2011. május 24., kedd

Krémes-epres piskóta

Ez a süti nem ennek indult. Nagyon nem. Egy portugál piskóta-szerüséget szerettem volna csinálni, de valami nem stimmelt. Illetve semmi sem. A krém finom lett, de nem olyan, a piskóta jó lett, de nem olyan. Ezért valami teljesen más lett belöle, egyszerü, de nagyszerü! És még mindig büszke vagyok a fréziámra :) 




Hozzávalók:
A piskótához:
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 tk. sütöpor
A krémhez: (portugál cukrász krém)
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 3 dkg cukor
  • fél csomag vaníliás cukor
  • 1,5-2 dkg liszt vagy kukorica keményítö (én ezt használtam)
  • eperlekvár
A krémhez a tejet a vaníliás cukorral megmelegítjük (egy pici tejet tegyünk félre még hidegen). A tojást a cukorral jól felverjük, beleszitáljuk a lisztet, majd a pici tejet beleöntjük. Simára keverjük. A meleg tejbe beleöntjük a hideg tojásos masszát és folyamatos kevergetés mellet sürü krémmé fözzük. Amikor elkészült, géppel egy kicsit felverjük, hogy lágyabb legyen. Hagyjuk kihülni. TIPP: a krém tetejét folpack fóliával betakarjuk úgy, hogy a krémhez hozzá is érjen, így nem fog "megbörösödni". Gondolom ez pudingnál is müködik... 
A piskótához a tojásokat habosra verjük a cukorral, majd beleszitáljuk a sütöporos lisztet és alaposan összekeverjük (akár géppel is lehet). Egy kb. 30x24 cm-es tepsit sütöpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát és 150 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Az elkészült tésztát cukorral beszórt sütöpapírra fordítjuk még melegen, négyzetekre vágjuk, az egyik felét bekenjük lekvárral, majd krémet adagolunk rá és a maradék piskótanégyzetekkel befedjük.

Nagyon finom lett, nem is bánom, hogy nem sikerült az eredeti tervem :)

Köszöntöm két új rendszeres olvasómat, Angit és Flórát!!!

4 megjegyzés:

  1. Büszke is lehetsz a fréziádra, de a sütidre is, mert guszta és finom.

    VálaszTörlés
  2. Van úgy az ember lánya, hogy nem jön össze amit tervez, de látod lett belőle más finomság, és még mindig szép a fréziád::)

    VálaszTörlés
  3. Képzeld Mrita, a kép óta még egy virága kinyílt!

    Igazad van Kati, és nem is bánom, hogy nem sikerült az eredeti ötlet :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép a frézia, és a süti is ínycsiklandozó!!

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...