2012. február 12., vasárnap

Arroz de tamboril, azaz ördöghalas rizs

Európai horgászhal, ördöghal, tengeri varangy... Szegényt miért kell ilyen elnevezésekkel büntetni? Kinek jutna eszébe tengeri varangyot enni?! Portugálul legalább jól csengö neve van (tamboril), meg is tévesztett. Fagyasztott állapotban vettük, megtisztítva, feldarabolva. Gyönyörü fehér húsa van. De gondoltam, megnézem a neten, hogy néz ki, amikor még egyben van. Hát így:


Forrás


Lehet ez nem a legelönyösebb kép róla, de sokkal szebbet nem találtam. Ezt a halat kifejezetten ilyen rizottó-szerü ételekhez szoktuk felhasználni, én most föztem elöször, ez a párom reszortja normál esetben. Szoktunk még beletenni kisebb garnélákat vagy koktélrákot is, de ez most nem volt itthon. Amúgy a halnak, legalábbis így fagyasztás után nincs túlságosan erös íze, a csúnya külsö, szerény ízt takar.


A fotó olyan-amilyen, este készült...


Hozzávalók:
  • kb. 20-30 dkg ördöghal, felkockázva
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db. babérlevél
  • 2 db. érett paradicsom (konzervböl)
  • 2 ek. paradicsomszósz (a konzerv pari levéböl)
  • só, bors, eröspaprika (chili)
  • olívaolaj
  • 1 bögre rizs
  • 3 bögre víz

A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk és olajon megpároljuk a babérlevéllel együtt. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és a paradicsomszószt, füszerezzük. 1-2 perc múlva mehet bele a hal, egy kis vizet öntünk alá és 15 percig kis lángon fözzük. Ezután mehet bele a rizs és a víz. Újra sózzuk, ha szükséges. Kb. 20 percig fözzük, amíg a rizs meg nem puhul. A vizet pótoljuk, ha szükséges, az a jó, ha nem száraz, inkább kicsit tocsakos marad.

Ebbe a receptbe néztem bele, mivel párom nem volt itthon, hogy megkérdezzem az Ö változatát, de nagyjából ugyanígy készíti ö is.

Hogy valami cuki is legyen ebben a bejegyzésben: ismét díjakat kaptam kedves blogtársaimtól, Hajnitól, Mártitól, Máriától és Zsófitól


Szabályok, amelyek a díj jogos birtoklására vonatkoznak:


1. Említsd meg a blogod-ban a személyt akitől kaptad (ez volt az első!!!)
2. Válaszolj a feltett kérdésekre.
3. Árulj el magadról egy dolgot, amit még nem tettél meg a blogod-ban
4. Ajándékozd a díjat annyi bloggernek, ahánynak csak szeretnéd.
5. Értesítsd a díjazottakat.


A kérdések a következők:

1.  Melyik a kedvenc smink kelléked?
2.  Mi volt a 2011 év trendje?
3.  Mi a kedvenc desszerted?
4.  Kedvenc színed?
5.  Mi a keresztneved?
6.  Melyik volt az utolsó dal amit meghallgattál?
7.  Kutyák vagy macskák? 

A válaszaim pedig:  

1. Szempillaspirál, mást nem is nagyon használok.
2. Divat szempontból most elég trendy voltam, mert nagyon szeretem a vintage ruhákat, az '50-'60-'70-es évek divatját, de ez mindig igaz, nemcsak amikor éppen divatban van. Kedvenc ruhadarabom Anyukám kötött kardigánja, amit még lánykorában vásárolt és én is már legalább 10 éve hordom. Nagyon vigyázok rá!!!
3. Hú, nincs kedvencem. Bármi, ami édes, de nem émelyítöen.
4. Talán a barna, de nincs igazán kedvenc színem.
5. Judit. 
6. Húha, zenében is szeretem a régit, tegnap bukkantam rá egy nagyon kedves kis dalra, egy filmben hallottam és azóta többször is meghallgattam.


7. Kutya. Naná!
8. A nem túl nagy titok: mindneki Judinak hív (nem dzs-vel..). A család, a barátok, itt Portugáliában is (Júdi :) mindenki. Maximum még a Juditot szeretem, a Jutkára nem hallgatok, mert az az Anyukám :)

Én most csak egy blogerinának ajándékoznám tovább a díjat, méghozzá Adélnak.

És még van egy elmaradásom:


 Mrita volt olyan aranyos, hogy adományozott nekem egy másik szép díjat, amit ezúton is köszönök Neki!

P.S.: Sajnos megkergült  a blogspot (vagy én) és újra kellett írnom ezt a bejegyzést, így a már meglévö kommentek eltüntek :(

4 megjegyzés:

  1. Akkor újra írom, h NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM A DÍJAT :)

    Vicces ez a halacska :) a tányéron viszont guszta

    VálaszTörlés
  2. Valóban sokkal szebb a tányéron ez a hal! :)

    VálaszTörlés
  3. Szó, ami szó, élőben elég bizarr ez a hal, de ha szép a husa és finom az íze...
    A díjakhoz gratulálok.

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...