2012. január 31., kedd

Tápióka puding avagy tapioca doce

Egészen eddig a tápiókához nem volt szerencsém, pedig nálunk mindenhol lehet kapni. Nagyon sok brazil él Portugáliában, ezért azok az alapanyagok, amik Brazíliában elengedhetetlenek, nálunk is kaphatók. A tápióka nem más, mint a mandióka növény gyökeréböl kivont szárított keményítöliszt. Ezt nemcsak liszt formában, hanem granulátumként, azaz "tápióka gyöngyként" is meg lehet vásárolni. Nekem is ebböl készült ez a finom puding, amit körülbelül a tejberizs és a madártej keresztezödésének tudnám nevezni. Csak rizs helyett tápiókával. Aki netán otthon belebotlik tápiókába, próbálja ki! Ja, és gluténmentes. Ez is fontos lehet...




Hozzávalók:
(2-3 före)
  • 4 ek. tápióka
  • 3 dl tej
  • 1/2 narancs leve
  • 2 tojás
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. vaníliás cukor



A tápiókát annyi vízbe beáztatjuk, hogy kb. 1 cm-rel ellepje. Fél órát hagyjuk duzzadni. A tejet megmelegítjük, amikor elkezd forrni, hozzáadjuk a tápiókát. Állandó kevergetés mellett addig fözzük, amíg el nem kezd sürüsödni (kb.10 perc, de nem lesz olyan sürü, mint a tejberizs). A tojások sárgáját az 1 ek. cukorral és a vaníliás cukorral kifehéredésig keverjük, majd beleöntjük a narancslevet. Ezt hozzáadjuk a tápiókához és még 3 percig fözzük, majd levesszük a tüzröl. Ekkorra már elég puding-állagú lesz. A fehérjéket a maradék 1 ek. cukorral habbá verjük és beleforgatjuk a pudingba. Kihülve, fahéjjal megszórva tálaljuk.

8 megjegyzés:

  1. Soha nem ettem még, de a Culinarisban lehet kapni itthon, egyszer mindenképp kipróbálom, mert nagyon jól néz ki.

    VálaszTörlés
  2. Én sem ettem még, de nagyon jól hangzik, szivesen megkóstolnám :)

    VálaszTörlés
  3. Jól hangzik, engem meg levett a lábamról ez a kis csésze:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki! Sosem ettem még tápiókát...Kéne vennem. De hol?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Állítólag az ázsia boltokban lehet otthon kapni :)

      Törlés
  5. Eddig 2-szer készítettem csak, de nekem nagyon bejött. A család is megeszi, de azt mondták olyan mint a kaviár, az állaga. Szóval túl népszerű nem lett:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kaviárt még nem ettem, de ha ilyen, akkor szerintem jópofák a kis golyók :)

      Törlés
  6. Én sem kóstoltam még tápiókából készült ételt, de ez nagyon jól hangzik! Utána kell majd néznem, hogy nálunk hol lehet beszerezni!

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...