2011. június 1., szerda

Görög citromos süti

Tadaaam! Elkészült a sütid, Bea! Jól emlékeztem, tényleg nagyon citromos. Forró, nyári napokra tökéletes! Mivel a naptár és az idöjárás szerint is mától nyár van, jól döntöttem, hogy ma készítettem el ezt a finomságot! Köszi a receptet, változtatás nélkül közzé is teszem :)




Hozzávalók: 
Tésztához:
  • 20 dkg finomliszt 
  • 10 dkg búzadara
  • 2 kvk. szódabikarbóna 
  • 35 dkg cukor 
  • 1 csipet só
  • 2 és 1/2 dl joghurt (natúr,de még jobb a citromos) 
  • 3 tojás 1,5
  • 1 citrom 
Sziruphoz:
  • 15 dkg cukor 
  • 1 és 1/2 dl víz 
  • 4 citrom
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra és kivajazunk és lisztezünk egy kb. 30x20-as tepsit. A tészta egyszerű. Külön kimérjük a száraz és a nedves hozzávalókat (száraz: liszt, gríz, szódabikarbóna, cukor, só; nedves anyagok: joghurtok, tojások, reszelt citrom héja és átszűrve a levéből is 1-2 evőkanálnyi, ezeket kézi habverővel vegyítjük össze.) Majd a nedves anyagot hozzáöntjük a szárazhoz és fakanállal összedolgozzuk a tésztát. Átöntjük a tepsibe és 45-55 perc alatt megsütjük. Tűpróba szükséges! 
Amíg a süti süldögél, összeforraljuk a citromos szirupot. Ehhez a cukrot beleszórjuk a vízbe, hozzáreszeljük a citromok héját és hozzáadjuk az átszűrt levüket is. Takaréklángon addig keverjük, amíg a cukor fel nem oldódik, majd erősítünk a lángon és a szirupot 3-4 percig forrásban tartjuk. 
Miután a süti megsült kivesszük a sütőből és villával sok helyen megszurkáljuk. Még melegen, anélkül, hogy kivennénk a tepsiből, rákanalazzuk a citromos szirup felét, majd 15 perc múlva a maradék szirupot is rálocsoljuk. Ha kihűlt, kockákra vagy szeletekre vágva tálaljuk.

Megjegyzés: Én csak fél adagot készítettem, hiszen csak ketten vagyunk. De így is elég  kiadósnak tünik.

Megjegyzés 2: Aki nincs annyira oda a nagyon citromos sütikért, vagy hagyja ki a szirupos részt vagy fél adagot csináljon belöle. A tészta is nagyon finom, öntet nélkül is. 

5 megjegyzés:

  1. De jól néz ki! Kár, hogy nem töltötted fel hamarabb. Én most sütök egy citromost, este feltöltöm.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom és guszta, kedvenc sütink, de én vegyesen szoktam készíteni, fele sima lisztből és fele teljes kiőrlésű rozslisztből. A szemnek így sokkal szebb az enyém a rozsliszt miatt barna.

    VálaszTörlés
  3. Martinelli, várom a recepted, még mindig van egy csomó citromom :)

    Mrita, legközelebb majd kipróbálom a Te verziód is :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem mindig sötétebbre sikerült sokkal,de nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett, vittem a receptet, nagyon szeretjük a citromos dolgokat.

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...