2012. március 21., szerda

Illatos portugál kalács Húsvétra (Folar de Páscoa)

Ahogy nálunk is, itt Portugáliában is elengedhetetlen része a Húsvétnak a kalács. Ilyenkor a boltok és a cukrászdák polcai roskadoznak a különféle változatoktól. Párom családja, azonban mindig egy helyen veszi: Dél-Portugáliában, egy kis faluban élö nénitöl (itt lakik a nagymama is). Egyszer láttam is, amint a néni formázza a folar-t, férje pedig rakosgatja rá a mandulaszemeket. A konyháját pedig bejárja az ánizs illata, ugyanis ez a kalács elképzelhetetlen ánizs nélkül. Egy kis kutatómunka után, pedig rátaláltunk egy receptre, ami ránézésre hasonlít párom kedvencéhez. A sütö elött várta, hogy kisüljön a kalács. Már nagyon izgatott volt, hiszen ránézésre, hasonlított az igazi folarhoz. Megvártuk míg hült egy kicsit, majd vágtam neki egy szeletet. Azt mondta, mintha hirtelen a gyerekkorába csöppent volna vissza, olyan érzés kerítette el a kalács hatására. Szóval mondhatom, hogy jól sikerült... Mindenkinek szeretettel ajánlom, próbálja ki idén Húsvétkor!


Hozzávalók:
(1 db. kb. 1 kilós vagy 2db. kb. 0,5 kilós folarhoz)
  • 1 dl langyos tej
  • 100 g. olvasztott vaj
  • 3 tojás (+1 sárga a kenéshez)
  • 1 tk. fahéj
  • 1 tk. ánizs (nem csillag)
  • 100 g. cukor
  • 600 g. liszt
  • 20 g. friss élesztö
  • 1 ek. konyak vagy brandy (én mandulalikört használtam, de el is hagyható)
  • 5-6 héj nélküli mandulaszem a diszítéshez


Az összes hozzávalót egy nagy tálba tesszük és bedagasztjuk (én a kézi mixer spirál karjaival dolgoztam). Ha szép sima és nem ragacsos a tészta, letakarjuk és duplájára kelesztjük (kb. 1-1,5 óra). Amikor ez megvan, picit átgyúrjuk és kör alakú "bucivá" formázzuk. Egyben is hagyhatjuk vagy 2 kisebbet készíthetünk. Letakarjuk és 20 percet hagyjuk újra kelni.


A sütöt 200 fokra elömelegítjük. A megkelt kalácsot egy sütöpapírral bélelt tepsire tesszük (akkora legyen, hogy legyen még helye kelni) lekenjük a tojássárgával, a mandulaszemeket rárakosgatjuk és megszórjuk kristálycukorral. Kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le sütöpapírral. Kívül ropogós, belül omlós kalács lesz a végeredmény. És isteni illat a konyhában...


Forrás: http://artesviagensesabores.wordpress.com/

18 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Lehet idén először megpróbálkozom a húsvéti kaláccsal...

    VálaszTörlés
  2. Éljen, nagyon jól hangzik ez a folar

    VálaszTörlés
  3. Guszta, és érdekes lehet az ánizzsal!

    VálaszTörlés
  4. Finom folar, nem csak Húsvétra!

    VálaszTörlés
  5. Nincs is annál elismerőbb szó, hogy visszacsöppent a gyerekkorába az ízét érezvén :-)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néz ki! Ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
  7. Na már Te is Húsvétra készülődsz? Szuper, hogy sikerült eltalálnod a megfelelő ízvilágot a Párodnak :)

    VálaszTörlés
  8. Finom lehet, érdekes kalács! Próbasütés Húsvét előtt? :O)

    VálaszTörlés
  9. Ha nem veszed tolakodásnak, szeretnélek megajándékozni egy díjjal. Nézz be hozzám!

    VálaszTörlés
  10. Különlegesen finom a fűszerezése. Szép lett Judit. :)

    VálaszTörlés
  11. Jajj, de édes kis történet :) Olyan jó érzés, ha a főztöddel "varázsolsz" is egy picit, nem? :)
    Amúgy meg nagyon guszta a kalács, csodás lehet az íze is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Jó olyannak fözni, aki értékeli az igyekezeted :) Próbáld ki a folart, nem bánjátok meg!

      Törlés
  12. Különleges és igazán megkóstolnám! Mindenféle kalácsot szeretek és ha újdonság, annál jobb!

    VálaszTörlés
  13. Máris beszereztem hozzá az ánizst:)
    Igaz nem húsvétkor, akkor anyu főztje az első, de jövő hétvégén megsütöm!
    Ja igen a joghurtos narancsos kuglóf(helyett torta, mert nincs formám), igen jó lett, szerintem kicsit tán sűrű, de a párom szerint tökéletes;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet a formával volt a baj, mert nekem kuglóf formában sütve nem sürü, omlós, levegös a tésztája, de ha így is ízlett, sebaj!!! Remélem ízlik majd ez a kalács is!!!

      Törlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...