2012. május 21., hétfő

Pizza tönkölylisztböl, spárgával

Portugáliában nem szerezhetö be egykönnyen a tönkölyliszt, illetve ha tartanak is a nagyáruházak bio részlegén, nagyon drága (500g 3,50€). Az Aldis akciónak hála, még mindig van jó pár kilóval a kamrámban. De erröl azt hiszem, már írtam is. A pizza tésztája Jamie receptje alapján készült, csak a liszteket variáltam meg egy kicsit. A spárgával most kezdek barátkozni, ezért simán, csak rápakoltam a pizzák tetejére.






Hozzávalók:
4 pizzához
  • 350 g teljes kiörlésü tönkölyliszt
  • 100 g fehér tönkölyliszt
  • 50 g búzadara
  • 1/2 ek. só
  • 7 g szárított élesztö
  • 1/2. ek. barnacukor
  • 325 ml langyos víz
  • 2 ek. olívaolaj
Feltéthez:
  • 4-5 ek. paradicsomszósz
  • friss vagy szárított zöldfüszerek
  • bors
  • sonka
  • Pizzánként 2 szál spárga
  • mozzarella

Az élesztöt felfuttatjuk a cukros, langyos vízben. Az összes többi száraz hozzávalót egy nagy tálba rakjuk, a közepébe egy kis mélyedést készítünk és ide öntjük bele az olívaolajat és a felfuttatott élesztöt. A kézi mixer spirál karjaival dagasztjuk, amíg szép sima, nem ragacsos tésztát kapunk. Ezután 20-30 percet letakarva pihentetjük. Az idö leteltével 4 gombócra osztjuk, mindegyiket átgyúrjuk egy picit, majd vékonyra kinyújtjuk öket. Paradicsomszósszal megkenjük (most így készült: 1-2 ek. paradicsompüré/pizza, megszórva oregánoval, kakukkfüvel, bazsalikommal, borssal). Sonkával megpakoljuk, a megmosott, megtisztított spárgákat ráhelyezzük, mozzarellával beborítjuk. 250 fokos sütöben, legalul, 7-10 perc alatt megsütjük. Hamarabb elkészül, mintha pizzát rendelnénk, egészségesebb és finomabb.

13 megjegyzés:

  1. A tönkölylisztes tészták nálam nagyon nyerők ;-)

    VálaszTörlés
  2. Nem nagyon használok tönköly lisztet, pedig már ki kéne próbálnom. Tudom, hogy sokkal egészségesebb mint a fehér. Pont ezért. Nagyon guszta a pizzád!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem most amíg van, csak azt használom majd! Aztán bízok benne, hogy az Aldiban újra lesz...

      Törlés
  3. Nekem is nagyon bejön, annyira harapnivaló! Hmmm...

    VálaszTörlés
  4. Kipróbálom majd én is, ez a megszokott pizzatésztám, bár mióta Gaba tésztáját próbáltam, nem akarok mást! A spárga nagyon tuti! ;-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta!
    És hogy megy a barátkozás a spárgával? Én még nem kóstoltam, de mivel hasonló az ízlésvilágunk (vagy finnyásvilágunk :) ), ezért bízom a véleményedben :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld, ízlik!!! Minél többet eszem, annál jobban. Elöször azért nem voltam elájulva töle, de most már jól csúszik. Próbáld ki!!!

      Törlés
  6. Nálunk is drága ez a liszt,de szeretem és pizzát is gyakran készìtek belôle.szuper ez a feltét!

    VálaszTörlés
  7. Már szinte mindent tönkölylisztből készítek, de itt is hasonló horror ára van, sajnos. A pizza nagyonjó, imádom a spárgát:)

    VálaszTörlés
  8. Ez nagyon jó lehet. Szívesen kipróbálnám, finom lehet a spárgával!

    VálaszTörlés
  9. Én már tavaly óta barátkozom a spárgával és idén nagyon vártam a szezont :) Most is lapul egy csomag a hűtőmben :) Ja és guszta a pizzád!

    VálaszTörlés
  10. Kipróbálós!! Sosem ettem spárgát, de egy ideje szemezek vele, és mivel a pizza bárhogy jöhet, így a kettő együtt is csak jó lehet! :))

    VálaszTörlés
  11. Szuper! Tavaly már próbálkoztam a spárgával és nagyon bejött! Pizzához nem jutott volna eszembe, de nagyon ötletes! :-)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...