2012. szeptember 25., kedd

Apple pie (amerikai almás pite)

Ismét egy klasszikus darab következik. Ahogy nálunk is, úgy Amerikában is szerintem minden családban megvan a nagymama féltve örzött almás pite receptje. Az egész lakást belengi az illata és olyan hangulatba kerülök, hogy legszívesebben a lehullott faleveleket dobálnám a magasaba és pocsolyákba ugrálnék gumicsizmában.




Hozzávalók:

A pitetésztához:
  • 2 és 1/2 bögre liszt
  • 1/2 tk. só
  • 1 bögre hideg, felkockázott vaj
  • 1/2 bögre jéghideg víz
Az almás töltelékhez:
  • 5-6 db. kisebb alma
  • 2 ek. citromlé
  •  1 bögre cukor (1/2 bögre kristály, 1/4 b. barna, 1/4 b. mascavo, DE simán csökkentsük a cukor mennyiségét, úgyis elég édes lesz, legközelebb én is ezt teszem)
  • 3 ek. kukorica keményítö (Maizena) vagy liszt
  • 1 tk. fahéj
  • 1/4 tk. frissen örölt szerecsendió
  • 1 ek. vaj
  • 1 tojássárgája és 1 ek. tej keveréke a kenéshez

A tésztához a sót elkeverjük a liszttel és jól elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Evökanalanként adagoljuk hozzá a jéghideg vizet és addig gyúrjuk, amíg a tészta gombóccá össze nem áll (lehet, hogy nem lesz szükség az összes vízre). 2-3 órára (vagy akár egész éjszakára) fóliába csomagolva hütöbe tesszük. Amikor ezzel megvolnánk, ketté vesszük a gombócot 2/3-1/3 arányban. Lisztezett felületen kinyújtjuk a nagyobbikat és egy kb. 23 cm-es pitetálba belehelyezzük, egyenletesen belenyomkodjuk. A kisebb gombócot is kinyújtjuk, ez majd a tetejére fog kerülni. 




De elötte még jön a töltelék: a megpucolt almákat felkockázzuk, meglocsoljuk a citromlével. Egy tálban összekeverjük a cukrokat, a füszereket és a keményítöt (lisztet), majd ezt ráöntjük az almára és összeforgatjuk vele úgy, hogy mindenhol jól beburkolja. Ezt beleöntjük a pitetálba, majd befedjük a másik tésztalappal. A tetejét körbe a széleken összenyomkodjuk, "légmentesen lezárjuk". A tojássárgája-tej keverékével lekenjük és villával 1-2 helyen lyukat bökünk rá. 210 fokon 15 percig sütjük, majd lehalkítjuk 180 fokra és még 45 percig hagyjuk a sütöben, amíg aranyszínü nem lesz és a töltelék el nem kezd bugyogni. Langyosan a legeslegfinomabb.

Recept: innen.

11 megjegyzés:

  1. A gumicsizmás pocsolyába ugrálást nálunk Anna kivitelezi, és ráadásul ma, almaszüretre vitték őket az óvodából.
    Épp most mondja, hogy: "Hát megnéztük a búbeccéééket... :DD és beleléptem a sárba, trágyába... :)))"
    Na az takarítottam idáig a csizmájáról! :D
    Almát is kaptak persze! :)

    Az almás pitéd gyönyörű, és számomra különleges a nagyobbra darabolt almatöltelékkel. Igazán ínycsiklandó a képeket nézegetve! :)

    VálaszTörlés
  2. Ez itt a MUST:) Én is meg fogom sütni, igazán tetszik a recept. Pocsolyába ugrálni ide is jöhetsz, mert 2 napja non-stop esik az eső. (Gumicsizmát tudok adni!)

    VálaszTörlés
  3. Ez mennyei!És a fotók is nagyon jól sikerültek!:)

    VálaszTörlés
  4. Most elképzeltelek, ahogy ugrálsz önfeledten a pocsolyában, nagyon jó:) De a pite is szuper, már az illata is fenséges, mindig biztos siker:)

    VálaszTörlés
  5. Hmmm... érzem az illatát. :P Fincsi.

    VálaszTörlés
  6. Hát az a gumicsizmás-levélhajigálós kép, rögtön megjelent előttem! Az milyen jó dolog! Emlékszem anyukám mindig rám szólt: Ne menj bele, piszkos és vizes lesz a cipőd... :o) Szuper az almásod, máris jöhetne reggelire!

    VálaszTörlés
  7. Pocsolyában nem ugrálnék, meghagyom Neked. A száraz falevelek között sétálni viszont szeretek :) Guszta a pitéd. Én is pite sütős hangulatban voltam. :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jól hangzik ez a piterecept, és én is imádom azt az almás-fahéjas illatot, ami sütés közben belengi az egész lakást. Köszi a receptet, mentettem! :)

    VálaszTörlés
  9. Hmmm :D Pocsolyába ugrálni még nem jutott eszembe, de ezt a pitét meg kell sütnöm. Csodaszép!

    VálaszTörlés
  10. Isteni recept, most kaptam egy nagy szatyor finom almát, mindenképp kipróbálom! De lehet, hogy a sárban ugrálást is...már olyan régen rosszalkodtam egy kicsit...:)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...