2012. április 18., szerda

Favas à Algarvia, azaz lóbab algarve-i módra

Algarve Portugália déli része, mondhatnánk úgy is, hogy a "portugál riviéra". Itt az óceán vize melegebb, szelídebbek a hullámok, aranyló a homok és nyáron szinte sosem esik az eső. Röviden így tudnám összefoglalni. Párom családja innen származik, a nagyszülők ma is itt élnek, ezért gyakran leutazunk erre a vidékre. A lóbab is a nagymama kertjében termett. A fava bab, mediterrán területek kedvelt zöldsége, salátákba használják talán a leggyakrabban. A mi családunkban pedig mindig ebben a formában kerül az asztalra. Párom készítette, egy picivel lightosabb verzióban.




Hozzávalók:
4 főre
  • 1 kg tisztított fava bab (lóbab)
  • 3 ek. olívaolaj
  • mentalevél, ízlés szerint
  • 2 db. fokhagymaszár (ehelyett 2 -3 gerezdet használtunk, héjukkal együtt)
  • 200 g zsírszalonna ( vagy bacon, mi ezt használtunk)
  • 250 g morcela (ez egy véreshurka-szerűség, mi most kolbászt tettünk bele)
  • koriander, ízlés szerint




A megtisztított lóbabot, a mentalevéllel, a fokhagymákkal, 2 ek. olívaolajjal és a sóval feltesszük annyi vízbe főni, amennyi ellepi. Puhára főzzük (30-40 perc, kuktában ez gyorsabb). Ezalatt a bacont és a felkarikázott  kolbászt megsütjük a maradék olívaolajon (esetleg zsírban). Amikor a bab már megpuhult, adjuk hozzá a megsütött szalonnát és kolbászt a zsiradékkal együtt ( ha túl sok víz maradt volna babon, azt előzőleg öntsük le róla, de azért maradjon is egy kis leve). 1-2 percig hagyjuk a tűzön, amíg el nem kezd újra "bugyogni". Szórjuk meg friss korianderrel és salátával tálaljuk.

6 megjegyzés:

  1. Tök szerencsés vagy a szuper időjárásért:) Itt sajnos minden nap esik mostanában. Guszta ez a bab!

    VálaszTörlés
  2. Kicsit irigyellek azért a tengerpartért ;) ez a lóbab szuperül néz ki, egyszer én is kipróbálom :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet, guszta! Éppen az volt eszembe hogy akár sima babbal itthon is meglehet ezt csinálni nem? Habár pont most volt nekem is sőt még van is babos ételem!

    VálaszTörlés
  4. Szívesen laknék én is ilyen helyen :D A babod fincsi lehet!

    VálaszTörlés
  5. Ez aztán a fejedelmi étel, nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  6. Csodálatos hely lehet, ahol a nagymama élhet. Jó, hogy sűrűn eljutsz ide. A bab finom lehet, habár nekem óvatosan kell ennem, mert nem nagyon bírom emészteni...

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...