2012. június 15., péntek

Kalács, istengyalulta töklekvárral töltve

A laskatök (cucurbita ficifolia) vagy népies nevén istengyalulta tök nem igazán ismert Magyarországon. Portugáliában és Brazíliában (abóbora gila vagy chila) annál inkább, elsösorban lekvárt készítenek belöle és sok süteményt meg is töltenek vele. Na de térjünk vissza a nevére: miért is nevezzük istengyalulta töknek? Azért, mert nem kell gyalulni. Juhéj! A tököt héjával együtt kell megfözni és a belsejét könnyedén ki lehet ezután kaparni, ami szálas állagú lesz. Spanyolul angyalhaj töknek nevezik, hiszen olyan szép, fehér, átlátszó lesz a tök belsejéböl leváló rész. (A recept után egy videóban ezt meg is nézhetitek.) Összel készítek is ilyen lekvárt, ugyanis ez párom kedvence.


A kalács receptje a nálam már jól bevált Barbi-féle recept, amit nálam itt találtok. A változás csak annyi, hogy most ezzel a portugál lekvárral kentem meg és meghintettem egy kis fahéjjal (mivel a lekvár színe elég világos, nem látszik jól a képeken sajnos).


A laskatök pedig így néz ki:

Kép: brasilsabor.com.br

A "gila" elkészítéséröl pedig itt egy videó, ami ugyan brazil, de jól bemutatja, milyen is ez a tök:


12 megjegyzés:

  1. Hogy mik nincsenek:) Érdekes a neve nagyon:) Nálunk is használják a tököt szaporítónak más dzsemekhez. Fincsi lehet ez a kalács:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon izgalmasan hangzik:)Nem hiszem, hogy találkoztam volna ezzel a tökkel erre nálunk...

    VálaszTörlés
  3. áhhhhá, szóval ez az angyalhaj! Itt van is valami sütiféle, amibe ezt töltik, megvan a receptje, ki is próbálom...meg ezt is jó volna :)

    VálaszTörlés
  4. Izgalmasan hangzik! Tényleg otthon szoktak használni tököt dzsemek szaporítására. Én megkóstolnám a sütidet és azt a dzsemet is szívesen!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett a kalács! Ilyen tököt most látok először, pedig nagyon tetszik amit a videon láttam! :))

    VálaszTörlés
  6. Érdekes lehet ez a tök, főleg lekvárként kóstolnám meg :D

    VálaszTörlés
  7. Megnéztem a videót, nagyon különleges! Sosem láttam még ilyen tököt...Nagyon guszta a kalács. El nem tudom képzelni az ízét! :o)

    VálaszTörlés
  8. Hogy milyen az íze? Hát, nem is tudom, de semmi tök íze nincs. Teljesen olyan, mintha valamilyen gyümölcslekvár lenne, a fahéj nagyon passzol hozzá. Nincs erös, domináns íze. Itt a család kedvence a paradicsomlekvár, ez a lekvár és a sütötöklekvár. Nem a klasszikus gyümölcslekvárok. Érdekesnek találtam ezt mindig... :)

    VálaszTörlés
  9. De ismert, legalábbis felénk :-) Papa nevelt is ilyet mindig, általában levest készítettek belőle. A szó olvastán azonnal heves nosztalgia fogott el...

    Hagyományos tökből még hamis ananászbefőttet is szoktak csinálni ananász szörppel :-)

    Ez a kalács meg nagyon tuti egyébiránt :-))

    VálaszTörlés
  10. Én imádtam Portugáliában a tökös sütiket:) Talán a fahéj miatt, de kicsit narancsra emlékeztetett, sokféle sütiben ettem mind isteni volt:) Nyilván ez is az lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Era! Azt hiszem igazad van! Talán a narancsra emlékeztet egy kicsit ez a lekvár!!!!

      Törlés
  11. Nagyon jó! így bevallom még én sem ettem tököt, de biztos megkóstolnám :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...