
  • 1/2 tk. reszelt gyömbér
  • 1/2 tk. chiliszósz (én chilipelyhet használtam)
  • 1-1 ek. kukorica keményítö (Maizena) vagy liszt
  • 1/2 tk. só
  • 1/2 tk. bors
  • 25 dkg brokkoli
  • 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • szezámmag



A csirke alaplevet, a szójaszószt, a paripürét, a hoisin szószt (akinek van), az ecetet, a cukrot, a gyömbért, a chilit és az 1 ek. kukorica keményítöt egy tálkában összekeverjük. A csirkemellet 1-2 centis kockákra felvágjuk, sóval, borssal bedörgölöm és a másik evökanál keményítövel (liszttel) összeforgatom. Egy nagy serpenyöben ( ne adj Isten wokban, ez lenne az igazi)  1-2 evökanál olajat hevítünk és beledobjuk a csirkét. 7-10 percig közepes lángon kevergetve pirítjuk, amíg át nem sül. Ekkor hozzáadjuk a rózsákra szedett brokkolit és a fokhagymát és addig sütjük, amíg a brokkoli el nem kezd puhulni (3-4 perc). (Megjegyzés: én a brokkolit jobban szeretem, ha nem annyira ropogós, így legközelebb egy picit megpárolom elötte külön.) Ha ez megvan, beleöntjük a szószt és 1-2 perc alatt összemelegítjük a csirkével és a brokkolival. Szezámmaggal megszórva, rizzsel tálaljuk.

Pin It

15 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! A kínaival általad nagyon hamar meg tudnék barátkozni. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, s biztosan nagyon finom is.

    VálaszTörlés
  3. Imádom a brokkolit és a kínait is, szóval a kettő együtt csak finom lehet. Szuper a recept, biztosan ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  4. Ez a szósz számomra is ismeretlen.
    de maga az egész így teljesen kerek, elhiszem, hogy garantált volt a siker.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon bízom az ízlésedben, úgyhogy ez a recept is felkerült a hamarosan elkészítendők listájára ( - brokkoli, mert azt nagyon nem szeressem... ááá, nem vagyok ám finnyás :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam nem vagy finnyásabb, az tuti. Tegyél bele karfiolt, ha azt szereted (én meg azt nem) vagy zöldborsót vagy zöldbabot! Igazából bármit...

      Törlés
  6. Ha a szószokat kihagyom, ehető marad, nem? :) mert tetszik amúgy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem, ha van szójaszószod, azt ne hagyd ki. Amúgy ha nincs otthon, az szerintem nem drága, megéri venni egy üvegcsével. Hoisinom nekem sincs, valószínü nem is lesz. De a szójaszósz az szerintem kell bele!

      Törlés
    2. Köszönöm, utána nézek az Ázsia boltban. Mihez használható még?

      Törlés
    3. Én is most használtam elöször, de van 1-2 recept a tarsolyomban, ami keleties és ki fogok próbálni, elsösorban azokhoz. Ha jól tudom, a Lidl-ben otthon pont keleti konyhás napok vannak, ott is van! Édes, meg pikáns.Nekem sima van (1 euro valamennyi volt), de a pikáns, az jobban csábít, mint az édes. De az ázsiai boltban tuti van sima is.

      Törlés
  7. Szeretem a csirke-zöldség párosítást. szerintem majdnem az összes zöldségfélével nagyon finom. jó kis recept, máris mentettem. Legutóbb kukoricával készítettem csirkemellet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Júj, nekem a kukorica a gyengém! Imádom!!! Szerintem is, a csirke-zöldség nagyon jó barátok!

      Törlés
  8. Vajon mirelite brokkoliból is elkészíthető?
    Nagyon guszta étel!:)

    VálaszTörlés
  9. Nálam is abszolút befutó a kínaid :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...