2011. október 13., csütörtök

Gránátalmalé + tipp

Nagyon szerencsés vagyok, mert a papáéknál nemcsak narancs, mandarin, citrom, füge, de gránátalma is terem. Méghozzá most. Ezért a múlt héten hoztunk haza egy szatyorral. Picit macerás a pucolása, ezért ha nincs kedvem hozzá, egyszerüen csak kifacsarom, mint a narancsot. Egy picikét megcukrozom, de tényleg csak egy picit és felhörpintem. Így nagyon jót teszek magammal, hiszen az egyik legfantasztikusabb gyümölcs.



A gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe. A mítosz szerint a szerelem görög istennője, Aphrodité a tengerből kilépő szépség lába nyomán csodálatos növények, többek között a gránátalma sarjadt. Ezek voltak az ókori hellének legkedveltebb vágykeltői.
A gránátalmát többek között a termékenység szimbólumának is tekintik, a sok, szám szerint 613 magja miatt. Hazájában, Görögországban még mindig a lét és megsemmisülés, a termékenység jelképe. 
Számos kutatás bizonyítja jótékony hatását. A gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot és leggazdagabb forrása az ellagsavnak nevezett természetes anyagnak.
A szakemberek elsősorban érelmeszesedés és magas vérnyomás megelőzésére ajánlják. A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében. Kutatások kimutatták, hogy 20%-al képes csökkenteni a szervezet LDL (káros koleszterin) szintjét.
A Wisconsin Egyetem (USA) kutatói kimutatták, hogy a gránátalma gyümölcskivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen.
A gyümölcs hatóanyagai csökkentik a vér koleszterinszintjét, és egyúttal korlátozzák a cukor felszívódását a belekben, ezért a cukorbetegség megelőzésében is szerepe lehet. Kutatások szerint a gránátalma levének háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint a vörösbornak vagy a zöld teának. Forrás: vitaminsziget.com

Tipp! Nigella megmutatja, hogyan lehet a legegyszerübben kicsalogatni a gránátalmából a bogyókat. Bár, csalogatásnak nem nevezném... Köszi Colors, hogy felhívtad a videóra a figyelmem!



 

10 megjegyzés:

  1. Csak közlöm, hogy nekem nagyon nem áll jól a sárga és ha hozzád jövök, rendszeresen sárgulok. :D

    VálaszTörlés
  2. Nem egyszerübb kiskanállal kikanalazni a magját, mint pucolni? Csak kérdem. Én a múltkor itt olyan fás, pudvás, kemény almát kaptam, hogy reptettem a kukába ahogy volt. Megyek hozzátok szüretelni:))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon előnyös helyzetben van akkor, hogy nem kell venned! Amit felsoroltál hogy mikre jó szinte minden bajomra hasznos lenne!:) Megyek felkutatok valahol egy pár darabot! Nagyon jól mutat pohárba öntve a leve biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
  4. Én is irígykedem:) Nagyon ritkán szoktam venni, mert igencsak drága. Tényleg nagyon sok jó életteni hatása van és finom is:)

    VálaszTörlés
  5. Én is pont most vettem, és olyan apró szemű és nagyon savanyú :( lehet, hogy még nem volt elég érett? Lének majd megiszom. Azt láttam, hogy kikopácsolják belőle, így kiesnek és nem kell pucolni, de Ti biztos rutinosabbak vagytok ebben.

    VálaszTörlés
  6. Szoktam venni, szeretem is, sőt, réges régen koncentrátumot vásároltam és ezt a lét hígítva ittuk, húst pácoltunk benne stb. Most már borzasztóan drága és nincs mindig beérve, amit ideszállítanak. Vicces a magok kiütögetése, a kevésbé gyakorlottak néha a kezükre is csapnak :D

    VálaszTörlés
  7. Én is egyszer-kétszer félreütöttem :D De megérte!

    VálaszTörlés
  8. itt egy még jobb tipp a gránátalma bontására: http://www.youtube.com/watch?v=rnujQquKCQY&feature=player_embedded#!

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...