2012. április 13., péntek

Eper curd

Ez az elsö curd, amit valaha készítettem, söt még nem is ettem soha. Talán a citrom curd a legnépszerübb, de az epres változat jobban izgatta a fantáziám. Elvégre amiben eper van, csak finom lehet...


Hozzávalók:
Kb. 600-700 ml-hez
  • 500 g eper
  • 100 g cukor
  • 60 g vaj
  • egy csipet só, ha a vaj nem sózott
  • 2 tojás, felverve
  • 2 ek. víz


Az epreket megmossuk és félbevágjuk, majd egy lábosba tesszük a 2 ek. vízzel együtt. Lefedjük, felforraljuk, majd lehalkítjuk a lángot és kb. 5 perc alatt puhára fözzük. Lyukas merökanállal kiszedjük a gyümölcsöket és szitán átpaszírozzuk. Egy höálló edénybe tesszük az eperpürét, hozzáadjuk a többi hozzávalót és gözfürdöre helyezzük. A lángot közepesre állítjuk, állandó keverés mellett fözzük, amíg a vaj fel nem olvad és még utána 10 perccel tovább. 


Ezután a lángot felerösítjük és állandó keverés mellett addig fözzük, amíg jó sürü, puding-szerü krémet nem kapunk. Ez kb. 10-15 perc. Amikor elkészült, levesszük a lángról és meg egy picit kevergetjük. Ha nem használjuk fel azonnal (mármint hütés után), tiszta, zárható üvegekbe öntjük és hütöben tároljuk (állítólag akár 2 hónapig is eláll). Sütikbe, kalácsra, de akárcsak a reggeli piritósra is fincsi.

Recept: http://australianfood.about.com

Tipp: Ha teljesen sima krémet szeretnénk kapni, miután elkészült, újra passzírozzuk át!

12 megjegyzés:

  1. Nagyon ínycsiklandozónak néz ki, szinte érzem az ízét és illatát! Ez jobban vonz engem mint a citromos változat. :-)

    VálaszTörlés
  2. Hát én nagyon szeretem a curd-öket, citrom, narancs:) Epreset még sosem ettem, de nagyon jól hangzik:)Főleg friss portugál eperből:)

    VálaszTörlés
  3. Na csak teremjen az eper nálunk is! Ki nem fogom hagyni... Finom lehet!

    VálaszTörlés
  4. De jó, nagyon érdekes recept:)

    VálaszTörlés
  5. Én is inkább az eprest kóstolnám meg :) Na majd igyekszem ;)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lehet ha már eper van benne! Guszta! Akinek megterem annak érdemes kipróbálnia!

    VálaszTörlés
  7. Ez sokkal jobban tetszik mint a lemon curd, nagyon klasz!

    VálaszTörlés
  8. Örülök, hogy tetszik, remélem, ki is próbáljátok majd!

    VálaszTörlés
  9. Muszáj volt ma is megkukkantanom, nálam biztosan el fog készülni:)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon finom lehet, az biztos jobban fogyna mint a citromos változat :)

    VálaszTörlés
  11. Csatlakozom....:)) ez az epres változat szuperül hangzik!!

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...