2011. október 28., péntek

Birsalmasajt

Az, hogy én birsalmasajtot fogok készíteni, nem volt benne a pakliban. Ugyanis nem szeretem. Igaz, a nagymamám minden évben készít és az egész család odavan érte, rajtam kívül. De, a párom is rajong a birsalmás dolgokért és itt Portugáliában is gyakran kerül az asztalra ez a gyümölcs ilyen-olyan formában. Mivel jófej vagyok, életemben elöször belevágtam a birsalmasajt készítésbe a kedvéért. Íme az eredmény:


Hozzávalók:
  • birsalma
  • cukor
  • citrom leve

A gyümölcsöket héjukkal együtt felkockázzuk. Annyi vízzel feltesszük föni, amennyi éppen ellepi. Megvárjuk míg jól megpuhul (kb. 30 perc) és a vizet leöntjük róla (ez fogyasztásra alkalmas, akinek van kedve félreteheti, lehütve felhörpintheti). Kézi botmixerrel pürésítjük.


Annyi cukrot teszünk bele, amennyi ennek a pürének a súlya (nálam 600 g volt), plussz 500 grammonként fél citrom átszürt levét. Feltesszük föni. Vigyázat, eléggé bugyog! Addig fözzük, amíg be nem sürüsödik. Ez nem lesz hosszú idö... Ha ez megvan, jéghideg vízfürdöbe állítjuk a lábost, többször keverünk rajta. Langyosra hütjük és vízzel kiöblített tálba, tálkákba vagy formába (pl. fóliával kibélelt özgerinc) öntjük (diót vagy mandulát tehetünk a forma aljára vagy tetejére). 1-2 napig fénymentes helyen (pl. spájz) FEDETLENÜL pihentetjük. Nálam 1 hét alatt száradt ki ennyire. Továbbra is a kamrában tárolom, amíg el nem fogy... A receptet Anyukám diktálta be Skype-on a Nök Lapja Konyhájából. Párom szerint Isteni!

7 megjegyzés:

  1. Nagyon kis guszta, pláne hogy így kiszúrtad. Persze arról nem szól a fáma, végülis Te megszeretted?))

    VálaszTörlés
  2. La forma a fiore è troppo bella... un abbraccio e buonissima serata

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett, még sosem ettem! Egyszer elkészítem! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon-nagyon ügyes vagy!!!
    A szervírozása pedig fantörpikus!!!!!
    Gratula:N.J.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta lett, szép a tálalás.

    VálaszTörlés
  6. Én sem szeretem a birsalmasajtot, de ez annyira guszta, h bizony mondom néked, megkóstolnám a tiédet :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...