2011. október 27., csütörtök

Köményes tejes kifli

Ismét Barbié az érdem, nála bukkantam rá erre a receptre. Nálunk nem lehet kiflit kapni, nagyon hiányoznak az otthoni péksütemények. És ez a kifli tökéletes! Finom, puha, omlós és az örölt kömény a tetején határozottan jobb (szerintem), mint a köménymag. A tegnapi levessel isteni volt! Azt hiszem, gyakori vendég lesz nálunk...


Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 3 dl tej
  • 2 csipet cukor
  • 25 g élesztö (én porélesztöt használtam)
  • 3 tojássárgája
  • 1 kvk. só
  • 3 ek. olaj
  • pici olvasztott vaj
Tetejére:
  • örölt kömény
  • 1 tojásfehérje
  • pici pirospaprika

Az élesztöt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Hozzáöntjük a liszthez, majd beletesszük az összes többi hozzávalót, a vaj kivételével. A kézi mixer dagasztókarjaival jól összedolgozzuk, dagasztjuk. Egy órát kelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, ketté vesszük és fél centis kört nyújtunk belöle. Olvasztott vajjal megkenjük. 8 cikkelyre vágjuk és a szélesebb felétöl kezdve feltekerjük. A kifliket sütöpapíros tepsire helyezzük, letakarva fél órát pihentetjük. A tojásfehérjét pici pirospaprikával elkeverjük, ezzel megkenjük a kifliket és megszórjuk sóval és örölt köménnyel. 170 fokos sütöben arany színüre sütjük öket. Barbi tippje: ha sietünk, akkor hideg, vagyis az akkor begyújtott sütőben, azonnal megkezdhetjük a sütést, mert míg a sütő melegszik, a kifliknek is van idejük kelni! 

Én csak fél adagot készítettem (250 g lisztböl), mivel csak ketten vagyunk. 

8 megjegyzés:

  1. De édes lett!!! Nagyon boldoggá tesz, ha a bejegyzésem folytán mások is elkészítik a receptjeimet!! Örülök, hogy ízlett! :)

    VálaszTörlés
  2. De jó, hogy mindketten kiflit készítettünk. Csak én édes keltet...Különben aranyos. Azért mindig furcsa hallani, hogy hiányoznak az itthoni kaják, azoknak akik kint élnek.

    VálaszTörlés
  3. Szép lett nagyon! A magos köményt mi sem annyira..., de így tényleg finom lehet. :)))

    VálaszTörlés
  4. Guszta kis kiflik ! Hasonló aprókat szoktam én is csinálni. Biztosan nagyon finom !

    VálaszTörlés
  5. Én is kifliztem. Csudaszép lett a fenti költemény is. Dagi ám mégis formás. És ma recept - még mindig Barbit dicséri. :)

    VálaszTörlés
  6. Jól sikerült kiflik:) Nagyon kis formásak. Itt sincs kifli, én szoktam készíteni. Zsömle van, de azt is inkább én készítem otthon.

    VálaszTörlés
  7. Csodaszép lett, nagyon tetszik.:)

    VálaszTörlés
  8. Köszi mindenkinek! Legközelebb megpróbálok hosszú, vékony,egyenes kifliket formázni ;)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...