2012. február 25., szombat

Mandulatej

Gondoltam kipróbálom, milyen. A képeken nagyon tetszett, hogy megszólalásig hasonlít az igazi tejre. Kiválasztottam hát egy gyors receptet, ami szerint nem kell a mandulát vízben áztatni egy napig és nekiugrottam. Azt nem tudtam, mire fogom felhasználni, de végülis csak simán, fahéjjal és kakaóval megittuk, hiszen csak kb. 4 dl készült. De fogok még csinálni, és sütibe fogom belesütni, szerintebb inkább arra való, ugyanis így italnak, túl erös mandula íze nem volt, de azért a háttérben kiérzödött egy picit. Lehet változtatni a mandula-tej arányán, nyílván több mandulával, dominánsabb lesz az íze és sürübb az állaga.
 


Hozzávalók:
  • 1/3 bögre mandula
  • 2 bögre víz



A mandulát kb. 10 percre forró vízbe beáztatjuk, így könnyedén lejön majd a héja (nem magyarul: blansírozzuk). Miután megpucoltuk, a turmixgépbe rakjuk és ráöntjük a vizet. (Nekem nincs ilyen gépem, így az aprítóba egy picit megdaráltam, majd egy tálba tettem és botmixerrel folytattam, már a vízzel együtt.) Addig turmixoljuk, amíg szép fehér, tejszerü folyadékot nem kapunk. Az alján meg fog maradni apró mandula. Pici lyukú szürön leszürjük a mandulatejet és ha nem használjuk fel azonnal, egy zárható üvegbe rakjuk és a hütöben tároljuk.




A megmaradt mandulát pedig sütibe fel is használhatjuk. Én cookie-t sütöttem vele, holnap meg is mutatom!

4 megjegyzés:

  1. wow, de jól néz ki. fogalmam sem volt, hogy mandulából ilyesmi készíthető:) Én ma levesre szórtam rá, imádom!

    VálaszTörlés
  2. Ez nem semmi, tetszenek a fotók is:)

    VálaszTörlés
  3. Én rizstejet csináltam az fini volt, meg kókusztejjel próbálkoztam, de az nem sikerült :( A mandulást is szívesen kipróbálnám :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...