2012. október 19., péntek

Portugál sütötök lekvár (doce de abóbora)

Mostanáig a lekvárkészítés elkerült engem (vagy én öt). Azonban az óriási ajándék sütötök (és az uram) arra kényszerített, hogy megfözzem életem elsö lekvárját. Itt Portugáliában ez az egyik legkedveltebb fajta, talán a paradicsomlekvár elözi csak meg. Legalábbis a mi családunkban így van ez. Én nem vagyok sütötök rajongó, sütve sem szeretem, így biztos voltam benne, hogy ebben a formában sem fog ízleni. És DE! Nagyon finom, semmi tökíze nincs, inkább olyan mézédes-fahéjas aromája van. Persze fahéj van benne, ez azért nem is meglepö. Nagyon könnyü elkészíteni, kevergetni sem kell állandóan és az életünk sincs veszélyben a bugyogás-prüszkölés miatt, ugyanis nyugisan forrdogál.




Hozzávalók:
4-5 db. 450g-os üveghez
  • 1,5 kg sütötök (megtisztítva, héj nélkül) 
  • 1 kg kristálycukor
  • 1 rúd fahéj
  • 2 darabka citrom- vagy narancshéj (fehér része nélkül)
  • 1 dl víz
 

A megtisztított sütötököt felkockázzuk (kb.4-5 centis darabokra). A vizet egy vastagfalú edénybe öntjük, hozzáadjuk a cukrot. Közepes lángon olvasztjuk a cukrot, amíg teljesen el nem keveredik a vízzel, közben kevergetjük (ez pár perc). Beledobjuk a rúd fahéjat.


Mehet is bele a sütötök. Jól összeforgatjuk a cukorral. Magas lángon fözzük. Jó sok levet fog engedni, gyakran megkeverjük (nem kell állandóan), a tetejéröl a habot szürövel leszedjük. Amikor már nem teljesen folyékony a cukorszirup (illetve ha túlságosan forrna), közepes lángra halkítjuk.


Idöközben tegyük bele a citrom- illetve narancshéjat. Amikor a tököt könnyedén szét tudjuk nyomni a fakanállal, vegyük le a lángról (ez nálam pontosan 1 óra volt). Ekkor botmixerrel pürésítsük, de csak annyira, hogy néhány darabka maradjon benne, nem kell, hogy teljesen sima legyen. (Természetesen a fahéjrudat és a citromhéjat vegyük ki elötte.) Ha ezzel megvolnánk, pár percre rakjuk vissza a tüzhelyre, de ekkor már állandóan kevergessük, mert odakozmálhat. Így teszteljük, hogy készen van-e a lekvárunk: egy kis tányérra vegyünk ki egy teáskanálnyit belöle, várjunk 1 percet és a kanállal húzzunk egy csíkot a közepébe. Ha nem folyik azonnal össze az "út" két oldala, kész!


A dunsztolást Nyammm (katt!) módszere alapján csináltam, nem írom le most külön.

A Facebookos oldalamon füszercsomagot lehet nyerni, az oldalsávon található képre kattintva megtudhatjátok a részleteket!

10 megjegyzés:

  1. öööö....tudom ám, hogy a régiek (szüleink, nagyszüleink) ennyi cukorral készítették a lekvárt. de én már zsenge gyerekként háborogtam ellene. nekem a gyomrom nem veszi így be.
    szerinted mi lenne kevesebb cukorral?
    esetleg továbbfőzve?

    a színe gyönyörű, nem hiába foglalkoztat engem is a téma.
    (narancssárga bolond lennék)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húha, fogós kérdés. Mint írtam, zöldfülü vagyok a lekvárbusinessben, nem tudok ebben érdemben nyilatkozni. De ha más lekvárokkal neked müködött kevesebb cukorral, nem kizárt, hogy ezzel is sikerül. Ha kipróbálod, írd ám meg nekem, milyen lett!

      Törlés
  2. Hűt tényleg csodaszép a színe, bárcsak kapnék én is egy ilyen nagy tököt ajándékba:)
    Amúgy én éppen azt szeretem a sütőtökben, hogy sütőtök íze van:)

    VálaszTörlés
  3. Hmm, micsoda különlegesség! Én se vagyok igazán oda a sütőtökért, de ezek a képek annyira meggyőzőek... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kezdem azt hinni Adél, te vagy az elveszettnek hitt ikertesóm. Vagy csak simán egyforma az ízlésünk :)

      Törlés
  4. Gyönyörű színe van. Esküszöm megcsinálom. Mondjuk az én baracklekvár függő páromat nem fogom tudni rávenni a kóstolásra. Talán úgy, ha keni a palacsintát kicserélem az üvegeket... Hi hi hi... :o)

    VálaszTörlés
  5. Lehet, hogy egy éve még berzenkedtem volna, de amióta nyáron cukkiniből főztem lekvárt és isteni lett, elhiszem, hogy nagyon finom ez a lekvár is. Felcsigáztál! :)))

    VálaszTörlés
  6. Csináltam, kevesebb cukorral ( 1,5 kg tök, 65-70 dkg cukor), finom lett, gyorsan kész is (szumma 1 óra az egész) lett, az apró üvegek még a sütőben, igaz rájöttem a dunszt nemigen lesz így jó, mert a sütő kihűti magát... azért hátha nem romlik meg.
    Igaz csak 4 üvegcsével lett, 2x450g, 2x 320g (kb, nem tudom pontosan mekkorák), de a párom még megkóstolni sem akarta, mert tökből van:( Nem szereti. A sütőtökös zöldségpüré levest megette. Gondoltam hátha ezt is. Persze ha nem tudná miből van...Segond, majd én megeszem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy elkészítetted! A sütötököt én sem szeretem, de a lekvár valahogy mégis lecsúszik :) Én hamarosan készítem a következö adag lekvárt, én is kipróbálom kevesebb cukorral. Elsöre nem mertem kísérletezni :D

      Törlés
  7. Itt a karácsony, illene ezt is bevetni gasztro ajándékba... csak azok a fránya kezeletlen narancshéjak hiánya.... :(

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...