2012. június 18., hétfő

Levendulás eperlekváros omlós teasütemény

Ismét a Tészta varázs címü könyvet ütöttem fel és hosszas gondolkodás után, ismét a pâte sucreé receptjét választottam. Ebben kevesebb a vaj, így könnyebb vele dolgozni melegben (legalábbis nekem). Nem lesz annyira omlós, mint a sablée, de napok elteltével egyre puhább, egyre omlósabb lesz. A levendulás eperlekvár pedig szintén nagyon egyszerüen készült: kész eperlekvárba belekevertem egy nagyon pici levendulavirágot, 1 óra után már lehetett érezni a virág illatát a lekvárban.




Hozzávalók:
  • 250 g liszt
  • 100 g enyhén puha vaj
  • 100 g porcukor
  • egy csipet só
  • 2 tojás




 A liszttel, a sóval és a porcukorral elmorzsoljuk a vajat. Ha ez megvan, mélyedést készítünk a közepébe és beleütjük a tojásokat. Ujjainkkal belekeverjük a lisztes morzsába, amíg össze nem áll. Jól összegyúrjuk, sima cipóvá formázzuk. Fóliába becsomagoljuk és 1-2 órára hütöbe tesszük. Ekkor elkészíthetjük a levendulás eperlekvárt: kb. 3 ek. lekvárba egy csipet levendulavirágot elkeverünk. Ennyi.




A hideg tésztát 3 mm vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk és elömelegített 180 fokos sütöben 10-12 perc alatt megsütjük (halvány maradjon, ne süssük barnára!!!). Végül lekvárral összeragasztjuk. Lezárt dobozban napokig finom, omlós marad. 

Recept: Michel Roux: Tészta varázs

15 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Szeretem a linzert nagyon!Van linzer tészta receptem, de megnézem majd hogy az mennyire más mint a tiéd mert ebben a nagy melegben nem mindegy ha sütök?:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez nem linzer, de nagyon finom. Szerintem nyárra jó megoldás, könnyü vele dolgozni!

      Törlés
  2. De jó kis recept :)
    Épp most rendeltem meg a Tésztavarázst, úgyhogy már én is tudok majd mazsolázgatni belőle...de ez mindenképpen kipróbálásr kerül majd :)
    levendulás eperlekvár? Ó, anyám, bűnbe viszel Te :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te beszélsz, Adél?! Alig várom már, hogy rizslisztet vegyek és kipróbálhassam a muhallebidet :)

      Törlés
    2. Jól látom, hogy egy bögrére helyezett tányérka a "tortaalátét"? Nagyon ötletes és mutatós :) Tetszik!

      Törlés
    3. Jól látod :) Tortaalátét híján, marad ez a megoldás :D

      Törlés
  3. Ezt a lekvárt szívesen megkóstolnám, jöhetne így sütistől :) Múlt héten végre hozzám is megérkezett a tésztavarázs könyv :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehet, főleg ezzel a lekvárral :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép, és ezzel a lekvárral olyan fincsi lehet... :P Sokat hallottam már erről a könyvről, nekem sem "ártana" egyet beszerezni, ha ilyen finomságokat rejteget. :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszták! A lekvárral pedig bizonyára nagyon finom ez a teasütemény. :)

    VálaszTörlés
  7. Jajj de jól néznek ki, a fotók is nagyon tetszenek. Én is kipróbálom majd:) Süti állványnak én is egy vázát és egy tányért használok:D Ez a bögrés megoldás is tetszik!

    VálaszTörlés
  8. Milyen szépek, elegánsak, aranyosak! Nagyon finomak lehetnek.

    VálaszTörlés
  9. Ezek a kis omlósok valami gyönyörűek!!!!! :))
    A sableé nekem nagyon bejött, de hamarosan ezt is kipróbálom majd!

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...