Szilveszterkor készítettem el elöször, mert ilyenkor kötelezö lencsét enni. De én a lencsesalátát nem szeretem, leveshez meg nem volt kedvem. A Príma konyha januári számában viszont megpillantottam ezt a receptet.
És végül nem úgy csináltam, hanem a saját, jól bevált paradicsomszószom használtam fel hozzá, ami nagyjából a következö:
- 2 db hámozott paradicsom konzerv
- 1 kisebb fej hagyma
- olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis konzerv sürített paradicsom
- kb. 4 teáskanál cukor
- ízlés szerint: só, bors, kakukkfü, bazsalikom, oregáno, rozmaring (mindegyik szárított)
Az apró kockákra szelt hagymát olívaolajon megpirítom, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát. A paradicsomot felkockázom, megcukrozom (én puszta kézzel egy kicsit széttrancsírozom, de villával is szétnyomkodhatod.) Ezt hozzáadom a hagymához, az összes füszert beleteszem és felforralom, hogy jól bugyogjon csak. Ekkor megy bele a sürített paradicsom. Kóstoljuk meg, nem lett-e túl savanyú, ha igen, akkor még egy kis cukrot adhatunk hozzá. Egy pár percet még fözzük és kész.
A tüzröl levesszük és hozzáadunk 1 db. lencsekonzervet. Ez a legegyszerübb megoldás, de természetesen "igazi" lencse is jó, csak hosszadalmasabb az elkészítése.
Ha ez megvan, akkor jöhet a Bechamel- mártás:
4 dkg margarint felmelegítek, majd adok hozzá 2-3 evökanál lisztet. Ezt addig kevergetjük, amíg ki nem világosodik egy kicsit. Ekkor adunk hozzá 2,5 dl tejet, pici sót és nem túl sürüre fözzük.
Én a lasagne lapokat egy kis langyos vízbe elöre "beáztatom", így majd hamarabb megpuhul a sütöben. Egy közepes méretü tepsit veszünk elö és a következö sorrendben rakjuk a hozzávalókat:
- Paradicsomos lencse
- Bechamel- mártás
- Tészta
- Paradicsomos lencse
- Bechamel- mártás
- Tészta
- Paradicsomos lencse (nem baj, ha kevesebb)
- Bechamel- mártás ( szintén nem baj)
200 fokos sütöben, fóliával letakarva 10-15 percig sütjük, ha már a próbabökés után érezhetöen puhul a tészta, akkor levesszük a fóliát, megszórjuk mozzarellával és készre sütjük. Az enyém lehet, hogy picit csúnyácska lett, de nagyon finom :)
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése
Köszönöm a hozzászólást!