2011. december 21., szerda

Lekváros "ravioli"

Nagyon jópofa kis omlós sütemény, ami napról-napra egyre finomabb lesz, ha jól zárható dobozban tároljuk. Készíthetjük mák-, dió- vagy gesztenyetöltelékkel is, én házi meggylekvárral töltöttem meg. Egy valami fontos: hűvös helyen dolgozzunk a tésztával, mert hamar "olvad". Ha nem túl meleg környezetben nyújtjuk a tésztát, nagyon megkönnyítjük saját dolgunk.


Hozzávalók:
40 darabhoz
  • 450 g liszt
  • 1/2 kvk. sütőpor
  • csipet só
  • 1 db tojás (+1 a kenéshez)
  • 12 csepp mandulaaroma 
  • 275 g lágy vaj / margarin
  • 150 g porcukor
  • 2 tk. vanília aroma
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • sűrű lekvár töltéshez

A lisztet a sütőporral és a sóval átszitáljuk. A tojást villával kicsit felverjük, hozzáadjuk a mandula- és a vanília aromát. A margarint habosra verjük, hozzáadjuk a tojást, majd a cukrot és tovább verjük. Ezután kicseréljük a kézi mixer karjait a dagasztóspirálra. A liszt felét és a citrom reszelt héját belekeverjük a margarinos keverékbe, majd hozzáadjuk a maradék lisztet és a géppel sima tésztává dolgozzuk. 2 cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe vagy 15 percre a mélyhűtőbe tesszük. Ennek leteltével az egyik cipót 2 mm vastagságúra kinyújtjuk ( ha 2 sütőpapír között végezzük e műveletet, kevésbé fog ragadni). Egy 6,5 centis ravioli szaggatóval (ennek híján /cakkos szélű/ pogácsa szaggatóval) korongokat gyártunk. A leszakadó tésztát visszagyúrjuk, és újra kinyújtjuk. Ha szükséges előtte pár percre berakhatjuk a mélyhűtőbe. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket és mindegyik közepére 1 kvk. lekvárt teszünk. A másik cipót ugyanígy kinyújtjuk, kiszaggatjuk és a közepére egy X-et vágunk:


A lekváros korongok szélét tojásfehérjével körbe megkenegetjük, tetejükre illesztjük az X-es korongokat és egy 4,5 centis szaggató tompább felével, vagy egy likőröspohárral rányomjuk a felső korongot az alsóra. Tetejüket megkenjük 1 kvk. tejjel elkevert tojássárgájával.


A tésztahulladékot mindig összegyúrjuk, ha szükséges hűtjük, kinyújtjuk, szaggatjuk, mint a linzernél. 180 fokos előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Akár 2 hétig is eltartható, abban a bizonyos dobozban.

Recept: Lajos Mari Karácsonyi édesség című könyvéből.

8 megjegyzés:

  1. Jó kis linzerhez hasonló apró sütemény guszta!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon kis guszták lettek, olyanok, mint a gombok:) 2 hétig akkor tudod eltartani, ha egyedül vagy, nálunk ez képtelenség:)

    VálaszTörlés
  3. Ez egy nagyon szimpatikus recept, el is mentem, biztos kipróbálom valamikor :) köszi!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon helyesek, olyanok mint a gombocskák!

    VálaszTörlés
  5. Az a könyv nekem is megvan. Szuper lett a raviolid! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon èdes a blogod, nayon tetszik!
    Ha van kedved nèzz be hozzàm, ajàndèkozàsi-jàtèkot
    inditottam az olvasòim rèszère, ki tudja hàtha te leszel a szerencsès nyertes!
    http://paprikapaprika.blogspot.com/2011/12/il-giveaway-della-befana-epiphany.html

    Kellemes Karàcsonyi unnepeket ès Boldog Uj évet
    kivànok neked ès csalàdodnak!
    Szia
    Anikò

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszták.
    Áldott, békés, boldog karácsonyt kívánok!
    Szeretettel:
    Mrita

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...