Ahogy nálunk is, itt Portugáliában is elengedhetetlen része a Húsvétnak a kalács. Ilyenkor a boltok és a cukrászdák polcai roskadoznak a különféle változatoktól. Párom családja, azonban mindig egy helyen veszi: Dél-Portugáliában, egy kis faluban élö nénitöl (itt lakik a nagymama is). Egyszer láttam is, amint a néni formázza a folar-t, férje pedig rakosgatja rá a mandulaszemeket. A konyháját pedig bejárja az ánizs illata, ugyanis ez a kalács elképzelhetetlen ánizs nélkül. Egy kis kutatómunka után, pedig rátaláltunk egy receptre, ami ránézésre hasonlít párom kedvencéhez. A sütö elött várta, hogy kisüljön a kalács. Már nagyon izgatott volt, hiszen ránézésre, hasonlított az igazi folarhoz. Megvártuk míg hült egy kicsit, majd vágtam neki egy szeletet. Azt mondta, mintha hirtelen a gyerekkorába csöppent volna vissza, olyan érzés kerítette el a kalács hatására. Szóval mondhatom, hogy jól sikerült... Mindenkinek szeretettel ajánlom, próbálja ki idén Húsvétkor!
Hozzávalók:
(1 db. kb. 1 kilós vagy 2db. kb. 0,5 kilós folarhoz)
- 1 dl langyos tej
- 100 g. olvasztott vaj
- 3 tojás (+1 sárga a kenéshez)
- 1 tk. fahéj
- 1 tk. ánizs (nem csillag)
- 100 g. cukor
- 600 g. liszt
- 20 g. friss élesztö
- 1 ek. konyak vagy brandy (én mandulalikört használtam, de el is hagyható)
- 5-6 héj nélküli mandulaszem a diszítéshez
Az összes hozzávalót egy nagy tálba tesszük és bedagasztjuk (én a kézi mixer spirál karjaival dolgoztam). Ha szép sima és nem ragacsos a tészta, letakarjuk és duplájára kelesztjük (kb. 1-1,5 óra). Amikor ez megvan, picit átgyúrjuk és kör alakú "bucivá" formázzuk. Egyben is hagyhatjuk vagy 2 kisebbet készíthetünk. Letakarjuk és 20 percet hagyjuk újra kelni.
A sütöt 200 fokra elömelegítjük. A megkelt kalácsot egy sütöpapírral bélelt tepsire tesszük (akkora legyen, hogy legyen még helye kelni) lekenjük a tojássárgával, a mandulaszemeket rárakosgatjuk és megszórjuk kristálycukorral. Kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le sütöpapírral. Kívül ropogós, belül omlós kalács lesz a végeredmény. És isteni illat a konyhában...
Forrás: http://artesviagensesabores.wordpress.com/
Nagyon guszta! Lehet idén először megpróbálkozom a húsvéti kaláccsal...
VálaszTörlésÉljen, nagyon jól hangzik ez a folar
VálaszTörlésGuszta, és érdekes lehet az ánizzsal!
VálaszTörlésFinom folar, nem csak Húsvétra!
VálaszTörlésNincs is annál elismerőbb szó, hogy visszacsöppent a gyerekkorába az ízét érezvén :-)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Ügyes vagy! :)
VálaszTörlésNa már Te is Húsvétra készülődsz? Szuper, hogy sikerült eltalálnod a megfelelő ízvilágot a Párodnak :)
VálaszTörlésFinom lehet, érdekes kalács! Próbasütés Húsvét előtt? :O)
VálaszTörlésLesz még 1-2 "próbasütés", annyirs ízlett :)
TörlésHa nem veszed tolakodásnak, szeretnélek megajándékozni egy díjjal. Nézz be hozzám!
VálaszTörlésKülönlegesen finom a fűszerezése. Szép lett Judit. :)
VálaszTörlésNagyon finom lehet:)
VálaszTörlésJajj, de édes kis történet :) Olyan jó érzés, ha a főztöddel "varázsolsz" is egy picit, nem? :)
VálaszTörlésAmúgy meg nagyon guszta a kalács, csodás lehet az íze is...
Ugye? Jó olyannak fözni, aki értékeli az igyekezeted :) Próbáld ki a folart, nem bánjátok meg!
TörlésKülönleges és igazán megkóstolnám! Mindenféle kalácsot szeretek és ha újdonság, annál jobb!
VálaszTörlésMáris beszereztem hozzá az ánizst:)
VálaszTörlésIgaz nem húsvétkor, akkor anyu főztje az első, de jövő hétvégén megsütöm!
Ja igen a joghurtos narancsos kuglóf(helyett torta, mert nincs formám), igen jó lett, szerintem kicsit tán sűrű, de a párom szerint tökéletes;)
Lehet a formával volt a baj, mert nekem kuglóf formában sütve nem sürü, omlós, levegös a tésztája, de ha így is ízlett, sebaj!!! Remélem ízlik majd ez a kalács is!!!
TörlésKöszönöm a hozzászólásokat!!!
VálaszTörlés