2012. március 9., péntek

Ismét egy kínai csirke...

General Tso's chicken, azaz Tso generális csirkéje nem tradícionális kínai étel. Az észak-amerikai kínai éttermekben készítették elöször, ahol nagy szeretetnek örvend. Kínában egészen addig nem is ismerték ezt a receptet, amíg az Amerikában élö kínai szakácsok meg nem mutatták az otthoniaknak. Ez az édes-csípös szójaszószos csirke nagy sikert aratott kis otthonomban. Gyorsan elkészül és gyorsan el is fogy! A recept a szintén nem kínai Martha Stewarttól van, ráadásul ez az eredeti "lightosabb" verziója, a csirke sütéséhez csak egy kevés olajat kell használunk. Isteni finom!!!




Hozzávalók:
3 före
  • 4 ek. kukorica keményítö (Maizena)
  • 1 bögre zöldborsó
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. frissen reszelt gyömbér (én nem frisset használtam)
  • 3 ek. barnacukor
  • 2 ek. szójaszósz
  • 1/2 tk. chilipehely
  • fél bögre víz
  • 2 tojásfehérje
  • só, bors
  • fél kiló csirkemell
  • 2 ek. olaj
  • köret: rizs
A zöldborsót fözzük meg, de ne teljesen puhára, még roppanjon. Egy tálban keverjünk el 1 ek. kukorica keményítöt fél bögre hideg vízzel, majd adjuk hozzá a gyömbért, a chilipelyhet, a szeletelt fokhagymát és a szójaszószt. Keverjük el, majd forgassuk bele a zöldborsót. Tegyük félre. A tojásfehérjét keverjük el a maradék kukorica keményítövel, adjunk hozzá 1/2 tk. sót és 1/4 tk. borsot. Forgassuk meg ebben a 4-5 cm-es szeletkékre szelt csirkemellet. Hevítsük fel az olajat egy nagy serpenyöben, majd tegyük bele a csirkéket (a felesleges tojást hagyjuk lecsöpögni, mielött ezt megtennénk). 8-10 percig süssük, néha forgassuk meg. Amikor világosbarnára pirultak, szedjük ki egy tányérra és a serpenyöbe öntsük bele a szójaszószos zöldborsót. Fedö alatt 3-4 percig fözzük, amíg a szósz be nem sürüsödik. Ekkor tegyük vissza a csirkucit, forgassuk meg a szószban és már kész is! Fött rizzsel tálaljuk.

11 megjegyzés:

  1. Tudod, hogy nekem simán jöhet, nagyon jól néz ki. Borsó+csirke!!

    VálaszTörlés
  2. Milyen egyszerű recept! Fincsi lehet!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki. Azt hiszem szívesen ráállnék ezekre az ízekre. Nálad tetszik. :)
    A városunkban vannak kínai kifőzdék, de az ő "lekváros brassói" kínálatuk valahogy nem csábít.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is csodálom, Petra :DD Ez tényleg nagyon finom, párom szerint (aki sosem elfogult) sokkal finomabb, mint a kínai éttermes cuccok :)

      Törlés
  4. Néhány hozzávaló beszerzése nekem fejtőrést okoz, de iszonyú gusztán néz ki! Éhes is lettem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha a szójaszószra gondolsz, akkor azt a Lidl-ben, meg Aldiban sokszor lehet kapni, de szerintem a nagy áruházak külföldi konyha részlegén is. És azt hiszem nem is drága. Gyömbérböl pedig öröltet használtam, frissel még soha nem próbálkoztam, de majd legközelebb veszek egy darabkát.

      Törlés
  5. Mint ahogy Te is írod, ez isteni finom - a fotó alapján is és a hozzávalók alapján is. Tetszik! :)

    VálaszTörlés
  6. Vajon az nagy bűn, ha kihagyom belőle a csilipelyhet?
    Nagyon guszta a kép alapján :)

    VálaszTörlés
  7. Lehet, hogy a következő vacsis randinkra ezt készítem ;)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...