2012. március 16., péntek

Picit pisztáciás whoopie pie

Tényleg csak egy picit, mert csak pár szem pisztácia volt itthon, ugyanis nem tudtam ellenállni és mire a sütibe került volna, sajnos nagy részét megettem. Így kb. 15 g. maradt, ami ledarálva 3 evökanállal lett. Szóval, lehet bele többet is tenni. Bár a pisztácia nem olcsó mulatság, nyersen, sózatlanul, nem is nagyon lehet kapni, ha meg igen, nagyon drága. Én most pirított, sózottat használtam, de a sót eltávolítottam róla: egy nedves konyharuhára tettem a megpucolt pisztáciát, becsomagoltam és a nedves ruhával ledörzsöltem róla a sót, majd ledaráltam (ezt az ötletet Maxtól kaptam).


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 50 g. szobahömérsékletü vaj/margarin
  • 50 g. barnacukor
  • 1 tojás
  • 3 ek. darált pisztácia
  • 112 g. liszt
  • 1 tk. sütöpor
  • 1/4. tk. szódabikarbóna
  • 1/4 tk. só (ha sótlan a vaj)
  • 1/2 tk. vanília aroma
  • 60 ml. tej

A sütöt 180 fokra elömelegítjük. A lisztet, a pisztáciát, a sütöport, a szódabikarbónát és a sót elkeverjük, félretesszük. Egy másik edényben a vajat jó habosra verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást. Lágy, könnyü habbá dolgozzuk. Ekkor mehet bele a vanília aroma, majd a lisztes keverék- és a tej fele. Addig keverjük, amíg homogén nem lesz, majd jöhet a maradék lisztes cucc és a tej. Sütöpapírral bélelt tepsire egy evökanállal kupacokat halmozunk úgy, hogy legyen hely közöttük. 10 perc alatt megsütjük a kis pie-okat (nyomjuk meg óvatosan a tetejét, ha visszaugrik, akkor jó). Ne aggódjunk, ha nem szabályos köröket kapunk, nem az a cél, hogy tökéletes legyen, inkább rusztikus a nyerö (nálam legalábbis). Amikor kisültek, a sütöpapírral együtt rácsra helyezzük és megvárjuk míg kihülnek. Most is mascarponés krémmel töltöttem meg, nekem a banános volt eddig a kedvencem (leírás itt ), de a sima vaníliás is nagyon finom (leírás itt ). A kihült sütikék egyik felére egy jó púpos teáskanálnyi krémet halmozunk, ráteszünk egy másik kis korongot és lágyan összenyomjuk. Tárolás: zárható dobozba raktam és hütöbe tettem. Másnap is finomak voltak, egyáltalán nem áztak át.

Recept: a kakaós whoopie pie recept, csak kakaó helyett pisztácia került bele, eredeti innen.

8 megjegyzés:

  1. Egy ideje készülök kipróbálni a whoopie piet! Annyi finom verziót látok. Ez a pisztáciás is nagyon tetszik! Hm, lehet itt az ideje...?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem eljött az idö! Szerintem annyi verziót lehet kitalálni, ahány csillag van az égen!

      Törlés
  2. Fantasztikusan jól néz ki és biztos nagyon finom. Én is csak nézegettem eddig, de lehet, hogy kipróbálom.

    VálaszTörlés
  3. Csábító leírás és fotó!!!

    VálaszTörlés
  4. Te úgy vagy a pisztáciával, mint én a pörkölt mogyoróval. Ha előttem van, tuti nem kerül a sütibe...Nagyon csábítóak ezek Whoopie-k!

    VálaszTörlés
  5. Ha pici pisztáciával van, akkor is jöhet! Nagyon jó róla ez a fotó... túl jó, mert meg is kívántam. ;)

    VálaszTörlés
  6. Kíváncsi lennék az ízére :D

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...