2011. május 2., hétfő

Epres semi-frio torta (42. VKF)

Semi-frio vagy semifreddo, attól függ, hogy Lisszabonban vagy Rómában vagyunk. Nálunk, Portugáliában  is nagyon közkedvelt desszertnek számít. A párom egyik kedvence az epres változat. Be kell, hogy valljam, nagyon jól sikerült, szuperfinom lett! Habos, krémes, epresen édes!


Hozzávalók:
(18x18 cm-es üvegtálhoz)
  • 1 csomag (85g vagy 100g) epres gyümölcskocsonya (pl. Alsa vagy Dr. Oetker )
  • 200 ml tejszín
  • 200g cukrozott sürített tej
  • 3 db átlátszó zselatinlap
  • kb. 150g darált háztartási vagy Maria keksz (ezzel finomabb)
  • kb. 100g olvasztott vaj/margarin
  • eper a díszítéshez
A kekszet ledaráljuk, az olvasztott vajjal összemorzsoljuk és a tál vagy forma aljára simítjuk. Az epres zselé felét elkészítjük, ahogy a csomagoláson van, csak fele annyi vízzel (pl. ha az egészhez 2 dl víz kell, akkor 0,5 dl vízzel). 2 zselélapot 1-2 ek. hideg vízben picit beáztatunk, majd hozzádjuk a még meleg gyümölcskocsonyához. Megvárjuk, míg kihül. Eközben a tejszínt felverjük és belekeverjük a sürített tejet. A már kihült kocsonyát belekeverjük a tejszínbe és ráöntjük a kekszre. Hütöbe tesszük dermedni. Ez idö alatt az epres kocsonya másik felét ugyanúgy elkészítjük, mint az elöbb, csak 1 zselélapot adunk hozzá. Miközben ez hül, az epret felszeleteljük. Ennyi idö alatt a krémünk is megdermed annyira, hogy az epreket rá tudjuk rakosgatni és a kihült kocsonyát a tetejére tudjuk önteni. 2-3 órát legalább a hütöben dermesztjuk.




1 megjegyzés:

  1. Ez is csodás! Nagyon tetszenek a portugál ételekről és az országról, szokásokról szóló bejegyzéseid. Nem hagyok most külön-külön kommentet, pedig mindegyikhez tudnék... Szuperek!
    Jövök és olvaslak! :D

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...