2012. május 11., péntek

Fish curry, azaz halas curry

Eldöntöttünk, hogy gyakrabban fogunk halat enni. Könnyü nekünk itt, Portugáliában-gondolhatjátok. Az igaz, hogy elég böséges a friss és fagyasztott hal kínálat, de azért többségük elég drága. Mindenesetre megfogadtuk, hogy gyakrabban fog az asztalra kerülni kopoltyús barátunk, az egészséges életmód jegyében. Hogy ne legyen uncsi, próbálok új recepteket kipróbálni, akárcsak ez a fish curry. Az ihletet a Good Food oldalról merítettem, de aztán egy picit eltértem töle, a hozzávalók tekintetében. 30 perc alatt elkészült ez a fogás.



Hozzávalók:
  • 1/2 fej hagyma
  • 1 konzerv hámozott paradicsom
  • olívaolaj
  • 250 g tengeri hal (nem filé, én most hekk törzset használtam)
  • friss koriander
Füszerek:
  • 1 kvk. currypor
  • 1 kvk. kurkuma
  • 1 tk. örölt kömény
  • 1 kvk. gyömbér (öröltet használtam)
  • 3 db. szegfüszeg porrá törve 
  • 1/2 kvk. fahéj
  • 1 tk. ecet
  • 1 dundi fokhagyma, áttörve
  • bors
  • chili (ízlés szerint)



A halat egy picit besózzuk, majd egy serpenyöben ici-pici olívaolajon 1-2 perc alatt mindkét oldalán megsütjük. Nem baj, ha nem sül át teljesen, majd a szószban még úgyis lesz rá ideje. Ha ez megvan, a halat félretesszük. A füszereket egy kis tálkában összekeverjük az ecettel és a fokhagymával. Egy nagyobb serpenyöben ismét olívaolajat hevítünk és megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a curry-s füszerpasztát és 30 másodpercig hevítjük. Ezután beleöntjük a paradicsomot és addig fözzük, amíg be nem sürüsödik a szósz (kb. 7-10 perc). Ekkor belerakjuk a nagyobb darabokra, kockákra szelt halat és még 3-4 percig fözzük a szószban. A végén friss korianderrel megszórjuk. (Ez a fotózáskor még nem történt meg, pedig saját nevelésü korianderlevelet használtam :) Én most barna rizzsel és fött zöldbabbal tálaltam. Amúgy basmati rizs a hivatalos körete, de a így is finom volt.



A párom egy goai (indiai) étteremben érezte magát, ahol egy öreg goai nénike fözte ezt az ételt, egy ezer éves recept alapján. Ezt mondta. Ennyire ízlett neki az ebéd :)

4 megjegyzés:

  1. Hú micsoda színe van, az illatát meg hozzáképzelem:) Imádnám, ez nekem való étel:) Milyen szép bókot kaptál a párodtól:)

    VálaszTörlés
  2. Imádom a halat, jöhet bárhogyan. Így is curry-vel! Nagyon guszta és micsoda pompás színe van! :o)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...